Diş Hekimi Dr. Barış ÜNLÜ

Diş İmplantları Nedir?
 
Diş implantları, diş eksiklikleriningiderilmesinde medikal teknolojinin en önemli ürünüdür. Kabaca “diş ekme” olarak tanımlansa da esas olarak kök formuna uygun titanyum materyallerin ağıza yerleştirilmesi ve burada kemikle birleşmesidir. Titanyum; doku ile uyumlu bir maddedir ve uygun şartlarda yapıldığı zaman vücudun reddi söz konusu değildir. Bir canlı doku transplantasyonu değildir. Yani canlı bir dokudan canlı dokuya transfer işlemi değildir. (Uygun antijen antikor reaksiyonuna ihtiyaç yoktur.) Bu da hastalar tarafından en çok sorulan soru olan “acaba vücudum bunu kabul eder mi?” sorusunun tamamen yanlış olduğunu göstermektedir. Titanyum plak ve vidalar özellikle ortopedi ve plastik cerrahide kırıkların iyileştirilmesinde ve rekonstrüksiyonunda sıklıkla kullanılan materyalledir ve bu işin uzmanı hekim-ler tarafından yapıldığı zaman %96 gibi oldukça yüksek bir başarı oranı vardır.

İmplantın uygulama alanları nelerdir?
İmplantları uygulamada esas amaç diş eksikliklerinin giderilmesidir. Hastalara çiğneme, konuşma fonksiyonunun yanında estetik ve konfor da sağlamaktadır. Bu tek bir diş eksikliğinden bütün dişlerini kaybetmiş hastalara kadar geniş bir alanı kapsar. Komşu dişlerde herhangi bir kesme ve tıraşlama işlemi yapılmadığı için bu dişlere zarar verilmeden diş eksikliği tamam-lanmış olur. Tek diş boşluklarında köprü yapılarak komşu dişleri kesmektense bir implant ve üstüne bir porselen kuron yapılarak tedavi yapmak mümkündür. Aynı şekilde takılıp çıkartılan protezler (çengelli protezler) yerine sabit köprüler ve tam dişsiz ağızlar (total - damak protezler) için tamamen sabit protezler ya da implantların üzerine yapılan protezleri kullanmak mümkündür.

İmplant yapımı zor ve ağrılı bir süreç midir?
İmplant ameliyatı lokal anestezi altında (tıpkı kanal tedavisi ya da dolgu yaparken kullanılan iğneler gibi) muayenehanede yapılan bir işlemdir. Hasta tercihine göre genel anestezi altında ya da yine muayenehanede sedasyon altında (anestezi uzmanı eşliğinde) yapmak da müm-kündür. Ama hekim ve hasta tercihi çok yüksek oranda lokal anestezi olmaktadır. Hastadan alınan röntgen ve modeller üzerinde yapılan incelemeler sonucunda yapılacak implantın sayısı, boyu ve genişliği belirlenir. Operasyon sırasında hiçbir şekilde ağrı duyulmamaktadır. İşlem süresi oldukça kısadır. (yapılan implant sayısına göre 15 dakika ile 1-2 saat arasında değişir). İşlem sonrasındahastanın sosyal hayatını etkileme-yecek şekilde minimum şikayetler olmakta bunlar da alınacak antibiyotik ve ağrı kesiciler ile giderilmektedir.

İmplantın bekleme süresi ne kadardır?
İmplant uygulamasından 2,5 ay sonra (implantın kemiğe bağlanmasını sağlamak için beklenen süre) sabit protezlerini yapmak mümkündür ve bu işlem de yaklaşık 10 günlük ve 3-4 seanslık bir işlemdir.

İmplant uygulamasında yaş faktörü nedir? İmplantın alt yaş sınırı büyüme ve gelişmenin tamamlandığı 15 - 17 yaş aralığıdır. (el - bilek filmi alınarak büyümenin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilir) Üst yaş sınırı yoktur. Sistemik olarak cerrahi işlem yapılmasına engel olmadıkça 80 yaş üzerinde hastalara bile implant uygulamak mümkündür.

İmplantın ömrü ne kadardır?
İmplantın ömrü birçok etkene bağlıdır. Hastanın genel sağlığına, ağız hijyenine özen göstermesine, periyodik diş hekimi kontrollerine gelmesine bağlı olsa da uygun şartlarda ve doğru eller tarafından yapılırsa hayat boyudur. Ancak her türlü cerrahi işlemde olduğu gibi bir garanti vermek mümkün değildir.

İmplant uygulaması pahalı bir tedavi midir? İmplant tedavisi, bu iş için özel eğitim ve uzmanlık alan kişiler tarafından yapılır ve normal diş hekimliği hizmetlerine göre daha yüksek bir maliyet getirir. Maliyet-memnuniyet ilişkisini düşünürsek, hastalar ödedikleri rakamı estetik ve konfor olarak kazandıklarını ve işlemden memnun olduklarını dile getirmektedirler. Fiyat yapılacak implant sayısına ve sabit protezine göre değişmektedir. Bir implantın maliyeti ile 5 implant maliyeti arasında fiyat farkı fazladır. O yüzden hasta muayenesini takiben yapılacak implant sayısını belirlemek çok daha sağlıklı bir fiyat belirlemeyi sağlar. İmplantların tamamı ithal ürünlerdir ve bunlar arasında da fiyat farkları vardır. Hastaların implant yaptırırken ürünün ne olduğu ve dünyada ki kullanımını da sorgulamalarında fayda vardır.