Dr. Tunay AKOĞLU

Göç ve Göçmenler
 
Uluslararası göç olayı gittikçe artan bir hareket olarak gelişmekte ve önem kazanmaktadır. Son istatistiklere göre, bütün dünyadaki göçmen sayısı 200 milyon olup, bu göçmenlerin yarattığı yıllık gelir 200 milyar dolardır. Göçten kaynaklanan gelirler, dünya ekonomisinde, petrolden sonra ikinci sırayı almaktadır. Dünya çapında bu kadar geniş önem taşıyan göç hareketlerinin ekonomik nitelikleri yanı sıra; sosyal, insani, kültürel ve hukuki yönleri de geniş önemtaşımaktadır.
Bütün bu nitelikleri nedeni ile, göç ve göçmen konularına uluslararası örgütlerin verdikleri öncelik de artmaktadır. Genelanlamda ve düzeyde, göç kaynağı olan ülkelerle, göçmen kabul eden ülkeler arasında bir diyalog kurulması ve geliştirilmesi en önde gelen husustur. Bunun yanı sıra, çeşitli göç türleri ve göçmen nitelikleri arasında da hukuki anlamda bir ayırım yapma zorunluluğu da gittikçe artan biçimde dikkat çekmektedir.
Önümüzdeki yıllarda göç ve göçmen konularınaverilen önemin artacağı ön görülebilir. Özellikle, iş ve sosyo ekonomik alanların yanı sıra insan hakları açısından da göç olayı ilgi çekmekte ve artan sorunlara gerekli çözümlerin getirilmesi gerekmektedir.