Nusret AYTEK / GAMA Endüstri Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü / TÜGİAD Ankara Şubesi Üyesi

İlk Büyük Yap-İşlet-Devret Projesinin Yapımı GAMA Endüstri Tarafından Gerçekleştirilmiştir
 
1959 yılında faaliyete başlayan GAMA, 1962 yılında o tarihe kadar sadece yabancı firmalar tarafından gerçekleştirilen mekanik, elektrik ve enstrümantasyon montajı konularında çalışmak yapılanmasını gerçekleştirmiş, o zamana kadar Türk firmaları tarafından yapılmayan kuvvet santralları başta olmak üzere inşaat işleri yanında, teknoloji ağırlıklı endüstriyel tesis yapımına yönelmeyi hedeflemiş ve bu sahada büyümüştür.
 
Firma, artan tecrübesi ile güç santralları, petrol, çimento, petrokimya ve gaz tesisleri, fabrikalar, yüksek binalar, su arıtma tesisleri ve iletim hatları, köprü ve çeşitli altyapı yapımlarını gerçekleştirerek, Türkiye’nin kalkınma ve sanayileşme çalışmalarına katkıda bulunmuştur.
GAMA Grubunun endüstriyel tesis inşaat ve montaj faaliyetleri, 1970 yılında kurulan GAMA Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş. (GAMA Endüstri) bünyesinde gelişmiştir.
GAMA Endüstri, 21.494 MW kapasiteli 40 kuvvet santralı,17.5 milyon ton/yıl klinker üretim kapasiteli 12 çimento fabrikası,6 milyon ton/yıl üretim kapasiteli 5 demir-çelik tesisi,25 milyon ton/yıl kapasiteli gaz ve petrol tesislerinin (6 adet rafineri, 12 adet gaz tesisi, 6 adet petrokimya tesisi) yapımında yer alarak, 200’ün üzerinde büyük çaplı projeye imza atmış, özellikle endüstriyel tesislerin inşasında dünyanın en büyük firmalarından biri olmuştur.
GAMA Endüstri, 1970’li yıllardan itibaren yurt dışına da açılarak, İran, Irak, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Malezya, Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Libya, Katar, Kazakistan, Bulgaristan ve Yemen’de birçok projeye imza atmıştır. Türkiye’nin ilk yüksek basınçlı boru hattının (400 atü test basınçlı 2x63 km Murgul - Hopa Konsantre Bakır Boru Hattı), ilk denizaltı boru hattı geçişinin (İstanbul Boğazı geçişi), ilk Kül Barajının (Soma-B Termik Santralı Kül Barajları), ilk Baca Gazı Arıtma Tesisinin (Çayırhan Termik Santralı Baca Gazı Arıtma Tesisleri), ilk metro sisteminin (Ankara Metrosu),
ilk büyük Yap-İşlet-Devret Projesinin (Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santralı) yapımı GAMA Endüstri tarafından gerçekleştirmiştir.
Tasarım ve yapımını gerçekleştirdiği 8.5 km uzunluğunda tek parça, yatay ve düşey dönüşlü Deniş Soma-B Termik Santralı kömür konveyör hattı; tek açıklıklı 102 metre çapında, 33.7 metre yükseklikte Ünye Çimento Fabrikası Homojenizasyon Binası; imalatını yaptığı her biri 10.5 metre çapında, 64 ton ağırlığında Birecik Hidroelektrik Santralı Jeneratör Rotorları, standartların üstünde teknik özellikleriyle dikkat çeken bazı ürünlerdir.
GAMA Endüstri, Termik ve Hidroelektrik Santrallar, Petrol Rafinerileri, Petrokimya ve Gaz Tesisleri, Demir-Çelik Tesisleri, Çimento Fabrikaları, Boru Hatları ,Yüksek Binalar, İş ve Alışveriş Merkezleri, Konutlar, Turizm Tesisleri, Sosyal ve Kültürel Tesisler, Sağlık Tesisleri, Barajlar, Metro Sistemleri, Altyapı Tesislerinin anahtar teslimi inşaatı ve genel montaj işlerinde uzmanlaşmıştır.
GAMA Endüstri’nin yurt dışı projeleri; Al-Khalij 4x350 MW Termik Santralı İnşaat İşleri (Libya), Kaluga Çelik Döküm ve Haddehane Kompleksi Projesi (Rusya Federasyonu), Kashagan Petrol Bölgesi 2x35 MW Doğalgaz Enerji Santralı ve 3x6 MW Dizel Jeneratör Yardımcı Tesisi Yapım Projesi (Kazakistan), PEARL GTL Hava Ayrıştırma Projesi (Katar)’dir. GAYES – GAMA Yenilenebilir Enerji Sistemleri İnşaat A.Ş.- GAMA İnşaat A.Ş. - GATE İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. - GAMA QATAR CO.W.L.L. - GAMA STROY - TGO İnşaat, Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş. - NCC (NORTH CASPIAN CONSTRUCTORS) BV - Barmek - GAMA İş Ortaklığı - TURUSGAZ TAAHHÜT VE PAZARLAMA TİCARET A.Ş.) - GAMA TEKFEN-TOKAR Iş Ortaklığı - GAMA NUROL Iş Ortaklığı, GAMA Endüstri’nin iştirakleri ve iş ortaklarıdır.
GAMA Endüstri’nin halen yapımına devam ettiği projeler; Marmaray İstanbul Boğazı Demiryolu Tüp Geçiş Projesi Yapımı (Türkiye), Al-Khalij 4x350 MW Termik Santralı İnşaat İşleri (Libya), Kaluga Çelik Döküm ve Haddehane Kompleksi Projesi (Rusya Federasyonu), Kashagan Petrol Bölgesi 2x35 MW Doğalgaz Enerji Santralı ve 3x6 MW Dizel Jeneratör Yardımcı Tesisi Yapım Projesi (Kazakistan), PEARL GTL Hava Ayrıştırma Projesi (Katar)’dir. Türk Genç Girişimcilerinin, Türkiye ve Dünya’daki sesi olmaya odaklanmış bir Sivil Toplum Kuruluşu olan TÜGİAD’ın, Türkiye’nin uluslararası platformlarda ekonomik, sosyal ve kültürel olarak tanıtımına katkıda bulunmak ve girişimciliğin desteklenmesi konularında yaptığı çalışmalarını çok başarılı buluyorum. Bunun yanı sıra, yurt içinde ve yurt dışında, ulusal ve uluslararası çalışmalar, konferans ve panel etkinlikleri düzenleyerek, genç girişimcileri, stratejik işbirlikleri ve lobi faaliyetleri konusunda desteklemesini, ülke ekonomisinin gelişmesi, yeni iş ve istihdam olanaklarının sağlanması, Türk şirketlerinin katma değerlerinin artması ve markalaşması açısından büyük önem taşıdığını düşünüyorum.

NUSRET AYTEK
1989 yılında ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden Lisans, 1992 yılında da Yüksek Lisans almıştır. 1990-94 yılları arasında ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. Ardından, özel sektörde profesyonel hayatına devam eden Nusret Aytek, 2008-2010 yılları arasında GAMA Güç Sistemleri’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev almış, 2010’dan günümüze kadar GAMA Endüstri’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak görev yapmaktadır.