İĞNE Bedii OKYAY
Popüler Kültür
 
Yaşamın çeşitli evrelerinde insanların beklentileri sosyal konumları ile orantılı olarak değişime uğrar. Gençlik çağlarında birincil hedef okulu bitirmek ve bir iş sahibi olmaktır. Daha sonra evlenmek, çocuk sahibi olmak, para kazanmak zengin olmak gibi amaçların peşinde koşulur. Bu arzular yerine gelebilirse son evre olan tanınmak ve meşhur olmak insanlar için vazgeçilmesi zor olan ego haline gelir.

İşte bu aşamada çeşitli seçenekler ortaya çıkar. Doğal olanı yaptıklarınızla ve ürettiklerinizle yarattığınız katma değere eşdeğer bir ün sahibi olmaktır. Modern toplumlarda egemen olan değer yargıları ile insanlar genelde ürettikleri ve yarattıkları ile takdir görür ve ünlenirler. Örnek olarak,meşhur bir doktor olabilmek için o güne kadar yapılmamış bir ameliyatı başarabilmek veya ünlü bir yazar olabilmek için nihai hedefi Nobel Edebiyat Ödülü olan zor ve özverili bir yaşam süreci gerekir.

Ülkemizde ise tanınmış biri olabilmenin kuralları bize özgü olarak belirlenmiştir. Bunun bir yolu siyasete girmek veya futbol kulübü başkanı olmak gibi mesleki veya edebi başarı gerektirmeyen ama yine de belirli bir uğraş gerektiren süreçler olurken bir diğer yolu ise büyük çoğunluğun ilgisini çeken medya önünde kavga etmek, seksi görüntüler vermek, içi boş ama aykırı laflar etmek gibi popüler kültürümüze uygun davranışlar sergilemektir. Sırf bu nedenle TV yarışma programlarına katılanlar meziyetleri ile değil çıkardıkları kavgalarla, işadamları yatırımları ile değil magazin basınındaki manken sevgilileri ile anılır ve tanınır olmuşlardır. Tek bir şarkı ile üne kavuşan, ikinci şarkıya nefesi yetmeyen ama her ne pahasına olursa olsun gündemde olmayı isteyen hanımefendi ve beyefendi sanatçılarımızın tek yapması gereken magazin basınında popüler kültürümüze uygun malzeme üretmektir. Bu nedenle çokça sevgili değiştirilmeli, birkaç kez evlenip boşanılmalı ama ne yapıp edip halkın büyük çoğunluğunun uykularının devamı için ninni niyetine gündeme bir şeyler pompalanmalıdır. Esasen bu konularda bahsi geçen şahısların yaratıcı olmalarına da pek gerek yoktur zira anlı şanlı medyamız haber programlarında bile düne kadar saygın oldukları varsayılan haber sunucularının gevşeyen ve yılışan mimikleri ile yarattıkları asparagas haberlerle şöhretlerimizin ünlerine ün katmak için ellerinden geleni yapılmaktadırlar. Halkımızın büyük çoğunluğu ülkemizin geçen yıl ne kadar cari açık verdiğini, bu açığın bizlere neye mal olacağını bilmez ama falan ünlünün çantasının kaça mal olduğunu ezbere bilir.

Tam da denildiği gibi, bu ülkede ünlülerin malı mülkü züğürtlerin çenesini yorar,popüler kültür bu oldukça da daha uzun yıllar yormaya devam eder.