KUTUP YILDIZI Sosyolog Şule KILIÇARSLAN
Avrasya Kültürel ve Toplumsal Gelişim Derneği Onursal Kurucu Başkanı
Türk Ekonomik ve Sosyal Birliği
 
Önümüzdeki yıllar, Türk asrı olacaktır. Türkiye büyük bir devlet olarak, Bağımsız Türk Cumhuriyetleri ile birlikte, Ekonomik ve Sosyal Birliği’ni kuracaktır. Bu politikanın temelidil, kültür birliği ve milli şuura dayalı, kardeşlik ruhu içerisinde birlikte kalkınmayı, birlikte büyümeyi, ekonomiksosyal ve kültürel zenginleşmeyi gerçekleştirmektir. Türk dünyasının mevcut kaynakları entegrasyon içinde dünya insanlığının hizmetine sunulacaktır.
Ekonomik ve uluslararası politikada ortak stratejiler üretilecek ve ülkelerin sosyal ve ekonomik istikrarı sağlanacaktır.

Birliğin adı ne olacaktır?
Birliğin ismi kuruluşunda “Türk Ekonomik ve Sosyal Birliği” olsa da ilerleyen yıllarda mevcut yapı güçlendikçe,kısaca “Türk Birliği” olarak kullanılacaktır.

Birlik hangi ülkelerden oluşmaktadır?
Türk Ekonomik ve Sosyal Birliği Türkiye Cumhuriyeti’nin öncülüğünde, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Gagauzistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletlerinden oluşmaktadır. Bölgede, büyük Türk ağacının dalları olan; Azeriler, Özbekler, Tatarlar, Çuvaşlar, Kazaklar, Kırgızlar, Uygurlar, Karakalpaklar, Balkarlar, Türkmenler, Nogaylar, Altaylar, Hakaslar, Sakalar, Tuvalar, Televütler, fiorlar, Karaimler, Dolganlar ve Oğuzlar yaşamaktadır.

Neden bu birlik kurulmaktadır?
250 milyondan fazla Türk’ün yasadığı dünyamızda, Avrupa Birliği şeklinde ama kendimize özgü bir Türk Birliği’nin kurulması, bağımsız Türk Devletleri’ninekonomik ve askeri güçlerini bir birlik altında toplama gereği artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Avrupa Birliği benzeri bir oluşumun bu bölgede gerçekleşmesi, bölgedeki her ülke için önemli bir dayanak noktası oluşturacaktır. Bu coğrafyanın sahip olduğu stratejik önem, bölgede yer alan devletlerin güçlerini ve imkanlarını hem ekonomik, hem de sosyo-kültürel alanda birleştirmeleriyle daha da artacaktır. Türkiye Cumhuriyeti`nin liderliğini yaptığı Birlik, kısa sürede dünyanın siyasi ve ekonomik çevrelerinde hak ettiği yeri alacaktır. Dünyada pazar rekabetinin çok büyük bir artış gösterdiği günümüzde, doğal kaynakların giderek tükenmesine karşın, Türk Cumhuriyetleri hiç girilmemiş pazarlara, tarımsal zenginliklere, petrol, doğalgaz ve hammadde kaynaklarına sahip bulunmaktadır.

Neden Türkiye Cumhuriyeti liderliğinde kurulmaktadır?
Osmanlı ‹mparatorluğu’nun mirasçısı olan Türkiye bu sorumluluğu tekrar üstlenebilecek “devlet geleneğine ve toplumsal altyapıya sahip”tir.
Türk milletinin tarih boyunca kurduğu devletler 100’ün üzerindedir ve 16 tanesi dünya tarihinde önemli rol oynamış güçlü devletlerdir. Türkiye; geliştireceği stratejilerle hem tüm Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya`da kalıcı barışı temin edebilecek, hem de böyle bir birliktelikten oluşacak gücü en etkili şekilde idare edebilecek bir “tarihi birikimi”ne sahiptir. Gücü, hakimiyeti altında yaşayan değişik etnik kökene mensup toplulukları, her birinin dil ve din farklılıklarına saygı göstererek, barış, huzur ve güvenlik içerisinde, asırlar boyunca bir arada yaşatma başarısını göstermesinden gelmektedir.Selçuklu ve Osmanlı devletleri başta olmak üzere, Türk Milleti`ni bu coğrafyayla bütünleştiren ve güçlü kılan nedenleri “askeri güç”leri yanı sıraTürklerin ‹slam`ı kabul etmesiyle birlikte tam bir olgunluğa ulaşan Kuran`a dayalı “ahlak anlayışı”dır. Türkiye’nin öncülüğünde kurulmasının en haklı sebeplerinden diğeri de, Türkiye’nin “batı ülkeleri ile olan yakın ilişkileri” ve “kilit bir jeopolitik konum”da bulunmasıdır. Türkiye; geliştireceği stratejilerle hem tüm Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya`da kalıcı barışı temin edebilecek, hem de birliktelikten oluşacak “ekonomik gücüidare edebilecek bir tarihi birikim ve bilgi”ye sahiptir. Bölge ülkelerine göre askeri ve teknolojik açıdan oldukça güçlü olan Türkiye Cumhuriyeti`nin liderliğini yaptığı böyle bir girişim, kısa sürede dünyanın siyasi ve ekonomik çevrelerinde hak ettiği yeri alacaktır. Türk Milleti, bu potansiyeli harekete geçirecek en etkili güçtür ve bu tarihi görevi üstlenmeye hazırdır.

Amerika, AB ve Ortadoğu ile ilişkilerimizi kesecek miyiz?
Türkiye`nin “Türk Ekonomik ve Sosyal Birliği”ne yönelmesi; Amerika, Avrupa veya Ortadoğu ile ilişkilerini ihmal etmesi gibi algılanmamalıdır. Birliğin amacı ticareti, üretimi, verimi ve barışı arttırmaktır.

Kurulmakta olan Türk Ekonomik ve Sosyal Birliği’nin örnekleri var mıdır?
Irkı, dilleri ve kültürleri birbirinden değişik ve birbirleri ile yıllarca çatışan mezheplerin oluşturduğu 6 kurucu üye ülke (Almanya, Fransa, ‹talya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) 1957 yılında Avrupa Birliği ’ni kurdu. 1945 yılında 7 ülke ile kurulan Arap Birliği ’nin bugün 23 üye ülkesi var. Afrika ülkeleri 2002`de 53 üye ülkenin katılımıyla birliklerini kurdu.

Hangi alanlarda işbirliği yapılacak?
Ülkelerimiz arasında ekonomik, politik, kültür, ticaret ve diğer alanlarda mevcut olan işbirliği derinleştirilecek, halklarımız arasında karşılıklı entegrasyon eğilimleri pekiştirilecek. Vize zorunluluğu ortadan kaldırılarak kişi, mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı sağlanacak. Ortak eğitim, kültür, tarım, balıkçılık ve taşımacılık siyaseti geliştirilecek. ‹ktisadi ve parasal birlik ve vergilendirme yasaları yürürlüğe konulacak. Ortak dış siyaset ve güvenlik stratejileri geliştirilecek. Ortak savunma sanayi ve ordusu kurulacak. Türk Devletleri Enerji Birliği kurulacak. Avrupalılar için nasıl ki Avrupa Birliği, Araplar için nasıl ki Arap Birliği varsa, biz Türkler için deTürk Birliği olmalıdır. Barıştan yanayız, fakat durmadan değişen dünyada, yarının muhtemel dengeleri için hazır olmalıyız.