ARKA BAHÇE Bülent AKARCALI
Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Meslekler
 
Meclise girdiğim yıl olan 1983 yılından bu yana her seçim döneminden sonra Milletvekillerinin hangi meslek gruplarından geldiklerini araştırdım. Amacım hem Meclis’in yapısını daha iyi anlayabilmek hem de ülkemizde kimsenin dikkat etmediği bir konu olan mesleki temsilin Meclis’imize ne ölçüde yansıdığını görmek olmuştu.

Bu incelemeyi ayrıntılı yapabilmek için milletvekillerinin özgeçmişlerinin kısaca yer aldığı TBMM Albümünü beklemek gerekir. Ancak bu albümde üç aydan önce çıkmaz.

Ben de konu daha güncelliğini kaybetmeden yazmak istediğimden vekillerimizin kendi beyanlarıyla tanımladıkları mesleklerini gruplayıp, bir ön yorum yaptım. Meclis’imiz geçmiş dönemlerde en çok şu veya bu şekilde kamuda çalışmış adayların seçildiği yer olurdu. Bu yeni dönemde bu yapının ciddi bir ölçüde değiştiği anlaşılıyor.

Genel anlamda özel sektör diyebileceğimiz mesleklerden gelenlerin sayılarında çok ciddi bir artış var. Bu değişim ülkemizin ekonomik yapısındaki değişimin göstergesi. Güç artık kamuda değil.

Para artık kamudan kazanılmıyor. Özel sektör, serbest piyasa öne geçmiş ve dolayısıyla onun temsilcileri de.

Yaptığım tasnifte ön sırayı 80 vekille mühendisler alıyor. Bu rakama kendilerini Ziraat Mühendisi olarak tanımlayanlar dahil değil. Meslekler tablomuz genel hatlarıyla yukarıdaki gibidir

Belirtilen diğer meslekler:
Sendikacı 4, Emekli 13 (subay, elçi, mülki amir, rektör), Çiftçi 5, Gazeteci 4, Bankacı 3 ve sayıları 1 veya 2 olan İlahiyatçı, Analist, Arkeolog, Araştırmacı, Büyükelçi, Bürokrat, Kamu Görevlisi, Kimyacı, Kuyumcu, Mütercim, Sporcu, Tarihçi, Öğrenci olarak sıralanıyor.
Bu arada ya hiç meslek belirtmemiş ya da mesleği yazılmamış milletvekilleri var.
Tablodan da görüleceği gibi kimi meslekler aşırı derecede temsil edilmekte.
Buna karşın işçi-çiftçi gibi geniş kütleler ciddi bir şekilde çok düşük temsil edilmekteler. Yine tablo da mühendis, avukat, hukukçu, eğitimci, doktor, ekonomist ve mali müşavirlerin sayılarının çokluğuna bakarak artık önümüzde ki beş yılda bu güçlü meslek temsilinden dolayı; önce mühendis kökenli vekillerimiz sayesinde ülkemizde artık depreme dayanıksız, çürük çarık binaların inşa edilmeyeceğini, üretimde kalitenin ve teknik gelişmenin artacağını, avukatlar tarafından yapılacak reformlarla artık vatandaşlarımızın mahkeme kapılarında en basit dava için yıllarca sürünmeyeceğini, Türkiye`nin Dünyada örnek gösterilecek Hukuk ve İnsan Haklarına saygılı bir ülke haline geleceğini, ekonomistlerimizin katkısıyla yoksulluğun azalacağını, yılda yüz milyarlarca doların faiz ödemelerine gitmeyeceğini, öğretim üyesi ve eğitimciler sayesinde uzun yıllardır kangren olmuş dershane-üniversite giriş imtihanları, teknik eğitim vs gibi konuların kısa sürede çözüleceğini, mali müşavirliklerden gelen vekillerimizle de vergilerdeki adaletsizliğin giderileceğini, ceketi olmayandan vergi alınan, yatı-katı-atı olandan ise hiç bir şey alınmayan ülke konumundan çıkarak verginin artık adil bir şekilde toplanacağını bilerek mutlu olmamız gerekir kanısındayım!!??

4 tane sendikacının Meclis’te pek ağırlığı olmayacağı için grev hakkının kaldırılması zor değildir. Aynı şekilde çiftçiden, yani buğdaydan fındığa, çaydan domatese karşı herşeyi üretenlerin taleplerine dur demek artık daha kolay olmalıdır !!!!

Tabii siz okurların daha değişik yorumları olacaktır. Bu rakamları vermekteki amacım da o zaten.