PAUL WOUTERS

Belirsizlik Sona Erdi Türkiye'de Yeni "Yabancılar İçin Gayrimenkul” Kanunu
 
Türk vatandaşı değilseniz ve son 6 ay içinde Türkiye’ de emlak satın almayı planlamışsanız, daha sofistike yabancı yatırımcıların gereksinimlerini karşılamak için çaba gösterenbir emlakçı iseniz son aylarda idari problemler ve hukuki belirsizlikler içinde kalmış olabilirdiniz.

3 Temmuz 2003tarihinde Türk Tapu Sicili Kanunu’nun (1934 tarihinden beri yürürlükte olan) “eski” Madde 35’i değiştirildi ve yabancılar tarafından gayrimenkul edinme serbest hale getirildi.

Yabancılar arsa aldığında değişik binalar inşa ederler, restore işlerini yaparlar ve mutfak, banyo gibi şeyleri bina içinde tesis ederler. Bu da yerel inşaat firmalarına iş, daha fazla istihdam demektir ve ekonominin büyümesine katkıda bulunurlar.

Sonuç mükemmeldi; “eski kanunun” var olduğu 69 yıl boyunca sadece 37,000 gayrimenkul yabancılara satıldı; “yeni Madde 35” in geçerli olduğu iki yıl müddetince ise (değişikliğin onay tarihinden Anayasa Mahkemesi tarafından iptal tarihine kadar olan zaman içinde) bu miktar 13,000 rakamına ulaştı.

Ancak, yeni kanuna karşı çıkıldı ve Anayasa Mahkemesi’ne dava açıldı. Anayasa Mahkemesi yeni kanunu 14 Mart 2005 tarihinde iptal etti ve iptal 26 Temmuz 2005 tarihinde yürürlülüğe girdi.

Yabancılar Türkiye’de gayrimenkul alamaz duruma geldiler. Etkiler çok kötü oldu. TAPU dairelerinde gayri-menkul transferi ile ilgili anlaşmalar tescil edilemediği için yabancıları ilgilendiren emlak işlemleri durma noktasına geldi. Tapusunu alamadığı bir evi kim almak ister?

Örneğin bir gayrimenkulun belirli bir kısmının mirasçısı yabancı olan verasetler bloke oldu... Büyük miktarlarda para mevzu bahis olan projeler durdu... Daha zengin olan kişiler bazen kendileri için gayrimenkulu sahip edinecek Türk firmaları kurdular.

Nihayet, 28 Aralık 2005 tarihinde Kanun kabul edilerek durum düzeltildi.

26 Temmuz 2005 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdakiler uygulanmaktadır:

• Ticari değiş tokuşa tabi olarak tüm yabancı kişiler Türkiye’de maksimum 2.5 Ha’a kadar gayrimenkul alabilirler (bu sınırlama Bakanlar Konseyi tarafından 30 Ha’a çıkarılabilmektedir).
• Yabancı ticari firmalar gayrimenkulu belirli kanunlar veya tüzükler altında belirlenen koşullara tabi olarak alabilirler (Örneğin, “Petrol Kanunu” No. 6326 ve “Yabancı Direkt Yatırım Kanunu” Madde 3/d).

“Mortgage Kanunu” (Yeni Türk Medeni Kanunu Madde 857/II) ile birlikte borç bir borçlandırma kuruluşu (yabancı veya yerel) tarafından verildiğinde gayrimenkul üzerinde mortgage alınmasına izin verilmektedir.

Bu süreçte ortaya çıkan problemlerin yakından izlenmesi gerekmektedir. İyi bir hukuk danışmanı ile temasa geçin ve sorunları önleyin.