Başkandan Rahmi ÇUHACI
TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı
Değerli TÜGİAD’lı dostlarım,
 
2016 yılının yarısına geldiğimiz bu dönemde sizlerle neler yaptıklarımızı paylaşmak arzusundayım. Yönetim Kurulumuz, Şubelerimiz ve Derneğimizin tüm kurul ve komisyonlarında görev yapan arkadaşlarımızla beraber yoğun şekilde çalışmaya devam ediyor, yurt içi ve yurt dışında Türk genç işadamlarını, ülkemizi ve derneğimizi en iyi şekilde temsil etmeye gayret ediyoruz. Derneğimizin başarısına başarı katma amacıyla kısa bir sürede pek çok şey yapmaya çalıştık. Bu vesile ile bir kez daha Dernek yönetiminde, kurullarında ve komisyonlarında yer alan değerli TÜGİAD’lı kardeşlerimize ve düzenlenen etkinliklere katılmak suretiyle TÜGİAD’a gönülden destek veren tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum.

TÜGİAD, 2016 yılının Ekim ayında 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Böylesine anlamlı bir dönemde 15. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmak beni fazlasıyla onurlandırıyor. Sizlerle kısaca neler yaptığımızı paylaşmadan önce hepimizi son zamanlarda derinden yaralayan terör olaylarına değinmek istiyorum.

Uzun zamandır devam eden ve hepimizi yasa boğan terör saldırılarının bir an önce sonlandırılmasını temenni ediyorum. Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alan bu saldırılar asla hedefine ulaşamayacaktır. Terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Terör olayları ile anılan bir Türkiye görmek istemiyoruz. Çocuklarımızın terör ve tehlikeli bir ortamında büyümesini arzu etmiyoruz. Ülkemizin bölünmez bütünlüğünün, siyasi ve ekonomik istikrarının ve barışın sadece Türkiye’de değil, tüm Dünya’da barışın savunucularından olacağız.

2023’de hedeflenen, 500 Milyar Dolar ihracat ile Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi arasında bir Türkiye olmak için kolları sıvamalıyız.

Gerçekten de, uluslararası arenaya; siyaset, ekonomi ve dış politika açısından bakıldığında “güçlü ve güvenli bir ülke” imajına her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var. Günümüz konjonktüründe “dış ticaret ve finans savaşı” yaşanıyor. Özellikle komşu ve çevre ülkelerde Türkiye’nin liderlik rolünü çok daha fazla güçlendirmesi ve bununla birlikte tüm Dünya ile ticaretin geliştirilmesi adına global bir strateji geliştirmesi gerekiyor.

Uluslararası alanda, sadece hükümetlere ve diplomatlara değil, tüm sivil toplum kuruluşlarına da şüphesiz önemli görevler düşüyor. Her zaman olduğu gibi, sosyal ve ekonomik konulara odaklanan, icraatı esas alan ve gündem yaratan bir rol üstlenmeye devam ediyor olacağız. Siyaseten “tarafsız” ama genç iş dünyasının ve genç girişimcilerin yanında “taraf” olmaya devam edeceğiz. Türkiye’de, girişimciliği özendiren, üretime ve istihdama dayalı rekabetçi bir ekonomik büyüme sağlanabilmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

Siyasi aktörlerle ve bürokrasi dünyasının önde gelen isimleriyle görüşmelerimize de devam ediyoruz. 11. Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül, 64. Hükümet Bakanlarımızdan Ekonomi Bakanı Sn. Mustafa Elitaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Fatma Güldemet Sarı’yı makamlarında ziyaret ettik.

Siz değerli üyelerimizden gelen geri bildirimler neticesinde eski Ekonomi Bakanı Sn. Mustafa Elitaş ile birlikte güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirip, kayıt dışı ekonomi, karşılıksız çek sıkıntısı, iflas erteleme ve girişimcilerin karşılaştığı problemleri ve çözüm önerilerimizi dile getirdik. Sayın Bakana bizzat ilettiğimiz “Karşılıksız Çek” ve “İflas Erteleme” ile ilgili tespitlerimiz hem medyada, hem de kamuoyunda oldukça geniş yer aldı. İflas erteleme hakkının kötüye kullanılmasının, piyasaya uzun vadeli çek veren firmaların daha sonra da iflas erteleme ile borçlarını ödememek için devlet korumasına sığınmasının, çekle iş yapmayı rulet oynamaktan farksız hale getirdiğini her fırsatta vurguladık. İş dünyasını özellikle de KOBİ’leri derinden etkileyen karşılıksız çek suçuna tekrardan hapis cezasının verilmesi için gerekli girişimlerde bulunup, açıklamalarımızı hem yetkili mercilerle hem de kamuoyu ile paylaştık. Nitekim bu konudaki ısrarlı açıklamalarımızın faydalı olduğunu görmeye başlamanın sevincini yaşıyorum.

Uzun zamandır bu konuda alınmasını istediğimiz tedbirlerin kısa sürede hayata geçecek olması oldukça sevindirici bir gelişme oldu. TÜGİAD olarak iş dünyasının sıkıntılarını dile getirerek karar vericiler ve politika üreticiler nezdinde bu girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Karşılıksız çek, iflas erteleme, KOBİ’lerin karşılaştığı sorunlar dışında göreve geldiğim günden itibaren ısrarla üstünde durduğum bir başka konu ise finansmana erişim. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) yetersiz olan 4 milyar TL’lik bütçesinin 40 milyar TL’ye artırılması KOBİ’lerin can suyu olacak. Ekonomimizin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerimize bu fonla verilecek daha fazla destek sayesinde bankaların riski de dengelenecek; KOBİ’ler uzun vadeli ve düşük faizli, yani nitelikli kredi kullanabilecektir. Ayrıca bu uygulama Türk ekonomisinde domino etkisi yaratarak bir yandan istihdamı, genç girişimciliği ve yatırımı arttırırken bir yandan da dış ticaret açığını azaltacaktır. Bu beklentimizi her platformda dile getirmeye devam edeceğiz ve umuyorum ki bu konudaki girişimlerimiz de olumlu olarak sonuçlanacak.

Bunun yanı sıra, “Süper KOBİ TÜGİAD Raporu”nu dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’a sunduk. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’lerin son durumunu ortaya koyan bu rapor, üye profilimizin büyük kısmını oluşturan KOBİ’ler açısından da çok önem taşımaktadır. Mart ayında organize ettiğimiz bir çalışma yemeğinde ağırladığımız Sayın Bakanımız, yapıcı eleştiri ve çözüm önerileriyle örnek teşkil eden TÜGİAD’a teşekkür ederek SÜPER KOBİ önerisinin incelendiğini ifade etti. Bu konuyu takip ediyor, gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olacağız.

Bilgilendirme toplantıları ve çeşitli paneller düzenlemeye bu dönemde de devam ettik. “Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Erişimi” ve “Afrika’daki Türk Firmalarının Başarı Sırrı ve Yakın Coğrafyadaki Gelişmeler “ konulu iki panel düzenledik. Söz konusu panellere göstermiş olduğunuz ilgi için ayrıca teşekkür ederim.

Bunun yanı sıra Derneğimizi temsilen çeşitli toplantılara katıldık. KOBİ’lerin internetin gücünden azami şekilde faydalanması, işlerini dijital dünyaya tam ve eşzamanlı entegre etmesi için düzenlenen “Türkiye Teknoloji Buluşmaları”nda açılış konuşmacısı olarak yer aldık.

Derneğimizin destekçileri arasında yer aldığı ve birçok farklı şehirde yapılan panellerde de konuşmacı olarak yer aldığı “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kız Çocuklarının STEM’e Dahil Edilmesi” konulu Prof. Dr. Aziz Sancar GIS Uluslararası Konferansı”na Derneğimizi temsilen katıldık.

Liderlik ve yöneticilik ile ilgili gerekli niteliklere ve özelliklere sahip olmak, iş dünyasında iyi bir vizyona sahip olmak, doğru amaç ve hedefler belirlemek ve daha iyi bir planlama yapmak amacıyla düzenlenen “13.Liderlik Zirvesi”nde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu katılımcılara hem girişimciliğin ve inovasyonun öneminden bahsettik, hem de tecrübelerimizi aktararak Derneğimizin faaliyetlerinden söz etme imkanımız oldu. Ayrıca zirvede “En Başarılı STK Ödülüne” layık görüldük.

Sivil Toplum kuruluşları ile ilişkilerimizi geliştirmek adına TÜSİAD ile görüşüp hem Derneğimizin yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerini anlatıp hem de potansiyel işbirliği alanlarını değerlendirdik. Ayrıca Mütevelli Heyet Üyesi olduğumuz Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Olağan Mütevelli Heyet Toplantısına, Kurucular Kurulu üyesi olduğumuz Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın Olağan Genel Kurulu Toplantısına ve DEİK Büyükelçiler Konferansı’na katıldık.

Bu dönemde siz değerli üyelerimizin talepleri doğrultusunda basın ile ilişkilerimize ağırlık verdik. Gerek yazılı gerekse görsel medyada sık sık yer alarak hem Derneğimizi temsil ettik hem de genç iş dünyasının sesi olmaya çalıştık. Bu dönemde sadece ekonomik olaylara ilişkin değil ama hepimizi yakından ilgilendiren terör gibi pek çok güncel olaya ilişkin açıklamalarda bulunup, TÜGİAD’ın sesini duyurmaya çalıştık.

TÜGİAD uluslararası misyonu ve ilişkileri kapsamında, G20 YEA Liderler Toplantısı’na katılmak için Buenos Aires’te, B20 Görev Gücü Toplantıları için Paris’te ve Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Girişimcilik Konferanslarının beşincisi olan EYEC-5’e ve YES Liderler Toplantısına katılmak üzere Budapeşte’de yer aldık. G20 YEA Dönem Başkanı olarak, geçen seneki G20 YEA İstanbul Zirvemizde imzaladığımız deklarasyonun takibini yapıyoruz.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de konuşmacı olarak katıldığı, Fransız özel sektörünü uluslararası platformda temsil eden en büyük organizasyon olan MEDEF Fransa-Türkiye İş Liderleri Toplantısına Derneğimizi temsilen katıldık. Bununla birlikte yurt dışı heyet gezilerimiz kapsamında T.C Buenos Aires Büyükelçisi Taner Karakaş’ı ve Paris Büyükelçisi Hakkı Akil’i makamlarında ziyaret ettik ve ikili ticari ilişkileri değerlendirdik.

15. Dönem Yönetim Kurulu olarak Geleneksel Salı akşam yemeklerimizi organize etmeye devam ettik. Yeni üyelerimize rozetlerin takıldığı yemeklerimizde çeşitli organizasyonlarla üyelerimizin hoş vakit geçirmelerini sağladık.

Derneğimiz, mübarek Ramazan ayının bereketini paylaşmak için, geleneksel hale gelmiş iftar yemeğini bu yıl da düzenledi. Birlik ve beraberliğe örnek olmak üzere 14 Haziran 2016 tarihinde düzenlenen TÜGİAD geleneksel iftar yemeğimize farklı dini grupların temsilcileri katılarak kardeşlik ve barış mesajları verdi. Fener Rum Patriği Barthalomeos’a vekaleten katılan Peder Benjamin’a, Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal’a, Türkiye Ermenileri Patrikliği Piskoposu Sahak Maşalıyan’a ve Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Horepiskopos Yusuf Sağ’a katılımları için tekrar teşekkür ediyorum.

Sizlerin de bildiği gibi Mart ayında gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul neticesinde tüzüğümüzde bazı değişiklikler yaptık. Yapılan değişikler arasından en çok önemsediğimi izninizle sizlerle paylaşmak isterim. Derneğimize, sadece şahısların değil, sektöründe etkin rolü olan şirketlerin de katılmasının yolunu açtık. Kurumsal üyeliğin şimdiden Derneğimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu değişiklik ile Derneğimizin çok daha güçleneceğine inancım tamdır.

Bununla birlikte, TÜGİAD Bursa Şubesi, gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul sonucunda yeni yönetim kurulunu belirledi. Bu vesileyle, geçtiğimiz dönemde başkanlık görevini yürüten Sayın Gökhan Onur’a ve yönetimine hizmetlerinden ve katkılarından dolayı teşekkür eder; yeni Başkan Onur Özkul’a ve yeni yönetime de başarılar dilerim.

TÜGİAD’ın kemikleşmiş söylemi olan “Genç işsizliğe karşı girişimcilik desteklenmeli, Girişimcilik ve İnovasyon Türkiye’nin ulusal politikası olmalı” şeklindeki ısrarlı görüşünün, bu dönemde yapılan faaliyetler ile daha çok anlam kazandığını düşünüyorum. Girişimcilik Kültürü, inovatif ve katma değeri yüksek ihracatın geliştirilmesi, genç işsizliği, 2016 yılında da TÜGİAD’ın gündeminde üst sıralarda yer almaya devam etti.

30. yılını haklı bir gurur ve büyük bir mutlulukla kutlayan TÜGİAD’ın Başkanı olarak bu onurlu bayrağı Aralık 2016’da 16. Dönem için seçilecek değerli arkadaşlarıma bırakacağım. İnancım odur ki, 16. Dönem’de görev alacak arkadaşlarım, tüm üyelerimizin de destekleriyle TÜGİAD’ın çıtasını daha da yükseklere çıkaracak ve üstün başarılara imza atacaklardır. Ben de her zaman yanlarında ve onlara destek olacağım.

Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.