Dündar YETİŞENER Fibrobeton İcra Kurulu Başkanı

“GRC Sektöründe Dünya Lideriyiz”
 
Uluslararası Fiber Takviyeli Beton Birliği (IGRCA) tarafından 3 dalda birden ödüllendirilen Fibrobeton “dünya GRC sektörüne en büyük katkıyı yapan kuruluş” olarak en iyi firma, ünlü mimar Zaha HADID’in Capital Hill Projesiyle en iyi proje ödüllerini alırken Kurucu Onursal Başkanı Ayhan BABACAN en başarılı kişi seçildi. İstanbul’da toplanan 16. Dünya GRC Kongresi’ne 20 ülkeden katılan 150 delegenin oylarıyla seçildiklerine dikkat çeken Fibrobeton İcra Kurulu Başkanı Dündar YETİfiENER, “dünya fiber takviyeli beton sektörünün lideri olduğumuz tescillendi” dedi.
 
Ağırlıklı olarak dış cephe kaplamasında ve dekorasyonda kullanılan fiber takviyeli beton sektöründe Türk firması Fibrobeton “sektöre yaptığı katkılarla” üç dalda birden ödül alarak dünya çapında büyük bir başarıya imza attı.

Dünya çapında 20 ülkeden GRC (Fiber takviyeli beton) üreticilerinin üyesi olduğu Uluslararası Fiber Takviyeli Beton Birliği’nin (IGRCA - International Glassfibre Reinforced Concrete Association) İstanbul’da toplanan 16. Dünya Kongresi’nde verilen tüm ödülleri Fibrobeton aldı.

Yüzde yüz Türk sermayeli bir şirket olan Fibrobeton’un başarısının Türkiye’nin başarısı olduğuna işaret eden İcra Kurulu Başkanı Dündar YETİŞENER, kazanılan ödülleri “dünya fiber takviyeli beton sektörünün lideri olduğumuz böylece tescillendi” şeklinde değerlendiriyor. YETİŞENER, sorularımızı şöyle yanıtladı:

öncelikle IGRCA ve İstanbul Kongresi hakkında bilgi verir misiniz?
1966 yılında kurulan IGRCA dünya çapındaki fiber takviyeli beton üreticilerinin üyesi olduğu bir üst çatı örgütüdür. Sektörün dünya çapındaki pazarlama, tanıtım çalışmaları ve teknolojik girişimleri birlik tarafından oluşturulan çalışma grupları kanalıyla tartışılarak, planlanır. Birliğin 3 yılda bir toplanan dünya kongresi ise en geniş çaplı buluşma platformudur. Kongrelerde ayrıca “dünya GRC sektörüne en çok katkıda bulunma” ana kriteriyle 3 dalda ödül ( IGRCA MERIT AWARD) verilir.

Birliğimizin 16. Kongresi de bu kez geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul’da toplandı.

İstanbul Point Otel Taksim’de 4-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenen kongreye Çin’den ABD’ye Japonya’dan Fransa, Almanya, İtalya’ya, Avustralya’dan Dubai’ye kadar çeşitli ülkelerden 150 delege katıldı. Birlik Başkanı İngiliz üretici Robert Fauldıng başkanlığındaki kongrede yapılan sunumlarla sektördeki son gelişmeler konuşuldu ve geleceği tartışıldı. Bu kez İstanbul’da buluşan katılımcılarla, her seferinde olduğu gibi gene 3 ayrı dalda ödül için yarıştık. Ve ipi üç kez Fibrobeton olarak biz göğüsledik… Böylece de 1966’dan bu yana ilk defa 3 ödülün 3’ünü de alan firma olduk.

Fibrobeton’un en başarılı firma seçilmesinin başlıca nedenleri neler?
Bence Fibrobeton, geliştirdiği patentli inovatif ürün çeşitleri, dünya çapında gerçekleştirdiği dış cephe kaplamaları ve yaşanan ekonomik krize rağmen yatırımını sürdürerek bu yıl Düzce’de tek çatı adlındaki dünyanın en büyük, en teknolojik entegre tesisini açmasıyla dünya GRC sektörüne en çok katkıda bulunan en başarılı firma ödülünü aldı.

2012’de 25. Yılını kutlayacak yaklaşık çeyrek asırlık bir kuruluş olarak dünya çapında, 4 kıtada 20’den fazla ülkede 2500’ü aşkın projede 3.500’ün üstünde binanın cephesinde imzamız var. Tüm dünyada kullanılan patentli GRC teknolojisine sahip olan Fibrobeton olarak, dünyaya sadece ürün değil, know how ve patent de satıyoruz. Ayrıca son dönemde gerçekleştirdiğimiz; dünyaca ünlü Mimar Zaha Hadid’in projesi Capital Hill, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi gibi simge yapılarıyla İstanbul’u Antalya’ya taşıyan Mardan Palace, İstanbul’un en yüksek binalarından 55’er katlı Anthill ikiz kuleleri, Astoria ve İstinye Park gibi AVM ve Rezidans Projeleri… Ve bunlar gibi yaşamın her alanında yer alan yüzlerce binadaki başarılı GRC dış cephe kaplamalarımız ile ödüle değer bulunduk. Yani GRC’den uzay üssüne benzeyen Zaha Hadid Projesi de yaptık, Dolmabahçe’nin birebir örneği saray da… Dış cepheyi 210. Metre yükseklikte bile rüzgara, depreme dayanıklı olarak, hem de ısı yalıtımlı ürünle kapladık. Özetle, dünya GRC sektöründe bir çok ilki başardık. Bu başarılar da bize üç ödülü birden kazandırdı.

Düzce’deki yeni tesisiniz ile ulaştığınız kapasite ve hedeşeriniz neler?
Fibrobeton’un en başarılı firma seçilmesinde gerçekleştirdiğimiz yeni yatırım da etkili oldu. Bu yıl başında üretime geçen dünyanın en büyük entegre GRC tesisi olan Fibrobeton - Düzce, 50 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 127 bin metrekarelik alanda yer alıyor. İlk etapta kapalı alanının 22 bin metrekarelik birinci fazı üretime başlayan tesis tamamlandığında yılda 600 bin metrekarelik üretim kapasitesine ulaşacak. 24 yılda 20’yi aşkın ülkeye ürün ve teknoloji satan Fibrobeton olarak, sadece bölgemize değil, ABD’ye, Avrupa’ya, Afrika ülkelerine hatta Ekvator Ginesi gibi uzak noktalara ulaşıyorduk. Düzce tesisimiz bizi çok daha ileri hedeşere taşıyor. Artık hedeşerimiz hem tüm dünya ülkeleri hem de dünyanın önde gelen, geleceğe miras kalacak tüm yapıları. Yeni entegre tesisimizle, artan kapasitemizle, dünyaca tanınan ve tescillenen üstün teknolojimizle Johannesburg’tan, Yeni Delhi’ye en uç köşelere kadar tüm dünya pazarına ihracat yapacağız. Ve de Avrupa’nın ileri ülkelerinde kalıcı yapılara, dünya çapında tasarımcıların projelerine bir dünya markası olarak imzamızı atacağız.

Fibrobeton Kurucu Onursal Başkanı Sayın Ayhan BABACAN’ın sektöre katkıları neler oldu?
Değerli kayınpederim, benim ve sektörün “Ayhan Baba”sı Ayhan BABACAN, hep bugünden geleceğe bakan sürekli yeni fikirler, yenilikler peşinde yorulmadan koşan maratoncu kişiliğiyle, dünya GRC sektörüne çok önemli katkılarda bulundu. 82 yaşına rağmen, merkezimizdeki kaptan köşkünde, yaratıcı fikirleriyle yeni ürünler ortaya koymak için hala ilk günkü heyecanı ile çalışıyor… Ayhan BABACAN, GRC sektörüne girmeden önce de girişimci kişiliğiyle Türkiye’de birçok alanda “ilklere” imza atmış bir değer. Birliğin bu ödülü ona vermesinin nedenlerini ise kısaca şöyle özetleyebilirim;

Bugün binlerce kişinin istihdam edildiği, milyonlarca dolarlık fiber takviyeli beton sanayi kolunun Türkiye’ye gelmesine ve pazarın oluşmasına öncülük etmesi; 1987’den bu yana bu alanda sürdürdüğü AR- GE çalışmalarıyla dünya GRC sektörüne ısı yalıtımlı Fibrofombeton® gibi yeni ürünler kazandırması ve böylece pazarın büyütülmesine, Fibrobeton- Multiform® gibi yeni teknolojiler geliştirmesiyle dünya GRC sektörünün gelişimine, hatta çağ atlamasına katkıda bulunan kişi ödülünü aldı.

Son olarak en iyi proje ödülünü aldığınız Moskova’daki Capital Hill Projesi hakkında bilgi verir misiniz?
Bu noktada belirtmek istediğim bir konu var. Bu bizim en iyi proje dalında ilk ödülümüz değil. İlk olarak 2000 yılında Metrocity ile bu ödülü (IGRCA MERIT AWARD) Türkiye’ye ilk kez gene Fibrobeton kazandırmıştı. Bu yıl ise en başarılı proje ödülü için Afrika’dan Çin’e kadar dünyanın farklı noktalarındaki projeleriyle 5 ayrı firma yarıştı. Yapılan oylama sonucunda ödülü dünyaca ünlü mimar Zaha HADID’in tasarımı Moskova’daki Capital Hill ile gene biz kazandık.
Neden Capital Hill ödüle layık görüldü? Bence en önemli nedeni bir masalın gerçek olabileceğini tüm dünyaya gösterdik. Hem de kendi ürettiğimiz teknolojimiz ile.
Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi ilk kadın olan dünyaca ünlü Irak asıllı İngiliz Mimar Zaha HADID tasarımı bu proje ‘’yirmibirinci yüzyılın masal evi’’ olarak tanımlanıyor. Bir Rus işadamının kışlık konutu olacak yapı, Moskova civarındaki Barvika Ormanları’nda bölgenin topografik yapısından esinlenerek tasarlanmış.

Akışkan, farklı bir geometrik yapıya sahip olan projenin uygulanabilir olup olmadığı dünya mimari çevrelerinde uzun süre tartışıldı. Ve bu çok farklı, zor proje Fibrobeton tarafından geliştirilen, patenti bize ait özel bir teknoloji ile yani Fibrobeton-Multiform® Teknolojisi ile başarıyla çözümlendi. Bu özel teknolojimizle istenilen her formu gerçekleştirebiliyoruz. Cephenin ana malzemesi olan GRC, üretim serbestliği ve esnekliği, tasarım kolaylığı, rüzgar, kar ve A1 yangın dayanımı ile bu projenin uygulanabilmesi için “olmazsa olmaz” özellik taşıyor. Capital Hill Projesi tüm dış ve iç cepheleri Fibrobeton tarafından kaplanarak gerçek yaşama kavuşuyor. Mimari tasarımda sınırları kaldırmak için yola çıkan Fibrobeton, geliştirdiği Multiform® Teknolojisi ile Hadid’in tartışılmaz engin hayal gücünü gerçeğe çevirmeyi başarıyor. Ve günümüz dünyasında artık masallar da gerçek oluyor.

Böylece, Fibrobeton olarak GRC’nin dünya çapında başarısı kanıtlanmış mimarların tercih ettiği bir malzeme olmasına öncülük ederek, sektöre dünya çapında bir katkıda bulunuyoruz.