İŞ'TE KADIN Meltem KURTSAN
(KAGİDER) Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Dicle Üniversitesi’nin Kız Öğrencilerine KAGİDER’den Girişimcilik Stajı
 
2004 yılı Mart ayında Diyarbakır’da Gap Gidem’in Kadın Girişimciliğini Güçlendirme konulu bölgesel bir toplantısına davetliydim. Bölge köylerinde küçük krediler verilerek kadınları girişimciliğe özendiren projeleri dinledim. Bu projeleri yoksullukla mücadele açısından ümit verici bulduysam da; neden yörenin üniversite öğrencisi genç kızlarını girişimciliğe özendiren bir çalışma yapılmadığını merak ettim.

Diyarbakır Gap Gidem Koordinatörü Nurcan BAYSAL, o yıl Dicle Üniversitesi’nde girişimcilik dersi vermeye başladıklarından söz edince KAGİDERişbirliği ile bir staj projesinin temelleri de atılmış oldu. O yıl Diyarbakır Dicle Üniversitesi öğrencisi girişimcilik dersi almış 15 kız öğrenci KAGİDER üyelerinin firmalarında staj yapmak üzere bir ay İstanbul’a geldi. Kızların çoğu ilk iş tecrübelerini yaşarken hem de farklı bir kentte yaşamayı deneyimlediler. Benim stajyerim Gülcan, bir yandan hemşirelik yaparken bir yandan da kimya eğitimi görüyordu; ileride kozmetik imalathanesi kurmak istiyordu. Ben onu Kurtsan Holding’in Medikal Pazarlama bölümüne yerleştirdim fakat o diğer departmanları özellikle üretim ve laboratuarlarda da çalışmak istedi. Azimli, çalışkan ve girişken bir genç kadının her gün yeni taleplerle benim ve çalışanlarımın karşısına çıkması; yeni öneriler geliştirmesi beniTürkiye’nin geleceği konusunda umutlandırdı. Gülcan ailesinden uzak yurt ortamında kalmaktan zaman zaman yakınırdı. Bir gün bana ‘yurdun kötü şartları beni eskisi kadar etkilemiyor, çünkü dolu dolu geçen günün akşamında derin bir uyku çekmekten başka bir şey düşünemiyorum’ dedi. Gülcan stajın son haftasında Kurtsan Holding’i merak eden arkadaşları için bir gezi düzenledi. Ben de bu vesile ile tanışma toplantısında ilk kez gördüğüm kızların staj hikayelerini ve bundan sonra yapmak istediklerini dinledim. Hem şaşırdım, hem de çok mutlu oldum. Kendilerini tanıtmaktan çekinen kızlar gitmiş, yerlerine kendilerine güvenen, ne istediğini bilen, çağdaş ve umutlu gençler gelmişti sanki…

Aylar sonra Gülcan’ın bana Diyarbakır’dan gönderdiği mektubu gülümseyerek okudum. ‘İstanbul’da kaldığımız sürede Gülsün ZEYTİNOĞLU’nun KAGİDER’de verdiği ve yaklaşık üç saat süren seminerden çok yaralandık. Bize gelecekteki planlarımız için nasıl bir görüşümüz olmalı, kişisel huzur ve mutluluk nasıl yakalanmalı, toplumsal iletişim nasıl sağlanmalı konularında faydalı bilgiler verdi. Benim zaten var olan cesaretimi daha da arttırdı.’

Staj projesi ertesi yılda KAGİDER üyelerinin çok keyif aldığı bir çalışma olarak devam etti. 2004 yılı yazında yine Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nden 20 kız öğrenciyi ağırladık. Bu yaz projemizin kapsamı daha da genişledi. Bu kez UNDP- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği yaparak Adıyaman, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’taki gençlik merkezlerine ulaştık. Bu gençlerimize üyelerimizin firmaları Acarlar Şirketler Grubu, Altın Yıldız, Eti Şirketler Grubu, Güvensan Temizlik, Hey Tekstil, Ladin Fuarcılık, Piramit Danışmanlık, Prestij Sigorta, Yön Tekstil ve tabiî ki Kurtsan Holding’de bir ay staj olanağı sağladık. Her yıl olduğu gibi bu yıl üye firmalarımızdan Savana Turizm çoğu ilk kez İstanbul’a gelen gençlere İstanbul’un tarihi güzelliklerini tanıtmak amacı ile bir Tarihi Yarım Ada’da turu düzenledi; Yeditepe Üniversitesi tarafından ücretsiz konaklama olanağı sağlandı. Staj programının son günü öğrenciler için toplumsal cinsiyet rolleri üzerine kısa bir eğitim organize edildi.

Biz Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’ni Eylül 2002’de 37 kadın girişimci ile birlikte kurduk. Üç buçuk yıl sonra bugün Derneğimizin 140 üyesi var. Yılda 5 girişimciyi desteklemek üzere çıktığımız yolda bugün yılda ortalama 200 kadın girişimci adayından başvuru alıyoruz. Biz inanıyoruz ki Staj Projemiz sayesinde tanıştığımız genç kızlarımız da pek yakında işlerini kuracak ve aramızda yerlerini alacak. İstihdam ve ekonomik değer yaratan kadın girişimci sayısı Güney Doğu Anadolu bölgesinde de artacak. Ve bu kızlar Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunacak.