BAŞKANDAN Murat COŞKUNKAN
Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı
TÜGİAD ve Ekonomi Gündemi
 
Değerli Elegans okurları,

Elegans’ın bu sayısında da sizlerle paylaşılmakta olan, 8 Mayıs 2011 Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL ve 23 Ağustos 2011 Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN ile gerçekleşen TÜGİAD Toplantıları ile ilgili detayları ve TÜGİAD olarak atmayı planladığımız adımları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı ile gerçekleşen toplantımızda dört önemli konu ön plana çıktı.

Türkiye’de özellikle KOBİ’leri ve İş Hayatı’nı yakından ilgilendiren ekonomik politika ve stratejilerin oluşturulduğu, “Ekonomik ve Sosyal Konsey”de TÜGİAD olarak görev üstlenmek, Genç Girişimcileri temsil etmek, görüş ve önerilerimizle sürece katkıda bulunmak konusunda talebimizi kendilerine ilettik.

Görüşmemizde ikinci önemli konu başlığı, G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda İcra Kurulu Üyeliği görevini sürdürmekte olan TÜGİAD’ın “2012 Yılı’nın Türkiye’de Girişimcilik Yılı” olarak ilan edilmesi yönünde teklifiydi. Türkiye’nin Girişimcilik ve İnovasyon konularında kapsamlı ve sürdürülebilir bir “Politika” tayin etmesinin yeni iş sahaları ve istihdam yaratarak büyüme noktasında hayati öneme haiz olduğunu açık bir dille ifade etme imkanı bulduk. Kendilerinin, “2012 Türkiye’de Girişimcilik Yılı” önerimizi destekleyecekleri yönünde olumlu cevabı bizleri çok mutlu etti.

15 Ocak 2008 tarihinde Mısır’ın başkenti Kahire’de Sayın Cumhurbaşkanı’nın himayelerinde TÜGİAD ve EJB (Mısır Genç İşadamları Derneği) arasında imzalanan merkezi İstanbul’da kurulacak olan “Akdeniz Genç Girişimciler Federasyonu (MYE)” ile ilgili son gelişmeler rapor edildi ve sonbahar aylarında Türkiye’de gerçekleşmesi için çalışmaları devam eden 1. Olağan Genel Kurul’a teşrifleri istendi.

Son olarak, Mersin Anamur ilçesinde yer alan Mamure Kalesi’nin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için Yönetim Kurulu Üyemiz ve aynı zamanda Ankara ve Çukurova Şubeleri Koordinatörü Ali Yücelen’in koordinatörlüğünde yürütülmekte olan çalışmalar ile ilgili bilgi sunuldu ve destekleri istendi.

Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ile İstanbul’da gerçekleşen stratejik toplantıda ise GİTES (Girdi Tedarik Stratejisi), Serbest Ekonomi Bölgeleri (FEZ), Çin ve ABD’ye İhracat Zaaflarımız, TÜGİAD’ın Uluslar arası Etki Alanı konularında TÜGİAD’ın görüş ve faaliyetleri hakkında bilgi sunuldu. TÜGİAD Mamure Kalesi Sosyal Sorumluluk Projesi hakkında da kendilerine bir sunum yapıldı.

Bahsi geçen konuları “TÜGİAD Görüşleri” olarak sizlerle de başlıklar halinde paylaşmak istiyorum:

GİTES (Girdi Tedarik Stratejisi)
GİTES’de demir/çelik, otomotiv ve makine sektörlerine öncelik verilmesinin doğru bir strateji olduğunu düşünüyoruz. Ara malı ithalatı, sanayi ürünü ihracatımızın 3 katı oranında artış göstermektedir. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacak olmakla birlikte, aynı durum devam ederse ara malı ithalatımızın da 800 Milyar Dolar olması riski gündeme gelecektir.

Bu doğrultuda kalıcı çözümler gerektiği, GİTES ve Sanayi Stratejisi’nin tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde içselleştirilmesi görüşündeyiz.

FEZ (Free Economic Zone - Serbest Ekonomi Bölgesi)
“World Class Logistic Infrastructure” (Dünya klasmanında Lojistik Altyapı) konseptini sunan ve içinde turizm, lojistik, ulaşım, iletişim ve sanayinin olduğu geniş perspektifte ele alınan Serbest Ekonomik Bölgeler (FEZ) TÜGİAD olarak bizim de yakından takip ettiğimiz bir konudur.

FEZ’lerde yaşayacağı öngörülen yabancı menşeili çalışanlar için “yaşam alanları” oluşturulması, “sağlık, eğitim kurumları ve inkübasyon merkezleri”ne kadar 360 derece bakış açısı ile konunun incelenmesi ve planlanması gerekmektedir.

Güney Koreli paydaşlarımız 11.000 Üyeye sahip K.O.V.A. (Korean Venture Business Association) yöneticileri ile 21 Mart 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen toplantımızda bu konu ile ilgili ortak çalışma ve konseptin Türkiye’de ilgili STK’lara tanıtılması kararı alınmıştı.

FEZ’lerin önemli fırsatlar ve ayrıcalıklar sunan bölgeler olması nedeniyle Hükümetimizin de bu konuyu ele alırken; Kore’de uygulandığı üzere bu bölgeye yatırım yapan gerçek kişi veya firmalardan ilk 3 yıl gelir veya kurumlar vergisi alınmaması, takip eden yıl %50 indirimli vergi alınması, FEZ’e sermaye malı ithalatında tarif muafiyeti gibi mıknatıs etkisi yaratacak muhtelif avantajları hayata geçirmesi önem arz etmektedir.

FEZ için Mersin’in pilot bölge seçilmesi bizim açımızdan heyecan verici bir gelişmedir. Mersin, Adana, Hatay, İskenderun bölgesinde kurulmuş olan TÜGİAD Çukurova Şubesi’nin bu konuda her göreve hazır olduğunu, bu pilot proje kapsamında Mersin’de oluşturulması planlanan lokal kurul veya komitelerde yer almak konusunda isteğimizi belirtmek isteriz. TÜGİAD Bursa Şubemiz de BUSEB ile ilgili olarak Ekonomi Serbest Bölgeleri konusunda ilgililerle temasa geçeceğini bildirmiştir.

Çin ve ABD ile Ticari İlişkilerimiz çok zayıf
Türkiye – ABD Ticari İlişkileri aynı Türkiye – Çin örneğinde olduğu gibi aleyhimize gelişmektedir. Türkiye’nin ABD'ye ihracatının 2000'li yılların başında toplam ihracatın yaklaşık yüzde 11,2'si iken 2010 yılında yüzde 3 oranında kalmıştır. Ancak aynı dönemde toplam ihracatımızın 27 milyar dolardan 130 milyar dolara çıkmıştır.

ABD ile birçok alanda işbirliği yapmaktayken “STK” ve “Girişimciler” alanında cılız faaliyetler olduğunu gözlemlemiş bulunuyoruz. Sadece 4-5 Eyalet ile sınırlı kalmayan bir ilişkiler zinciri geliştirilmesi zaruridir. Bu maksatla TÜGİAD, ABD’nin ve Dünya’nın en etkili Uluslarüstü Girişimci Derneklerinden biri olan EO ile işbirliği yapmaktadır. Amacımız, Türk ve ABD’li girişimcileri her fırsatta yan yana getirmek, ortak faaliyetler düzenlemek ve ABD’li girişimcileri Türkiye’de yatırım yapmaya ikna etmektir.

1 milyondan fazla kişinin dolar milyoneri olduğu, 75 milyon kişinin A gurubu tüketici olduğu Çin’i G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda temsil eden Young Business China ile CCPIT Pudong Chamber of International Commerce ile başlatılan işbirliği ve TÜGİAD Çin Temsilciliği aracılığı ile yakın takip etmekteyiz.

TÜGİAD’ın etki alanı : “YES, MYE, MAME ve G20”
G20

Genç Girişimciler İttifakı
20 Ülke 70.000 Genç Girişimci,
YES
(Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu)
16 Ülke 35.000 Genç Girişimci,
MYE
(Akdeniz Genç Girişimciler Federasyonu)
11 Ülke 20.000 Genç Girişimci,
MAME
(Akdeniz, Orta-Doğu, Afrika Genç Girişimciler İletişim Ağı)
84 Ülke 90.000 Genç Girişimci.
DEİK Kurucu Üyesi olan ve 200 binden fazla Genç Girişimci’den oluşan uluslararası iletişim ağı ile TÜGİAD, Türkiye’nin uluslararası platformda en etkili Genç İşadamı Derneği’dir. Sayın Bakan’ın bu bilgi ve rakamlar karşısında oldukça etkilendiğini burada sizlerle paylaşmak isterim.

Sayın Cumhurbaşkanı’na ve Sayın Bakan’a görüşme sonunda şu ortak mesajı verdik; Türkiye’nin “Girişimcilik ve İnovasyon Politikası”na ihtiyacı vardır. Ülkemizde Girişimcilik son yıllarda farklı platformlarda dile getirilmekte, gündeme gelmektedir, ancak bir “Devlet Politikası” olarak benimsenmemektedir.

Ekonomik Sosyal Konsey’de esasen sabit gündem maddesi olması gereken ve Türkiye’nin geleceğini ve gelecekteki rekabetçi konumunu şekillendirecek olan Girişimcilik ve İnovasyon konularında TÜGİAD her zaman olduğu gibi göreve hazırdır.