Ali YÜCELEN Yücelen Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı & TÜGİAD 14. ve 15. Yönetim Kurulu Başkanı

2014 Yılında En Çok Yatırım Çeken İller ve Sektörler Belli Oldu
 
2000 yılında kurulan Yücelen Şirketler Grubu olarak farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerimizi tek bir çatı altında topladık. Halen 8 şirketimiz, 200 çalışanımız ve 170 milyon TL’nin üzerindeki ciromuzla deniz ve kara taşımacılığı, akaryakıt, gıda, dağıtım, Filo kiralama ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerimiz var.
 
Yücelen Grubu distribütörlükler ve dağıtım, akaryakıt istasyonları, toptan akaryakıt satışı, kara taşımacılığı, deniz taşımacılığı, yükleme ve forwarding, sağlık turizmi, gurme gıda, bilişim ve filo araç kiralama sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
İştiraklerimizden; Fikret Petrol, Yücelen Grubu bünyesinde biri Mersin ve diğer ikisi de Ankara’da (Şaşmaz ve Balgat) olmak üzere toplamda 3 tane Opet ve bir tane Shell (Cebeci’de) akaryakıt istasyonu bulunan Şkret Petrol; aynı zamanda toptan akaryakıt satışı ve taşımacılığı da yapmaktadır.
Fikret Petrol tarafından, bölgemizde akaryakıt kullanan küçük, orta ve büyük ölçekli tesislerin, şantiyelerin, fabrikaların, madenlerin ekonominin çarkı olan tüm sanayi kuruluşlarının akaryakıt ihtiyaçları, deneyimli ve etkin bayilik altyapısı, üstün kalite güvencesi ve günümüzün en uygun ekonomik koşullarıyla karşılanmaktadır. Şkret Petrol aynı zamanda OPET Otobil ve Yakıtkart distribütörüdür.
www.fikretpetrol.com.tr
Kaf Marine Denizcilik, denizcilik ve dış ticaretten gelen tecrübesi, piyasaya hâkim uzmanlardan oluşan ekibi, her türlü gemi ve kargo potansiyeli için dünya çapında geniş ve güncel bağlantı ağına sahip Gemi Kiralama Departmanı ile yük sahiplerinin deniz ve kara bağlantı kara taşımasına ilişkin tüm taleplerini en uygun Şyatlandırmayla hızlı ve güvenli şekilde sağlamaktadır.
www.kafmarine.com
İlkas Denizcilik ise 2005 yılında Mersin’de kurulan İlkas Denizcilik, konteyner forwarding ve depolama alanında faaliyet göstermektedir. Müşterilerine en iyi navlunları sunma ilkesiyle hizmet evren İlkas Denizcilik, Mersin Limanı ile birlikte İstanbul, İzmir, Trabzon, Samsun ve Gemlik’ten, Akdeniz, Avrupa, Arap Körfezi, Afrika, Uzak Doğu ve ABD limanlarına ve bu limanlar aracılığıyla müşterilerinin kapısına kadar DDU bazda teslim gerçekleştirme olanağına ithalat ve ihracat olarak sahiptir.
www.kafmarine.com
Liner Lojistik, kendi sektörlerinde başarıya ulaşmış ve tanınmış Şrmaların ortak girişimi sonucu ortaya çıkmış bir kuruluştur. Taşımacılık sektöründe bugüne kadar karşılaşılan olumsuzluklara son vermek, sektörde doğru, güvenilir ve iyi hizmet arayan tüm Şrmalara çözüm sunmak amacıyla kurulan ve C2 belgesine sahip olan Liner Lojistik, denizcilik hizmetlerindeki 20 yıllık tecrübesi, kaliŞye personeli ve çözüm ortağı şirketleriyle depolama hizmetleri dahil olmak üzere entegre çözümler geliştirmektedir.
www.linerlojistik.com.tr
Petrocar Motorlu Araçlar A.Ş. ,Yücelen Grup Şirketleri Çatısı altında 2011 yılı tarihi itibariyle Ankara’da hizmet vermeye başlamış bir filo kiralama şirketidir.
www.petrocar.com.tr
İlkin Dağıtım, ise Philip Morris ürünlerinin Ankara’da satış ve dağıtım distribütörlüğünü üstlenen Şrmamızdır.
TÜGİAD’dan bahsedecek olursak, Türkiye’nin bir dünya ülkesi olması anlamında en önemli dönüşüme imza atan Atatürk’ten sonraki en büyük lideri rahmetli Turgut Özal’ın yönlendirmesiyle 1986 yılında kuruldu. O gün bu gündür Turgut Özal’ın fikir, inanç ve müteşebbis hürriyeti doğrultusunda bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bizim için TÜGİAD, hiç bir çıkar odağı, siyasal görüş, inanç ya da fikir grubuna bağlı olmayan; ülkemizin tüm değerlerine ve kesimlerine saygılı bağımsız bir sivil toplum örgütüdür. Hiçbir STK’nın gençlik yapılanması değil, ülkemizin geleceği için mücadele veren genç işadamları ve girişimcilerin çatı örgütüdür. Bizler, kendisine hayrı olmayanın ülkesine de insanlığa da yararı olmaz düşüncesi içinde olduğumuzdan ötürü; özellikle girişimci kardeşlerimiz ile dayanışma içinde olmaya çalışıyoruz.
TÜGİAD, 1986 yılında kurulduğundan bu yana bir STK olarak geçirmesi gereken evreleri yaşadı. TÜGİAD etrafında oluşan enerji ve birikim bugünlere geldiğimizde daha farklı bir heyecanla karşımıza çıkıyor. Kısa süre öncesine kadar İstanbul’daki Genel Merkezin yanı sıra Ankara ve Bursa şubeleri olan TÜGİAD, önce Çukurova ardından da Ege şubesinin devreye girmesiyle ülke çapında 4 şubeli bir STK olarak 2015 yılına girdi. G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilecek G20 liderler zirvesi çerçevesinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Genç Girişimciler İttifakı dönem başkanlığını üstlendi. YES ve MAME’de olan TÜGİAD, AB üyesi ülkelerin girişimcilerinin çatı örgütü olan JEUNE’de Başkan Yardımcılığını üstlendi. Ayrıca dış temsilciliklerinin de sayısını çoğaltarak uluslararası etkinliğini daha da arttırdı.
Türkiye genelinde 115’i bayan olmak üzere 870 üyesi bulunan TÜGİAD yaş ortalaması 35 olan üye proŞli ile ülkenin önemli bir çoğunluğunu temsil eden dinamik bir işadamı ve sanayici proŞline sahiptir.
Yıllık ciroları yaklaşık 50 milyar dolar olan TÜGİAD üyesi genç işadamlarının yatırım ve girişimleri ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv yan sanayi, turizm, gıda, makine, motor ve diğer metal ürünler imalatı sektörleri başta olmak üzere TÜGİAD üyelerinin toplam 60 sektörde ağırlığı hissedilmektedir. 21 – 45 yaşları arasında 870 genç girişimci üyesi ile TÜGİAD bugün, 500 bin kişilik bir istihdam gücünü ve yaklaşık 18 milyar dolarlık bir ihracat hacmini temsil etmektedir. Her geçen gün daha da güçlenen, daha etkin, önemli söylemleri olan, güçlü bir TÜGİAD görüyoruz.
TÜGİAD üyeleri olarak şiarımız, “Bizden farklı düşünse de karşımızdaki arkadaşımızın inancını ve düşüncesini ifade etme hakkı için mücadele etmektir.”
Biz artık “sadece bizden olanı” dinlemek istemiyoruz. Bizim gibi düşünmeyen, bizim gibi yaşamayan, bizim gibi inanmayan insanlar bizim zenginliğimizdir. Zira her birimiz farklı değerleri doğuştan ediniyoruz. Farklı yaşamsal deneyimler ve eğitimler ile donanıyoruz. Bizim yönetim kurulu toplantılarımıza dileyen tüm üye arkadaşlarımız katılabiliyor. Burada tüm farklı görüş ve önerileri dinliyoruz. Sonra her ne karar alacaksak hep birlikte alıyoruz. Bu bağımsızlığımız siyasette de geçerli. TÜGİAD olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına göre kurulan ve demokratik değerlere sadık olarak faaliyet gösteren tüm siyasal partilere eşit mesafedeyiz. Diğer yandan, gençlerin ve iş insanlarının siyasette yer almasını, ülkeye hizmet etmesini de önemsiyor ve bu konuda her görüşten arkadaşımızı destekliyoruz. Biz iş yaşamında başarılı olan genç işadamı ve girişimcilerin siyasette de ülkemize çok şey kazandıracağına inanıyoruz. Türkiye artık kısır ve anlamsız siyasi çekişmelerden uzak, gelecek için çalışan, üreten, büyüyen ve gelişen bir ülke olmalıdır.
Hayatın her anında ve coğrafyamızın her köşesinde genç işadamı ve girişimcilerin yanındayız. Türkiye’nin bu anlamda sorunları ve gereksinimleri var ve biz de bunu dile getiriyoruz. Girişimci ve işadamlarımızın sorunlarını dile getirerek şikâyet eden bir STK olmak yerine, bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini de geliştirerek dile getiriyoruz. Süper KOBİ çalışmasını yaparak ülkemizin ekonomik gelişmesinde model olabilecek farklı bir yaklaşımı kamuoyu ile paylaştık.
Dileğimiz önerilerimizin yetkili merciler tarafından da incelenerek koşulların elverdiği ölçüde yaşama geçirilmesidir. Bu anlamda yine bir ilke imza atarak Girişimcilik yasa tasarısını hazırladık ve Ankara’da hem hükümet hem de muhalefet ile paylaştık. Ülkemizin öyle ortak sorunları var ki bu sorunları çözmek için birlik içinde hareket etmeliyiz. Bu sorunları bölünerek çözemeyiz.
2023 hedeşeri ise, TÜGİAD üyeleri, 2023 hedeşeri doğrultusunda çalışmakta ve görüş, öneri ve eleştirilerini de zaman zaman kamuoyu ile paylaşmaktadır. Ülkemiz eğer 2023 hedeşerine ulaşmak istiyorsa her yıl ortalama yüzde 7,2 büyümek zorundadır. Bunun için yapılması gerekenler açık ve nettir. Sadece inşaat ile hizmet sektörü ya da kamu yatırımları ile gerçekleştirilen büyümeden söz etmiyoruz burada...
Gerçek büyüme, üretim gücü ile, reel sektör yatırımları ile, imalat, sanayi, ihracat ile gerçekleşebilir.
Ürettiğimiz şeyi ihraç edebiliyor muyuz? Dünya pazarlarındaki ve küresel ekonomideki payımızı arttırabiliyor muyuz? Bunlar için neler yapabileceğimizi araştırmamız gerekiyor.
TÜGİAD olarak son dönemde Türk ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabetçi illerini ve sektörlerini araştırdık. Bunu yaparken bütün sektörlerde faaliyet gösteren 114 bin firmanın verilerinden istifade ettik. Bu araştırma ile çok ilginç sonuçlara ulaştık. Bingöl, Tunceli, Ardahan ve Iğdır’da imalatını ihraç eden firma yok. Buna karşın eskiden belirli ürünleri ile ünlü olan illerde tablo değişti; Bursa’nın şeftalisi ya da otomotivi, Çorum’un da leblebisi artık geri planda kaldı. Ankara Uçakları, Samsun ise müzik aletleri ile dünya çapında rekabet ediyor. Yaptığımız bu araştırma ile 81 ilimizin üretim ve ihracat verilerini analiz ederek il bazında rekabet gücünü belirledik. TÜİK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının ihracat ve üretim verilerini değerlendirdiğimiz bu araştırmada her bir ilin dünya çapında “mukayeseli rekabet gücü” ölçülmesinin yanı sıra bu analizlerin ilk defa her bir ilde “üretilip ihraç edilen ürünler” yani “ihracata konu üretim” bazında değerlendirilmiş olması çok önemlidir. Ölçmediğimiz bir şeyi yönetemeyiz. Bu nedenle doğru veriler ve bu verilerin doğru analiz edilmesi çok önemliydi. Verileri incelediğimizde Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gördük. Eskiden leblebisinden başka bir şeyi bilmediğimiz Çorum dişçilik gereçlerinde, şeftalisi ve otomobil endüstrisi ile bilinen Bursa artık metal işleme makineleri ve takım tezgâhlarında; balıkçılık merkezi Samsun ise artık müzik aletleri ile dünya çapında rekabet ediyor. Size sektörel anlamdaki dağılımdan biraz bahsetmek isterim. Gaziantep’te 12 sektörde rekabetçi üretim yapılıyor ve ihracat gerçekleştirilmekte. Kentte rekabetçilik değeri en yüksek sektör bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağ üretimi alanında ortaya çıkıyor. Gaziantep’in bölgede bu alandaki rakibi ise Kilis. Mardin’de hazır hayvan yemi üretimi, Diyarbakır’da ise taş ve mermer işçiliği rekabetçi üretilen alanlar arasında.
Hakkâri, Bayburt ve Karabük ise rekabetçi sektör sayısının en az olduğu iller oldu. Bu illerde sadece birer sektör “üretimden ihracata” rekabetçi durumda.
Muğla ve Sinop, balık ürünlerini rekabetçi şekilde ihraç edebilen illerimiz. İçecek üretip ihraç eden iller içinde Tokat, rekabet gücü en yüksek ilimiz. Mersin ise öğütülmüş tahıl ürünleri sektöründe rekabetçi olarak öne çıkıyor.
İstanbul, bilgisayar ve çevre birimlerini üretip rekabetçi şekilde ihraç edebilen Türkiye’deki tek il. Bolu, Manisa ve Tekirdağ ev aletleri üretiminde rekabetçi olan ve ihracat yapan illerimiz. Sakarya, demiryolu lokomotif ve vagonlarını rekabetçi şekilde üretip ihraç edebilen en önemli ilimiz. Sonrasında Eskişehir geliyor. Elektronik bileşenleri ve devre imalatı yapan Ankara, rekabetçi ihracatta en yakın rakibi İstanbul’un açık ara önünde. Bu değerli çalışma illerimizin sektörel rekabet gücünü görmemiz açısından son derece önemli çalışmaların arasında yerini almıştır. Tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

ALİ YÜCELEN
Ali Yücelen, 1974 yılında Mersin’in Anamur ilçesinde doğdu. Ankara Anadolu Lisesinde orta öğretimini tamamlayan Yücelen, Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimini bitirdikten sonra çeşitli devlet kurumlarında görev alan Yücelen, en son Rekabet Kurumu’nda Araştırma Uzman Yardımcısı olarak çalıştı. Eğitimine ve kariyerine uluslararası vizyon katabilmek için Amerika’da George Washington Üniversitesinde Şnans üzerine yüksek lisans eğitimi yaptı. Hemen akabinde Türkiye’ye geri dönen Yücelen, İş Bankası Teftiş Kurulunda Müfettiş olarak görev yapmaya başladı. Kariyer hayatını devam ettiren Yücelen, bu dönemde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde hala devam ettirdiği doktora programına başladı. Prestijli bu iki kurumsal deneyimini ve bilgi birikimini girişimcilik ruhu ile birleştirerek 2003 yılında Şkret Petrol A.Ş. Şrmasını kurdu. Hemen akabinde İlkas Denizcilik Nakliyat Lojistik San. ve Liner Lojistik A.Ş. Şrmalarını kurdu. Yücelen, bu iki firmanın yanında İlkin Dağıtım şirketinin de Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Genel Müdürlüğünü yapmaktadır. Genç ve dinamik girişimci ruhuna sahip Yücelen, şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Genel Müdürlüğünü yürütmektedir. Akaryakıt ve dağıtımı, deniz ve kara taşımacılığı sektörleri, gemi işletmeciliği ve taahhüt işlerinde faaliyet gösteren Ali Yücelen, uluslararası eğitimi, iş deneyimi ve girişimcilik ruhunu 2006 yılında TÜGİAD çatısı altında birleştirdi. 2010 – 2012 yılları arasında TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyeliği, TÜGİAD Ankara ve TÜGİAD Çukurova Şubeleri Koordinatörlüğü yapan Yücelen 26 Mayıs 2012 tarihinde 14. Dönem TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı ile onurlandırıldı. İngilizce ve Almanca bilen Ali Yücelen, evli ve üç çocuk babasıdır.