Mehmet BESLER

"Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım"

M. Kemal Coşkunöz
 
Coşkunöz Holding metal, makine, kauçuk, ısı, savunma ve havacılık sektörlerinde üretim yapan, 60 yıla yakın sanayi tecrübesi olan, Türkiye’nin önemli sanayi gruplarından birisidir. 1960 yılında Teknik Öğretmen Mehmet Kemal COŞKUNÖZ tarafından küçük bir atölye olarak faaliyete başlayan işletme, 1976 yılında holdingleşerek Coşkunöz Holding A.Ş. ismini almıştır.
 
Coşkunöz Metal Form A.Ş., grubun ilk kurulan ve halen en büyük firmasıdır. Otomotiv sanayisine sac parça, pres ve direnç kaynak makineleri imalatı yapan; toplam 70.000 m2’lik alanda yaptığı üretimle yılda 100.000 ton sac işleme kapasitesine sahip olan Coşkunöz Metal Form, Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında 274. sırada yer almaktadır. Grup, iş kolunda geliştirdiği bir farklılaşma modeli ile bir yan sanayi olarak, binek araç dış yüzey parça imalat işini, ana sanayi bünyesinden kendi bünyesine alarak bir ilki gerçekleştirmiştir. İtalyan ortağı Magnetto Grup’la 2006 yılında 15 milyon avroluk yatırımla, bu tür parçaları tesislerinde üreterek yine bir ilki başarmıştır. Magnetto Coşkunöz A.Ş grubun lider firmaları arasında hızla yükselmektedir.
Coşkunöz Holding, kauçuklu ürünler alanında üç firma ile -Beltan Vibracoustic, Betaseals ve Belka- kauçuk sektörüne hizmet vermektedir. 1983 yılında Coşkunöz bünyesine katılan Beltan, otomotiv titreşim kontrol elemanlarında uzmanlaşmış; Vibracoustic ile ortaklık oranını yüzde 50’ye çıkartarak, Beltan Vibracoustic adını almıştır. Kauçuk karışımı, kalıp tasarım ve üretimi Beltan Vibracoustic fabrikasından Betaseals ve Belka’ya hizmet vermektedir. 2003 yılında Beltan bünyesindeki rulman contaları üretimi, Freudenberg ortaklığı ile kurulan Betaseals’e aktarılmıştır. 2005 yılında üretime geçen Belka’nın üretim konusu yağ keçeleri, contalar, muhtelif kauçuk parçalar, sızdırmazlık elemanları, sanayi tipi titreşim elemanları ve yedek parça piyasasına yönelik ürünlerdir.
Bugün Coşkunöz Holding, iki binin üzerinde çalışanı ile Türkiye’nin ve Bursa sanayisinin önde gelen saygın şirketleri arasında yer almakta ve üretimlerini başarıyla sürdürmektedir.
Coşkunöz Grubu’nun 2009 yılı cirosu, 325 milyon dolardır. 2008 yılında 25 milyon dolar yatırım yapmış olan grubun, dış ticaret hacmi 168 milyon dolar olup; bunun 127 milyon dolarlık kısmı direkt ihracattır.

Otomotiv sanayii dışında Coşkunöz
Coşkunöz Holding otomotiv yan sanayisindeki etkinliğinin yanı sıra, farklı sektörlerde de yer almaktadır. Isı sektöründe faaliyet gösteren Coşkunöz Radyatör, 1992 yılından beri yurt içi ve yurt dışına panel radyatör ve havlupan üretmektedir. Türkiye’nin panel radyatör üretiminde dördüncü büyük kapasitesine sahip olan firma, üretiminin yüzde 75’ini ihraç etmektedir.
Grubun yeni sektörü, 1990’larda gerçekleştirdiği savunma sanayisi projelerindeki tecrübe ve başarısını, ayrı bir üretim alanında toplama kararı ile sivil havacılık da dâhil olmak üzere havacılık ve savunma sanayisi sektörü olmuştur. Eskişehir Sanayi Bölgesi’nde 2006 yılında yapılan bu yatırım, grubun Bursa dışındaki ilk büyük yatırımıdır.
2009 ve 2010 yıllarında enerji sektörü ile yakın temasta olan grup, güneş enerjisi ve HES ile ilgili yeni projeler üzerinde çalışmaktadır.