Altan DENİZSEL

Biyogazdan elektrik ve ısı üretimi
 
Gübre ve atık yönetimi ülkemizde artık önemli bir iş haline gelmiştir. Daha önce kullanılan klasik yöntemler yani - sizce müsait - başkasının, devletin ya da sahipsiz bilenen alanlara gizlice bırakmak veya bıraktırmak suretiyle kurtulmak hala devam etmekle beraber, toplumsal bilincin artması, yaşam alanlarının genişlemesi işleri zorlaştırmıştır.Önemli miktalara ulaşan atıklar,atıktan da para kazanılacağını öğrenen girişimcilere yeni bir sanayi alanı oluşturmuştur. Her türlü atıktan para kazanmanın bir yöntemi vardır ve her geçen gün gelişmektedir. Ekonomik kaynaklarını geliştirmek zorunda olan ülkemiz atık yönetiminden para kazanmakta Avrupa ülkelerine göre çok geride kalmıştır.
 
Almanya’nın Biyogaz sektöründe öncü olan EnviTec Biogaz firması Türkiye’nin önemli bir biyogaz kapasitesine sahip olduğunu gördüğü için 2008 senesi içinde Altan DENİZSEL’in de ortak olduğu EnviTec Biyogaz Ltd. Şti’ni kurarak pazara girmiştir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi de biyogazdır. Biyogaz organik maddelerin oksijensiz ortamda, farklı mikroorganizma gruplarının varlığında biyometanlaştırma süreçleri ile elde edilen bir gaz karışımıdır. Renksiz, yanıcı, ana bileşenleri metan ve karbondioksit olan bu gazın içinde az miktarda hidrojen sülfür, azot, oksijen ve karbonmonoksit de bulunur.
Hayvansal atıklar, zirai atıklar, gıda end. atıkları, sebze, meyve ve yağ end. atıkları, yemek atıkları, atık su arıtma çamurları ve birçok organik atık ham madde olarak kullanılabilir.
Doğrudan yakma ile ısınma, motor yakıtı olarak kullanma, türbin yakıtı olarak elektrik ve ısı üretimi, doğalgaza çevirerek kullanma, biyogazın muhtelif faydalanılma alanlarıdır.
Metan ağırlıklı karbon dioksit içerikli biyogaz için kojenerasyon makinası kullanılarak elektrik üretimi yapılmaktadır. 300 kw/s ten 2000 kw/s e kadar elektrik üretebilen türbinler bulunmaktadır. Yüksek verimle çalışan kojenerasyon makinaları egzoz gazını kullanan eşanjör vasıtasıyla 70/80 derece sıcak su üretme kapasitesine sahiptir. Büyük tesislerde elektrik ve ısının beraber üretilmesi çok önemlidir. Üretilen elektrik enterkonnekte sistemine satılabilmekte, ısı ise tesisin kendi ihtiyaçları için, yakındaki bir tesiste, köyde, kasabada veya şehirde merkezi ısıtma sistemindekullanılmaktadır. Ufak tesislerde ise jeneratör kullanılarak sadece elektrik üreterek işletme ihtiyacı sağlanır.
Almanya’da, Amerika’da, İngiltere’de, İtalya’da, Fransa’da, İspanya’da, Macaristan’da ve daha bir çok ülkede elektrik ve ısıüretilmektedir. Doğalgazdan nasıl elektrik elde ediliyorsa biyogazdanda aynı şekilde elektrik elde edilir.
Biyogaz tesisinin elektrik ve ısı çıktısının dışında en önemli diğer ürünü ise Biyolojik gübredir.
Gelişen Türkiye tarımında gübreden faydalanmak gittikce daha fazla önem kazanmaktadır. Bol ve kaliteli ürün uygun organik gübreleme ile elde edilebilir. Taze ahır gübreleri bir müddet açıkta bekletilerek olgunlaşmaya bırakılırdı ve hala da bırakılmaktadır. Gübre bu halde veriminden çok şey kaybettiği gibi çevreyide kirletmektedir. Ahır gübrelerinden ve tavuk atıklarından daha fazla yararlanabilmek ve kayba uğramadan değerlenmesi amacıyla biyogaz tesislerinde fermente edilmesi gerekmektedir.
Hayvanlar gerek tükettikleri yem katkılarıyla ve gerekse oluşturdukları gübre, idrar, gaz, tuz, değişik hastalık etkenleri hatta verdikleri çeşitli ürünlerin (et ve süt gibi) işlenmesiyle çevre üzerinde bir takım olumsuzluklara neden olurlar. Bu ürünlerin biyogaz tesislerinde kullanılması çevre kirliliğini önemli bir şekilde azaltmaktadır. Mezbaha atıkları da hijyenizasyona tabi tutularak biyogaz tesislerinde yararlı maddeler haline gelebilmektedir.
Biyogaz üretiminden sonra gübrenin bitki besleme açısından değerinde %20 oranında artış olduğu tespit edilmiştir.
Biyogaz tesisleri sayesinde çiftlikler, köy ve kasabalar hayvan gübresi pisliğinden ve kokusundan kurtulur, yer üstü ve altı su kaynakları kirlenmez ve içme suyu kaynakları azalmaz. Sinek ve böcekle mücadele azalır ve daha az kimyasal kullanıldığından çevresel zarar asgariye iner. Atmosfere salınan gazlar azaldığı için global ısınma tetiklenmez, birçok tarımsal ve organik atık yeniden ekonomiye kazandırılır.
Biyogaz tesisinin kurulmasındaki amaçlardan biride sürdürülebilir kalkınmanın tarımdaki temel unsurlarından biri olmasıdır. Kirletmeden dönüştürmek, gübre ve atık yönetiminin mükemmel koordinasyonundan geçer. Özellikle hayvancılıkla uğraşan kişiler temiz ve yaşanabilir çiftliklerde, köylerde ve kasabalarda geleceğe emin bir şekilde bakabilirler. Ekonomik ve çevresel dar boğazın oldukça fazla olduğu bu dönemde herşeyden tasarruf sağlamak üzere kısıtlamaya gidilmesi yanında enerji kaynaklarınında israf edilmemesi ve eldeki enerji kaynaklarının ucuz, sürdürülebilir ve yenilenebilir yollarla elde edilmesi önem arzetmektedir. Giderek kötüleşen çevremizin daha da kötüleşmemesi hatta iyileşmesi yolunda atılacak adımlar içersinde enerji kaynaklarının çevre dostu olmasının gereği de konunun diğer bir boyutudur. Gelişmiş ülkelere baktığınızda tüketim toplumu olduğunu görüyoruz ama tüketirken dikkat ettikleri şeyler çok önemlidir. Herşeyden önce kendi kaynaklarını değil başkalarının kaynaklarını tüketiyorlar, kendi enerji ve su kaynaklarını çok iyi koruyorlar ve dikkatli tüketiyorlar, atıklardan maksimum geri dönüş sağlıyorlar ve çok büyük bir gelir elde ediyorlar, yeni iş kolları ve teknolojiler yaratarak işsizliğe çözüm buluyorlar. Kaliteli ve yüksek gelirli istahdam sağlıyorlar ve bu teknolojileri diğer ülkelere pazarlıyorlar.Biyogaz tesislerinin diğer bir geliri de karbon sertifikası sayesinde karbon ticareti yaparak elde ettiği önemli kaynaktır. Kısaca bir biyogaz tesisinden elektrik+ısı+biyolojik gübre+karbon sertifikası geliri elde edilmektedir. EnviTec Biyogaz firması projelendirme, inşaat ve işletmeyi yönetmek gibi bir çok hizmeti vermektedir. Bugüne kadar 200 adet tesis ve 200 MW üstünde kurulu güç inşa eden firma uzun vadede Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de kendi Biyogaz tesislerini kurarak kalıcı olduğunu göstermek istemektedir.