MAVİ YOL Dr. Can Fuat GÜRLESEL
Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı
YENİ EKONOMİ PROGRAMINDA ÖNE ÇIKANLAR
 
Yeni hükümetin programı açıklandı ve uygulamaya başlanacak. Bu çerçevede programda ekonomi ile ilgili öne çıkan unsurları değerlendirelim

1.Yüksek ve İstikrarlı Ekonomik Büyüme Hedefleniyor
Yüksek ve istikrarlı büyümeye yönelik temel strateji özel sektör öncülüğünde, dışa açık ve rekabetçi üretim yapısının geliştirilmesidir. Verimlilik artışı ve sanayileşme sürecinin güçlendirilmesi bu stratejinin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, büyüme stratejisi makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi, teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin artırılması ile fiziki altyapının güçlendirilmesi ve kurumsal kalitenin iyileştirilmesi şeklinde 5 temel eksen üzerine oturmaktadır.

2.Sanayiye Yeni Bir Önem ve Öncelik Verilecek
İmalat sanayinin GSYH içindeki payının artırılması istikrarlı ekonomik büyüme açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle verimlilik artışı ve sanayileşmenin hızlandırılması gerekmektedir. Özel sektör öncülüğünde, Ar-Ge’ye daha fazla ağırlık vererek, ihracata dayalı ve rekabetçi bir üretim yapısıyla sanayileşme hızlandırılacaktır. Özel sektör yatırımlarının artırılması yoluyla imalat sanayinin GSYH içindeki payının yükseltilmesi ve işgücü verimliliğimizin geliştirilmesi suretiyle istikrarlı büyüme devam ettirilecektir.

3. Kamu Mali Disiplini Kamu Harcamalarının Etkinliği ile Artırılacak
Kamu gelir ve harcamalarında kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar ile kamu harcamalarının toplam hâsıla içerisindeki payının artırılmaması ve böylelikle kamunun özel sektörü dışlayıcı etkisinin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Mevcut kamu harcama programları gözden geçirilerek harcamaların verimliliğini artırılacaktır. Kamu harcama büyüklüğü ve borçlanma gereği sınırlandırılacak, kamu harcamalarının kalitesi artırılacaktır. Verginin tabana yayılması gibi gelir artırıcı çalışmalar hızlandırılacaktır.

4. Ödemeler Dengesinde Kalıcı İyileşme Hedefleniyor
Türkiye’nin hızlı büyüme dönemlerinde yaşadığı yüksek cari işlemler açığının altındaki yapısal sorunlara yönelik politikalar yeni dönemde de sürdürülerek cari açığın kalıcı şekilde iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu çerçevede özellikle yerli üretim desteklenerek, dış ticaret dengesini iyileştirilecek, artan kaynaklar üretken alanlara yönlendirilecektir. Yeni yatırımlar ve imalat sanayinde yaşanacak dönüşümlerle mal ihracatında uzun dönemli hedef, dünya ihracatından %1,5 pay alınmasıdır. İhracatın ithalatı karşılama oranının %70’e ulaştırılması ile orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payının yaklaşık %40’a ulaştırılması hedeflenmektedir.

5. Merkez Bankası’nın Önceliği Fiyat İstikrarı Olacak
Ekonominin temel prensiplerinden biri enflasyonun kalıcı bir biçimde düşürülerek tek haneli oranlara çekilmesidir. Para politikalarının temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olacaktır. Bu çerçevede para politikası, finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir. Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam edecektir. Enflasyon hedefleri, Hükümet ve Merkez Bankası tarafından 3’er yıllık vadeler için belirlenecektir. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecektir. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir.

6. İşgücü Piyasasında İyileştirmeler Yapılacak
İşgücü piyasasının ihtiyaçlarıyla uyumlu bir biçimde, beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik eğitim politikaların yanı sıra, uygun çalışma ortamı sağlanarak nitelikli insan gücünün çekilmesi sağlanacak, teknoloji geliştirme yeteneği ve kurumsal kalite alanlarına önemli girdi temin edilecek ve böylece ekonomik büyümeye katkı sağlanacaktır.

Son Söz; “ Yeni ekonomi programı önemli ve doğru hedefler içeriyor, bundan sonrası uygulamaya kalıyor.”