Baran ÇELİK Faik Çelik Holding Yönetim Kurulu Üyesi / CEO ve TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı

Geçtiğimiz 2 Yıl Yeni Yatırımlar Yaptığımız ve Devreye Aldığımız Bir Süreç Oldu
 
Amacımız, müşterilerimizin yeni üretim tesislerinin yanında yer alarak ürün ve sistem desteğimizi mükemmellik ve dünya çapında üretim modeli felsefemiz ile sürdürmek.
 
BEYÇELİK’in tarihçesini ve gelişimini bize anlatır mısınız?
BEYÇELİK A.Ş., 1976 yılında otomotiv sektörüne sac parça kalıpçılığı imalatı yapmak üzere FAİK ÇELİK HOLDİNG Yönetim Kurulu Başkanı Faik ÇELİK tarafından kuruldu. 2007 yılında Gestamp Automation firmasıyla ortaklık yaparak otomotiv sektöründe dünya klasmanında tasarım üretim ve teknoloji yatırımlarını hızlandırdı.
2008 yılında Türkiye’de kalıp imalat kapasitesi ile ilk sırada yer almamızı sağlayan kalıp fabrikamızla konumumuzu güçlendirdik. Geçtiğimiz 2 yıl yeni yatırımlar yaptığımız ve devreye aldığımız bir süreç oldu. Otomotivde yeni nesil malzemelerin, yüksek mukavemetli sacların şekillendirilmesiyle ilgili Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin metrekarelik alanda, 20 milyon Euro’luk yatırımla sıcak şekillendirme fabrikası kurduk ve devreye aldık. Bu yatırım Türkiye’de bir ilk. Yine robotlu montaj hatları yatırımımızı da tamamladık. 2013’ün ilk çeyreğinde ise Beyçelik Gestamp’ın en büyük pres hattı yatırımı olan ve kaporta yüzey parçaları basacak G1 tipi büyük pres hattı yatırımı tamamlanmış olacak.

Geçtiğimiz yıl Gestamp tarafından satın alınan Thysenn Krupp Metal Forming’in Gebze fabrikasının hisselerini satın aldık. Tesis Gebze Taysad OSB’de toplamda 17.000 m² alan içerisinde, proje sonunda ulaşacağı 200 çalışanı ile otomotiv endüstrisine şasi parçaları üretecektir. Gerek Know-How’ı, gerek teknolojisi ile Türkiye’nin konusundaki lider tesisidir. Beyçelik Gestamp A.Ş. olarak otomotiv sektöründe tüm markalara sac şekillendirme, montaj ve kalıpçılık prosesleri konularında 4 lokasyonda 5 üretim tesisi ile hizmet vermekteyiz.

Müşterilerimiz arasında Fiat Tofaş, Ford Otosan, Oyak Renault, Dacia, PSA, Volkswagen, BMW ve Audi gibi ana sanayiler yer almaktadır.




FAİK ÇELİK HOLDİNG
5’i yabancı ortaklı olmak üzere 10 aktif şirketten oluşan Faik Çelik Holding 1700 kişiye istihdam sağlamaktadır. Otomotivle başladığı yolculuğuna farklı sektörleri de katan Faik Çelik Holding uluslararası markaları bünyesinde barındırmaktadır. Holding, Beyçelik Gestamp markasının yanısıra, radyatörde Çelikpan, Otomotivde Emarc-Çelik, Enerjide Gesbey ve FC Enerji, Turizmde Faik Çelik Turizm ve sigortada Çelik Sigorta ile çalışmalarını yürütmektedir.


BEYÇELİK GESTAMP
Otomotiv yan sanayi alanında hizmet veren Beyçelik A.Ş. 2007 yılında Gestamp Automotion şirketiyle yapılan ortaklık ardından Beyçelik Gestamp adını almış ve bugün Avrupa’nın önde gelen firmalarından biri olmuştur. Türkiye’de otomotiv yan sanayine getirdiği teknolojik yenilikler, ürün kalitesi, dünya markalarıyla yaptığı iş birlikleri Beyçelik Gestamp’ı güçlü bir marka yapmıştır. 4 lokasyonda 1.200 kişi istihdam eden firmamız, sektörün büyümesine paralel olarak istihdam kapasitesini de arttırmaktadır. Çevre korumayı; ürün kalitesi ve ekonomisi ile eşdeğer uygulayan Beyçelik Gestamp ISO 14000 Çevre Yönetim Sertifikasına sahiptir.
Ürettiğiniz ürünler nelerdir?
Beyçelik Gestamp, otomotiv sektörü için kalıp imalatı, sac şekillendirme ve montaj alanlarında faaliyet göstermektedir. Gövde içi sac parçaları, şase, sıcak şekillendirme parçaları, karoseri dış yüzey parçaları üretiyoruz.

AR-GE çalışmalarınız var mı? Varsa hakkında bilgi verir misiniz ?
Otomotiv sektöründe hızla artan rekabet koşulları nedeniyle ucuz, sağlam ve çevreci araçlar üretmek için teknoloji alanında yeni yatırımlar ve geliştirmeler yaşanıyor. Beyçelik Gestamp’ın pazardaki yerini koruması ve geliştirmesi için kalıp tasarımında daha hızlı çözümler elde etmesi, yeni üretim teknolojilerine ağırlık vermesi ve yeni nesil malzemelerin işlenebilmesi konusunda uzmanlığını ileri seviyelere taşıması gerekiyor. Bu kapsamda Beyçelik Gestamp Ar-Ge Merkezini 2009 yılında kurduk ve 2010 yılının Mart ayında Ar-Ge merkezi ünvanını almaya hak kazandık. Alanın ilk AR-GE Merkezi olan, Beyçelik Gestamp AR-GE Merkezi TÜBİTAK-TEYDEP projeleri ile pek çok ilke imza atıyor. Merkezimizde, daha çok kalıp ve proses tasarımı üzerine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bunun yanı sıra farklı alaşımlı malzemelerin şekil alabilme kabiliyetini geliştirme üzerine çalışmalarımız oluyor. Normal prosesler ile seri imalata uygun olmayan malzemelerin seri imalata uygun olabilecek kalıp prosesleri üzerinde tasarımlar gerçekleştiriyoruz. Yeni kalıp ve parça tasarımı , yeni üretim prosesleri tasarımında çok faydalı sonuçlar elde etmekteyiz. Üreten, geliştiren ve sürekli keşfeden, bilimsel temele dayalı çalışmalara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz.

Vizyon, misyon ve kalite politikası nelerdir ?
Beyçelik Gestamp’ın sektördeki diğer oyunculardan farkı; zamanında istenilen ürünü rekabetçi olarak üreterek sektörde sürdürülebilirliğini ve gelişimini koruması, müşteri taleplerinin sürekli değişkenliği ve teknolojik beklentilerin gelişim hızına bağlı olarak yatırımlar planlayarak, bölgesel olarak otomotiv endüstrisinin ihtiyacı olan üretim tesislerini sektöre kazandırmasıdır. Bu kazanımlar, üniversite sanayi işbirliği konularında ciddi katma değerler yaratmaktadır.
Amacımız, müşterilerimizin yeni üretim tesislerinin yanında yer alarak ürün ve sistem desteğimizi mükemmellik ve dünya çapında üretim modeli felsefemiz ile sürdürmek. Ar-Ge, teknoloji ve insan kaynakları yatırımına da aralıksız devam eden Beyçelik Gestamp, otomotiv endüstrisinde yan sanayinde üstlendiği, bulunduğu alanda önde olma misyonunu sürekli geliştirerek devam ettirmeyi hedeflemektedir. Bunun içinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada alanında fark yaratarak, farkındalık sağlayacaktır.


BARAN ÇELİK
1977 Bursa Doğumlu olan Baran ÇELİK, 2000 yılında Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. 2001 – 2003 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalında yüksek lisans yapan ÇELİK, makine yüksek mühendisidir. 2000-2007 yılları arasında Beyçelik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olan Baran ÇELİK grup şirketlerinin bir çatı altında toplanmasının ardından 2007 yılından bugüne Faik Çelik Holding Yönetim Kurulu Üyesi / CEO görevlerini üstlenmektedir.
Baran ÇELİK aynı zamanda ; TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı, BTSO Meclis Üyesi,TOBB Bursa Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi , BUSİAD Üye, BOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Trafik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesidir.