ORTODONTİ

Diş Hekimi Dr. Barış ÜNLÜ
Ortodonti Uzmanı
 
ORTODONTİ NEDİR? NEYİ AMAÇLAR?
 
Ortodonti, latince ‘orthos’ ve ‘dentes’ yani, düz ve diş kelimelerinin birleşiminden oluşur. Ortodontide hedef sadece dişleri düzeltmek değil, yüz ve alt ve üst çeneler arasındaki ilişkileri yeniden oluşturmaktır.
Ortodontik tedaviyi gerektirecek durumlar genel olarak; dişsel ve iskeletsel olarak incelenir. İskeletsel bozukluklar, alt ve üst çenelerin birbirlerine göre veya yüzdeki diğer anatomik oluşumlara göre pozisyonlarının bozuk olmasıdır. Bu problem 9-12 yaşlardaki hastanın büyüme potansiyeli kullanılarak halledilir. Bu dönemde yapılan müdahaleler ilerde diş çekimi gerektirebilecek durumların önlenmesini sağlayabilir.

Burun altından çene ucuna kadar olan yüzün alt 1/3’ü, genel ifade, görünüş, sosyal iletişim, konuşma gibi önemli fonksiyonlarda belirleyicidir. Bu mesafenin kısalığı kişiyi daha yaşlı ve yorgun gösterirken, çiğneme kuvvetlerinde de yetersizliğe neden olduğu görülür. Mesafenin uzunluğu ise kişinin yüz ifadesini anlamsızlaştırır, konuşmada güçlük yaratır. Yine, ağızdan nefes alanhastalarda ortodontik sorunların yanında diş ve dişeti problemlerine de, rastlamak mümkündür. Bu problemler de erken teşhis ve tedavi ile çözülebilecek durumlardır.

Dişlerde olan çapraşıklık her yaşta estetik bir sorundur. Fakat sorun sadece estetikdeğildir. Fonksiyon ve hijyen de bu durumdan direk etkilenir. Çapraşık dişlere sahip olan bireyler yeterli ağız temizliğini sağlayamazlar. Dişlerin zor temizlenen yüzeylerinde çürüklere sıkça rastlanır. Bakteri plağı ve diştaşı çapraşık bölgede çok daha rahat oluşur ve tutunur. Böylece dişeti hastalıkları da olumsuz giden faktörlerin üzerine eklenir. Dişeti çekilmeleri, soğuk sıcak hassasiyetleri, kemik erimesi, dişlerin sallanması ve en sonunda da diş hekimi tarafından dişlerin çekilmesi ile sonlanan bir süreç başlamış olur. Sonuç olarak çiğneme sisteminde bir fonksiyon kaybı oluşur.

Özetle dişlerdeki çapraşıklık,
• Estetik sorunlar,
• Kötü ağız hijyeni,
• Çürük dişler,
• Dişeti hastalıkları,
• Diş kayıpları,
• Çiğneme fonksiyonunun ve fonetiğin (konuşma) bozulmasına neden olur.

Kaynak:www.ortodontist.com