ARI HAREKETİ

ARI Hareketi’nden, Seçimleri İrdeleyen Toplantı
 
ARI Hareketi Toplum ve Siyaset Komitesi, Türkiye`de 22 Temmuz seçimleri öncesi ve sonrası oluşan tabloyu değerlendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi. 14 Ağustos Salı akşamı gerçekleştirilen toplantıya Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersin KALAYCIOĞLU ve İnfakto Araştırma Şirketi Kurucu ortağı Dr. Emre ERDOĞAN konuşmacı olarak katıldı.

2007 seçimlerine dek süregelen AKP iktidarı döneminde Türkiye`nin geneline hâkim olan memnuniyet havasının hükümet politikalarına da memnuniyet olarak yansıdığı tespitiyle sözüne başlayan Işık Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ersin KALAYCIOĞLU, AKP`nin seçimlerde iyi sonuç alması için gerekli toplumsal tabanın zaten AKP hükümeti döneminde sağlandığını söyledi.

KALAYCIOĞLU`ndan sonra söz alan İnfakto Research Workshop kurucu ortağı Dr. Emre ERDOĞAN öncelikle anketlere güvensizliğin pek çok insanı hüsrana uğrattığını belirtti: kendisine göre bu sonuç, üç sene öncesinden belirginleşmeye başlamış ve dahası, sekize yakın araştırma şirketi, seneler öncesinden sonuçları tahmin etmeyi başarmıştı. AKP`nin yüzde 46`lık zaferiyle medyada oluşan post-travmatik sendromu eleştirerek konuşmasına devam eden ERDOĞAN, ekonomik oy verme hipotezini savundu. Bu teze göre seçmen iktidarın iktisadi performansı ve gelecek beklentilerine göre oyunu kullandı ve AKP`yi seçti. Konuşmasında seçim sistemine de değinen ERDOĞAN “2007 seçimleri ekonomik istikrar, popülizm, işsizlik, AB, güvenlik (dış) ve diğer sembolik konular ekseninde gelişmiştir. Hükümete destek bu çerçevede verilmiştir. Bu konular, kaynak bolluğu (ve yokluğunun getireceği küresel riskler, yapısal sorunlar), toplumsal vizyon (özellikle AB, ve AB`sizlik, dışlanma kaygısı ve Sevr Sendromu) ve laiklik/dindarlık ana başlıklarından gücünü almıştır. Bu ana başlıklarda bir sorun yaşanması durumunda AKP`nin oy kazandığı dinamikler de sekteye uğrayacaktır” diye konuştu.

AP ALDE GRUBU TÜRKİYE RAPORTÖRÜ ALEXANDER LAMBSDORFF, ARI HAREKETİ`NİN KONUĞU OLDU

ARI Hareketi, konu bazında düzenlediği yuvarlak masa toplantılarını sürdürüyor. Süreli yayını Turkish Policy Quarterly’nin Temmuz ayında gerçekleştirdiği “Türkiye’de Kadınlar: Durum, Beklentiler ve Sorunlar” konulu toplantısında ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine ALBRIGHT’ı ağırlayan ARI Hareketi, 14 Ağustos’ta da Avrupa Parlamentosu`daki en büyük üçüncü siyasi grup olanAvrupa için Liberal ve Demokrat İttifakı`nın (ALDE) Türkiye Raportörü Alexander Graf LAMBSDORFF’u konuk etti.

Friedrich Naumann Vakfı -Türkiye’nin konuğu olarak ülkemizde bulunan LAMBSDORFF, AB -Türkiye ilişkilerinin yakın geleceğini dinleyicilerle tartıştı. Katılımcılar, Alman parlamenterin Türkiye genel seçimleri ile ilgili yorumlarını da dinleme fırsatı buldu. Alexander LAMBSDORFF konuşmasında son AB Zirvesinde AB anayasasının yeniden oluşturulmasını hedefleyen ancak bu hedefe yakınlaşmayı bile başaramayan üye ülkelerin zihinlerinde halen anayasaya hayır referandumunun sonuçlarının bulunduğunu vurguladı. LAMBSDORFF, AB’nin genişlemesine dair sadece günümüzde rastlanan değil eski kıtanın tarihinde de defalarca yaşanmış bir trend olduğunu düşündüğünü söyledi.