SİYASİ VİZYON Ural AKÜZÜM
ARI Hareketi Başkanı
Türk gençleri gelecekten umutsuz, ekonomik ve siyasi krizler konusunda endişeli
 
ARI Hareketi tarafından 15-27 yaş dilimindeki Türk gençliğini temsil eden bir örneklemle gerçekleştirilen kamuoyu araştırması gençlerin çoğunluğunun gelecekten umutsuz olduğunu gösterdi. Her 10 Türk gencinden 8’i önümüzdeki bir yıl içerisinde ülkemizde bir ekonomik ya da siyasi kriz çıkma endişesi taşıyor.
Gençlerin siyaset ilgisi 1999’dan bu yana düşerken, siyasal kurumlara duyulan güven derecelerinde de kayda değer azalmalar gözükmekte. Gençlerin siyasal sistemden memnuniyetsizlikleri, siyasal liderlere verdikleri düşük notlarla da ortaya çıkıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 10 üzerinden 5 alırken; Devlet Bahçeli’nin notu 3, Deniz Baykal ise 10 üzerinden 2 alıyor.

Geleceğin toplum liderlerini yetiştirmeyi varlık nedenleri arasında tanımlayan ARI Hareketi ; 1999 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği “Türk Gençliğinin Siyasal Tutumları” araştırmasının sonuncusunu tamamladı. Mayıs ayı içerisinde 15-27 yaş dilimindeki Türk gençliğini temsil eden çalışma 804 gençle yapılan yüzyüze görüşmelerle gerçekleştirildi.

Araştırmadan ortaya çıkan başlıca sonuçlar:
• Gençlerimiz ümitsiz: Genel olarak umutsuzluk ve krizlerle karşılaşma endişesi Türk gençliğinin temel duygusal durumunu belirliyor. Görüşülen gençlerin yüzde 54 gelecek beş yılın yaşam koşullarını iyileştirmesinden umutlu değil. Yüzde 80 civarında bir oran önümüzdeki bir yılda siyasi veya ekonomik kriz çıkmasından endişe duyuyor.

• Yüksek milliyetçilik ve dindarlık:Gençler arasında kendini milliyetçi olarak tanımlayanların oranı yüzde 50’yken, sağcı olarak nitelendirilebileceklerin oranı ise yüzde 30. Her 10 gençten 5’i de kendisini “dindar” olarak nitelendiriyor.
• fieriat korkusu yok:1999 yılında yapılan ilk araştırmayla kıyaslandığında gençlerin laiklik karşıtı hareketleri tehlike olarak görenlerin oranında bir azalma gözleniyor. Yönetim biçimi olarak fieriat istediğini belirten gençlerin oranı yüzde 15’ten yüzde 12’ye düşmüş olsa da, bu değişim istatistiksel hata payına atfedilebilir.

• AB’ye pozitif bakış: Gençlerin yarısından fazlası Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin iyi bir şey olduğunu düşünüyor ve olası bir referandumda tam üyelik lehinde oy kullanmayı planlıyor.

• Siyasete ilgi çok, katılım az: Siyasete ilgili olduğunu söyleyen gençlerin oranının yüzde 40’e yakın. Siyasete ilgi düzeyinde sınırlı bir artış gözlemlense de; gençlerin siyasal katılımlarının son 10 yılda hiç değişmediği de araştırmanın bulguları arasında.

• Siyasetçilerden memnuniyetsizlik: Gençlerin siyasal yaşamdan memnuniyetsizlikleri Başbakan da dahil olmak üzere önde gelen siyasi liderlerin performanslarına 10 üzerinden 5’ten fazla bir not vermelerinden de anlaşılıyor.

Türk gençlerinin evrensel değerlere sahip toplum liderleri olarak yetişmesini Türkiye’nin gelişmesinin en önemli belirleyicisi olarak benimseyen ARI Hareketi; kamuoyu araştırması sonuçlarının karar vericileri karamsarlığa itmesi gerektiği görüşündedir. Sivil toplumun da katılımıyla oluşturulacak bir çalışmayla Gençlik Eylem Planı hazırlanmalı ve gençlerimizin içinde bulundukları bu karamsarlıktan çıkabilmeleri için gerekli adımlar atılmalıdır.