Başkandan Ali YÜCELEN
TÜGİAD Türkiye Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Değerli Üyelerimiz,
 
TÜGİAD ailesi olarak, önemli etkinlikleri de barındıran yaz dönemini geride bıraktık ve hem merkezimiz hem şubelerimiz olarak sonbaharda yeniden çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Bu geçirdiğimiz dönemde hem girişimcilik odaklı çalışmalarımıza devam ettik hem de uluslararası alanda önemli bir görevi devraldık. Sizlerle, geçen birkaç ayın en önemli çalışmalarını paylaşmak istiyorum.

Girişimcilik alanındaki etkinliklerimizi bu birkaç ayda da sürdürdük. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde “İlk İşim Girişim” paneline katıldık. Üniversitede hem gençlerle bir araya geldik ve tavsiyelerimizi paylaştık hem de TÜBİTAK’ın da desteklediği girişimcilik yarışmasına tanıklık ettik. Üniversitelerden ve iş dünyasından isimleri Derneğimizde konuk etmeye devam ettik. Bu toplantılarda, üyelerimizle beraber hem ulusal ve küresel ekonomiyi değerlendirdik hem girişimcilik konuştuk. Üyelerimiz için Derneğimizde Melek Yatırımcılık Atölyesini düzenledik. Karşılıklı deneyim paylaşımı yanında melek yatırımcılığın ne olduğu, nasıl yatırımcı olunacağı, ekosistemin özellikleri üzerine fikir teatisi gerçekleştirdik. Marmara Üniversitesi ile yürüttüğümüz işbirliğiyle Girişimcilik ve İş Planı derslerimizi tamamladık ve Eylül’de yeni dönem programını başlattık. Bu programın sürdürülmesinde desteği için Girişimcilik Komisyonumuza teşekkür ediyorum.

Geçtiğimiz aylarda da, TÜGİAD olarak, girişimcilerin ve KOBİ’lerin ihtiyaçlarını dile getirirken, her zaman yaptığımız gibi somut tespit ve verilerle söylem geliştirmeye çalıştık. Geçtiğimiz dönemde, ülkemizin ekonomi yönetimindeki dört Bakanımızın söylemlerinin analizini yaptık. Bu analizde yine gördük ki, ekonomide, para politikaları ve makro ekonomik politikalar gündemi kaplıyor. Biz ise TÜGİAD olarak gündemde hak ettiği yeri bulamayan girişimcilik, KOBİ, ileri teknoloji, AR-GE kavramlarının daha fazla konuşulmasını ve ekonomi politikasında mikro çözümlerin de yer bulmasını hedefliyoruz.

Yine KOBİ’lerle bağlantılı olarak başka bir araştırmamızda, küresel kriz sonrasında şirketlerin karlılık oranının ne kadar düştüğü üzerine analiz yaptık ve ilgili kurumlara, üreticilerin de inşaat sektörünün desteklendiği gibi karlılık ve finansmana erişim konusunda desteklenmesi gerektiği konusunda çağrımızı yaptık.

Reel ekonomimizin sıkıntılarını ve gelecek için verdiği sinyalleri, ekonomi yönetimi ve kamuoyu ile paylaşmayı bir görev biliyoruz. Reel sektörün ve özellikle KOBİ’lerin, gerekli yapısal değişiklikler gerçekleştirilmezse, ülkemizin büyüme hedeflerine katkı sağlayamayacağını ve adil gelir dağılımından, istihdama kadar çok çeşitli konularda büyük sıkıntıların bizi beklediğini katıldığımız TV programlarında, konferanslarda ve basın bültenleri aracılığıyla açıklıkla ifade ediyoruz. Bundan sonra da, genç girişimcilerin ve üreticilerin sesi olan TÜGİAD olarak, araştırarak çözüm önerilerimizi geliştirmeyi ve çözüm için çağrılarımızı sürdüreceğiz inşallah.

TÜGİAD’ın diğer ülkelerle işbirliği kapsamında, uluslararası iletişim ağımızı güçlendirmeye devam ettik. Haziran ayı itibarıyla TÜGİAD’ın artık Londra’da da bir temsilcisi var. İngiltere’ye yönelik iş yapmak isteyen üyelerimize TÜGİAD olarak desteğimizi vermeye çalışacağız. Geçtiğimiz bahar döneminde üyesi ve hemen akabinde Başkan Yardımcısı olduğumuz JEUNE, şu anda yapılanmasını güçlendirmeye çalışıyor. Önümüzdeki dönemde JEUNE’le ağımızı da bu doğrultuda güçlendireceğiz. Nisan ayında Selanik Temsilciliğimizi açarken Kuzey Yunanistan Türk-Yunan Ticaret Odası ile de bir işbirliği protokolü imzalamıştık. O andan beri TÜGİAD ile bu kuruluşun işbirliği devam ediyor. İki ülkenin iş dünyası arasında bir köprü kurduk ve Ege’nin iki yakasında ortaklık, yatırım imkanı, ürün, iş bağlantısı arayan Türk ve Yunan iş insanlarını bir araya getiriyoruz.

“Kazandığımızı Paylaşma” ilkemizden hareketle, Derneğimizin sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmalarına devam ettik. İşitme engelli vatandaşlarımızla ilgili farkındalık yaratma amacıyla hazırladığımız ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen 112ID Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye projemizin uygulamasına devam ediyoruz. Proje kapsamında taahhüt ettiğimiz android uygulamayı ve 112 Çağrı Merkezlerinde kullanılabilecek yazılımı geliştirdik. Projenin en önemli çıktılarından olan işaret dili e-öğrenme modülünü tasarladık, içeriğini hazırladık, stüdyo çekimlerini gerçekleştirdik ve kullanıma sunmak için hazır hale getirdik. Ayrıca bir de işaret dili kitabı hazırlıyoruz. Bu kitabımızı da tüm üyelerimizle paylaşacağız. Projemiz, 112 eğitimlerinin de tamamlanması ve yazılımın test uygulamasının yapılmasıyla birlikte, sosyal alanda kamu-sivil toplum işbirliği açısından çok önemli bir örnek teşkil edecek.

Yine sosyal sorumluluk faaliyetlerimizde bir geleneğimiz olan TÜGİAD’ın sokakta gerçekleşen iftar yemeğini bu sene Bahçelievler Belediyesi ile gerçekleştirdik. Üyelerimize değerli katkıları için şükranlarımı sunuyorum. Bu sene de, vatandaşlarımızla bir araya geldiğimiz anlamlı bir sokak iftarı yaptık, Ramazanı birlikte geçirmenin keyfine vardık.

Derneğimizin Merkezde ve şubelerdeki çalışmaları sürerken, 2014 aynı zamanda TÜGİAD genel kurullarının da yılı oluyor. Derneğimizin tüm şubelerinin genel kurullarını da geçtiğimiz aylarda tamamlayarak iki yıllık yeni çalışma dönemini başlattık.

İlkbaharda Bursa ve Ankara şubelerimizin genel kurullarını gerçekleştirmiştik. Sonbahara geldiğimizde de Çukurova ve Ege şubelerimizde genel kurul heyecanını yaşadık. İki şubemizin genel kurulunda da birlik ve kardeşlik duygusuyla yeni dönem başladı. Çukurova fiubemizde bir dönem daha Başkanlığa seçilen Armağan Öner’i ve Ege fiubemizde tekrar seçilen Musa Turan’ı tebrik ediyorum. Yeni dönemde yeni heyecan ve tazelenen enerjileriyle büyük başarıya imza atacağına inandığım Çukurova ve Ege fiube Yönetim Kurullarımıza ve tüm üyelere başarılar diliyorum. TÜGİAD’ın bu aile ruhunun ve birlikteliğinin her gün ve her yeni dönem daha da güçleneceğine inancımı paylaşmak istiyorum.

Önceki yazımda bahsettiğim, geliştirme aşamasında olduğumuz iki önemli konu vardı. Girişimcilik ekosisteminde TÜGİAD üyelerinin işbirliği ve G20 Genç Girişimciler İttifakı çalışmaları. Bu önemli iki başlıkta da geldiğimiz aşamayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi, girişimcilik ekosistemini ve alandaki farklı yapıları incelemiştik. Bu sürecin sonunda TÜGİAD üyelerinin işbirliğiyle Derneğimize özgü bir modelde karar kıldık ve tüm üyelerimize katılım için çağrı yaptık. Bu çağrıyla, TÜGİAD’ın girişimcilere destek vermek isteyen yatırımcı üyeleri bir araya geldi. Üyelerimizin arasında kurulacak şirketle, hem girişimcilere fon kaynağı ve danışmanlık imkanı yaratacağız hem de üyelerimiz için yepyeni ve inovatif yatırım alanı açacağız. Siz bu satırları okurken, umuyorum ki üyelerimizin ortak şirketi kurulmuş ve girişimcilik ekosistemine yeni bir aktör olarak katılmış olacak. Önümüzdeki aylarda girişimciler için artık bir de TÜGİAD üyelerinin desteği var olacak.

Ve G20 Genç Girişimciler İttifakı… Önümüzdeki yıl hem Türkiye’nin hem TÜGİAD’ın gündemini fazlasıyla meşgul edecek bir alana odaklanıyoruz. G20 Komisyonumuzu oluşturmuştuk. Fedakarca ve yoğun tempoda bir araya gelerek hazırlık döneminde katkı sağlayan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. TÜGİAD için zorlu olduğu kadar da önemli bir süreç yaşıyoruz.

2015 sonbaharında düzenlenmesi öngörülen G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesinin hazırlıkları yoğun şekilde sürüyor. G20 ağındaki 19 muhatabımızla düzenli işbirliği ve çalışmamız devam ederken İstanbul Zirvesi için de bir taraftan bütçe planlaması ve lojistik detayları netleştiriyor, bir taraftan içerik hazırlıklarını yürütüyoruz.

2015 G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi iki yönüyle büyük anlam taşıyor. Bildiğiniz gibi, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı 1 Ocak’ta başlayacak. 2015 boyunca, G20 Siyasi Liderler Zirvesi öncesinde pek çok üst düzey toplantı ve çalışma gerçekleştirilecek. Bizim düzenleyeceğimiz Zirve de yine G20 dönem başkanlığı kapsamında gençlerin girişimciliğine odaklı zirve olacak. Bu zirve bir yönüyle Türkiye’nin tanıtımı anlamına geliyor. Ülkemizdeki işgücü, yatırım, girişimcilik potansiyeli 2015 yılı boyunca dünyanın diğer gelişen 19 ülkesinde tanıtılacak.

Diğer bir yönüyle ise, ülkemizin girişimcileri ve yatırımcıları, düzenleyeceğimiz zirvede, dünyanın dört bir tarafından önemli iş insanlarıyla bir araya gelecek. G20 Genç Girişimciler İttifakı’nın üye kuruluşları, kendi ülkelerinde genç girişimcileri temsil eden önemli kuruluşlar ve biz de, bu iletişim ağıyla, Türkiye’ye önemli iş insanlarını getirerek ülkemizin girişimci ve yatırımcılarıyla buluşturmayı çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda, bir yandan zirve gündemi kapsamında G20 politikalarını KOBİ ve girişimcilik odaklı olarak masaya yatıracağız; diğer yandan da ülkemizin girişimcilik ekosistemine G20 ülkelerinin önemli kuruluşlarını çekeceğiz.

Bu zirvenin başarıya ulaşmasını ve somut sonuçlarının olmasını hem Derneğimiz hem Ülkemiz adına çok önemsiyor ve siz değerli üyelerimizin her türlü destek ve katkısını bekliyoruz. Bu bir yıllık kritik dönemde “çorbada tuzum olsun” diyen her üyemizi yanımızda görmek isteriz.

Son olarak, Derneğimizin fiziki altyapısı ve üye veritabanımızla ilgili çalışmamızı da paylaşmak istiyorum. Malumunuz, Derneğimizin İstanbul’daki merkezi, tüm üyelerimizin ziyaret ettiği, hem toplantılar hem üyelerimizle buluşma amacıyla bir araya geldiği, hepimiz için kıymetli ortak mekanımız. Dernek merkezimizin hepimizin rahat edeceği ve dışarıya açık toplantılarımızda konuklarımızı en iyi şekilde ağırlayabileceğimiz nitelikte olması da TÜGİAD için önemli. Bu düşünceden hareketle, yaz döneminde Derneğimizde bir tadilat çalışması başlattık ve sizlere daha keyifli bir ortam sağlamaya çalıştık. Üyelerimizin ve şubelerimizin değerli katkılarıyla yenilediğimiz Dernek merkezinde önümüzdeki dönemde daha da verimli çalışmalar yapacağız. TÜGİAD’ın bir aile olduğunu bizlere bir kez daha gösteren üyelerimize Derneğimize yaptıkları bu ortak hizmet için teşekkürlerimi sunuyorum.

Aynı zamanda yine yaz döneminde, Derneğimizin kurumsal hafızasını güçlendirmek amacıyla veritabanımızı yeniden tasarladık. Kendi ekibimizin çalışmasıyla tamamlanan veritabanını şimdi siz değerli üyelerimizle güncelleme aşamasındayız. Duyurularını yaptığımız üzere, üyelerimizin güncel bilgilerinin TÜGİAD hafızasında yer alması çok önemli. Bu çalışmayla 860 dolayındaki üyemizin sektörel bilgilerini derlemeyi ve üyelerimizi alanlarına göre sektör odaklı olarak desteklemeyi öngörüyoruz. Üyelerimizin de talepleri doğrultusunda, önümüzdeki aylarda, sektörel toplantılara ağırlık vermeyi öngörüyoruz. Bu amaçla, sizlere iletilen mesajlar yoluyla güncel bilgilerinizi Derneğimizle paylaşmanızı bekliyoruz.

Yazıma son verirken, önümüzdeki ay gerçekleştireceğimiz TÜGİAD genel kuruluna değinmek istiyorum. TÜGİAD’ın mayasındaki kardeşlik, birlik duygusunu, bu yılki şube genel kurullarında yaşadığımız gibi, Aralık’ta gerçekleşecek genel kurulumuzda da hissedeceğimizi biliyorum.

Bugüne kadar, her yeni yönetimin, Derneğimize katkı sağlamak ve emanet aldığı TÜGİAD’ı daha da geliştirmek için çalıştığını biliyoruz. Biz de TÜGİAD’ın 14. Dönem Yönetim Kurulu olarak, acizane çabalarımızla, Derneğimizi ulusal ve uluslararası alanda temsil etmeye, üyelerimiz arasında iletişim ve işbirliğini artırmaya, üyelerimize yeni ağlar geliştirmeye çalıştık. Umuyorum ki, bir nebze de olsa katkı sağlayabilmiş, emanete sahip çıkabilmişizdir. 14. Dönemin Denetleme Kurulu ve Sicil Disiplin Kurulu üyelerine de, tüm katkı ve çalışmaları için buradan teşekkür etmek istiyorum.

Derneğimizin geçmiş dönemki tüm başkanlarını ve kurul üyelerini saygıyla anıyor, genel kurulumuz için tüm üyelerimize başarılar diliyorum. Her dönem Derneğimizin daha da güçlenmesini dileyerek, 15. Dönemin başarılarla dolu yepyeni bir dönem olmasını temenni ediyorum.

Cumhuriyetin ilke ve değerlerine her zaman bağlı olan ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetini taşıyan TÜGİAD’ın tüm üyelerinin geçmiş Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.