Ali YÜCELEN Yücelen Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı & TÜGİAD 14. ve 15. Yönetim Kurulu Başkanı

Değerli TÜGİAD Elegans okurları,
 
TÜGİAD’da 29 yılda 9 Başkanla 14 dönemi geride bıraktık. Kurulduğumuz 1986 yılından beri süregelen genç işadamlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını ve ortak hislerini geliştirmeye ve ülke çapında sosyo-ekonomik gelişime yönelik çalışmalara katkıda bulunmaya bu dönemde de devam ettik. Sivil toplum kuruluşları içinde ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Derneğimizi yurt içinde ve yurt dışında Türk genç iş dünyasının sesi ve rehberi olarak temsil ettik ve uluslararası etki alanını genişlettik. Üyelerimizin Türkiye ekonomisine doğrudan sağladığı büyük katkının yanı sıra TÜGİAD olarak, sektörel araştırmalarımız ve çözüm önerilerimizle de ekonomide her zaman gençlere öncülük etmeye çalıştık. Nitekim bugün bine yaklaşan üye sayısıyla TÜGİAD, önemli bir çekim noktası haline gelmiştir.
Bizler de, TÜGİAD ailesinin 14. Döneminde, Derneğimizi, gerçekleştirdiğimiz proje ve faaliyetlerle Türkiye’nin en saygın genç işadamlarının içinde yer almak isteyeceği, örnek bir sivil toplum kuruluşu haline getirmeye gayret ettik. Bizleri ortak amaç çatısı altında toplayan TÜGİAD’ımızı daha ileriye götürmek için yürüdüğümüz bu yolda katkısı bulunan ve çaba gösteren tüm üyelerimize canı gönülden teşekkür ederim. 14’üncü dönemde sizlerle ve kamuoyuyla iki ayrı faaliyet raporunda paylaştığımız, 2012-2014 döneminde gerçekleşen faaliyetler ve projelerimiz hakkında sizleri bilgilendirmek ve böylece bu çalışma dönemimizi sizlerle birlikte yeniden değerlendirmekte fayda görüyorum. Mayıs 2012’de, 14.Dönem Genel Kurulumuzu Derneğimize yakışan bir olgunluk ve gönül birliği ile gerçekleştirdik. Siz değerli üyelerimizin teveccühü ile TÜGİAD’ın yeni Yönetim Kurulu olarak göreve başladık. Ve ilk ziyaretimizde Ata’mızın huzuruna çıktık. Yola çıkarken bir sloganımız vardı: “FARKLI DÜŞÜNÜP BİRLİKTE HAREKET EDELİM”.
Temel ilkemiz “Engelsiz Türkiye” idi. Bizler, Türkiye’de, her anlamdaki engele karşı çıktık. Vatandaşların günlük hayata katılımındaki fiziksel engeller bunun sadece bir bölümü. Bizler, zihinlerdeki engellere de karşı olduk. Her zaman düşünce ve ifade özgürlüğünden yana olduk. Herkesin iş hayatına, siyasi hayata, sosyal hayata daha fazla katılımını destekledik. Gençlerin sesinin daha yüksek çıkmasını, daha aktif olmalarını teşvik ettik. Her alanda olumlu gördüklerimizi ayrım yapmadan alkışlarken olumsuz gördüklerimizi de ayrım yapmadan eleştirdik. Bir konuda çok kararlıydık. Bilimsel temellere ve genel kabul görmüş doğrulara dayanarak, çözümünü öneremeyeceğimiz hiçbir konuyu eleştirmedik.
Toplumsal hassasiyet ve ihtiyacı unutmadık. Sosyal sorumluluk projeleriyle yine engelleri aşmaya çalıştık. Sağlıktaki, eğitimdeki engellere çözüm aradık.
Bölgesel koşulların yarattığı engellere, maddi engellere dikkat çektik. Farkındalığı artırmaya çalıştık. Doğuda, Türkiye’nin öncü gönüllülük projelerinden olan AKUT Arama Kurtarma Derneği’ne kar motoru hediyesiyle başlayan ve devamının geleceğini umduğumuz işbirliğini başlattık. Türkiye Kemik İliği Transplantasyon Vakfı ile ilik bağışı projesine imza attık. Bazı eğitim bursları kapsamında öğrencilere destek olduk. Avrupa Birliği’ne girişimizdeki engellerin aşılmasına, sosyal sorumluluk boyutuyla katkı yaptık. “112ID Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye” projesini hayata geçirdik. İşitme engelli vatandaşlarımız için çalıştık.
Engellerin olmaması için, daha çok kişiye ulaşmak için büyüdük. Bölgesel boyutta teşkilatlanma faaliyetlerimize hız vererek Ankara, Bursa ve Çukurova Şubelerimize bir yenisini ekleyerek Ege Şubemizin açılışını yaptık. 14. Dönem boyunca şubelerimizin etkinliklerine destek verdik. Genel kurullarında şubelerimizle birlikteydik. Hep birlikte, her yerdeyiz dedik. Hazırladığımız Girişimcilik Teşvik Paketini Mardin’de açıkladık; Diyarbakır’a gittik. Suriye’de gelişen olayların Türkiye’ye ekonomik etkilerini Antakya’da değerlendirdik ve Antakya iş dünyasına âcizane sahip çıkmaya çalıştık. Farklı illerden üyelerimizle toplanıp farklı illere gittik. Ülkenin her yerinden mesaj verdik. Ekonomide, illerimiz arasındaki sınırları kaldırmaya çalıştık. Gençlerle aramızda engel tanımayıp üniversitelerle diyaloğumuzu, gençlerle girişimcilik çalışmalarımızı sürekli kılmak için TÜGİAD Akademi’nin temellerini attık. Türkiye’nin farklı illerinden öğrencilerle istişareye devam ettik. Söyleyecek sözümüz vardı ama hep bir dayanağımız da vardı. Ekonomideki, girişimcilikteki engelleri aşmak için konuştuk ama “çözüm önerimiz olmadan konuşmama” ilkemize bağlı kaldık. Önce araştırdık, tespit ettik, sonra konuştuk. Hep somut verilere dayandık, uygulanabilir çözümler önerdik.
Kayıtdışı Ekonomi Sempozyumu’nu düzenleyerek sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada son derece önemli bir sorun olan kayıtdışı ticaretin ekonomiye olan zararlarını ve bunlara çözüm önerilerini tartıştık. İçeriğini kitap haline getirdik ve kamuoyu ile paylaştık. Girişim Destek Kanunu Tasarısı Taslağı hazırladık, resmi makamlara sunduk. Girişimcilerin önündeki engelleri tespit ettik, teşvik ve destek önerileri getirdik. Yenilikçi, katma değerli üretimi, yerli girdi kullanımını önceliklendirdik. Kobilerin vade kıskacında kaldıklarını ifade ettik. Süper KOBİ’leri gündeme getirdik. İnovatif üretim yapan ihracatçı KOBİ’leri “Süper KOBİ” olarak tanımladık. Araştırdık, Süper KOBİ’leri tespit ettik. Önceliği Süper KOBİ’lere verelim dedik. Karlılık Analizi yaparak reel sektör için karlılığı nasıl artırabileceğimize baktık ve Türkiye’nin rekabet haritasını çıkardık. Türk ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabetçi illerini ve sektörlerini araştırarak tüm sektörlerde faaliyet gösteren 114 bin firmanın verileriyle çarpıcı sonuçlar ortaya koyduk ve illerin rekabet gücünü ölçtük. Kurul ve komisyonlarımızı çeşitlendirerek hem üyelerimiz arasında çalışma ve iletişim sağladık hem de iş dünyasından isimleri ağırladık. Ekonomi gündemini değerlendirdik. Girişimcilik, inovasyon, başarı ve başarısızlık hikâyeleri, melek yatırımcılık, reel sektör, küresel ekonomi konuştuk.
İş dünyasıyla gençler arasındaki engelleri kaldırmak amacıyla farklı şehirlere gittik, İstanbul, Ankara, Bursa, Kütahya, Diyarbakır, Hatay illerindeki üniversitelerle işbirliği yaptık. Gençlere girişimciliği aşılamak için panellere katıldık, öğrencilerle, liderlik, kariyer, girişimcilik konuştuk. Çalışırken, sosyal buluşmalarımıza da devam ederek TÜGİAD ailesine yeni katılan üyelerimize sertifikalarını takdim ettiğimiz geleneksel Salı yemekleri, yaza merhaba partisi ve geleneksel Cumhuriyet Balosu kutlamalarımızı hep birlikte gerçekleştirdik. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve dünya çapında uluslararası düzeyde siyasi, ticari ilişkilerin ve sosyal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Parlamento ile İlişkiler ve Uluslararası İlişkiler Komisyonlarımız koordinasyonuyla büyükelçiliklerle düzenlediğimiz ziyaret ve toplantılarla ticaret ve yatırım potansiyelini değerlendirdik. Böylelikle, gelişen ekonominin dünyadaki gelişim sürecini inceleyerek üyelerimizi bu konuda bilgilendirdik. Farklı ülkelere yaptığımız ve yoğun katılımla gerçekleştirilen heyet ziyaretleriyle yeni iş imkânları yaratarak dünyanın her yanından genç işadamları ve girişimciler arasında ağ oluşturduk.B2B toplantıları düzenleyerek sektörel bazda iş imkânlarını değerlendirdik. Hem resmi heyetlere üyelerimizle katıldık hem Macaristan, Yunanistan, Amerika’ya kendi ticari heyet ziyaretlerimizi düzenledik. Macaristan Genç Girişimciler Derneği FIVOSZ ve Kuzey Yunanistan Türk-Yunan Ticaret Odası ile işbirliği protokolü imzaladık. Uluslararası ağımızı genişleterek yurtdışı temsilciliklerimizi çoğalttık. “Ulaşabildiğiniz yer kadar güçlüsünüz” ilkesinden hareketle yurtdışındaki temsilciliklerimize New York, Selanik ve Londra’yı ekledik. Avrupa’da 11 ülkeden 300 binden fazla girişimciyi temsil eden JEUNE’e katıldık ve ilk Genel Kurulunda Başkan Yardımcısı seçildik. Türkiye’yi G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda daha da aktif olarak temsil etmeye devam ettik. 14.Dönemde, TÜGİAD’ın G20 Genç Girişimciler İttifakı üyeliği kapsamında gerçekleştirilen tüm Zirve ve toplantılara iştirak ettik. Meksika, Rusya ve Avustralya’da gerçekleştirilen Zirvelerin yanı sıra Suudi Arabistan ve İtalya’daki Liderler Kurulu toplantılarına katıldık. Girişimcilere fon sağlama, girişime destek için koordinasyon, girişimcilik kültürünü genişletme, mevzuat ve vergilendirme, eğitim ve öğretim konularında ülkemizdeki uygulamalar hakkında araştırma yaparak Temmuz ayında Avustralya’da gerçekleştirilen G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesine hazırlandık. Avustralya 2014 Zirvesinde G20 Genç Girişimciler İttifakı 2015 Zirvesini İstanbul’da düzenlemek için bayrağı Avustralya’dan devraldık ve Zirve sonrası üyelerimizin katılımıyla G20 Genç Girişimciler İttifakı Komisyonu’nu kurduk.
Daha sözü geçen bir TÜGİAD hedefleyerek çalışmalarımızı, araştırmalarımızı resmi temaslarımızda da aktardık. Derneğimizin devlet kurumları, hükümet yetkilileri ve muhalefet liderleriyle ilişkilerinde çözüm sağlayıcı bir çalışma sistemi oluşturmak ve çözüm önerilerimizi sunmak adına önemli görüşmeler yaptık. TÜGİAD’ı, ekonomiyi, girişimciliği, ticari ortamı, farklı sektörleri, AB sürecini, G20’yi, teşvik sistemini, tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerilerimizi konuştuk.
Ve tespitlerimizi, çözüm önerilerimizi kamuoyuyla paylaştık. TÜGİAD’ın sesini her mecrada duyurmaya çalıştık. 3 yıllık dönem boyunca, yazılı medyada 6.202, internet medyasında 10.203 ve görsel medyada 393 kez yer aldık. Bu 3 yıl boyunca her sene, ülkemizde medyada en çok konuşulan işadamları dernekleri arasında ilk üçe girmeyi başardık. Böylelikle, mümkün olduğunca fazla kişiye ulaşmaya ve ekonomiye dair düşüncelerimizi aktarmaya çalıştık.
Güçlenen markanın bir simgesi olarak TÜGİAD’ın kurumsal kimliğini yeniledik ve Derneğimizin ve üyelerimizin dinamik, genç, renkli profilini logomuza yansıttık. Bunun yanı sıra, Dernek merkezimizin TÜGİAD’a yakışır hepimizin rahat edeceği ve dışarıya açık toplantılarımızda konuklarımızı en iyi şekilde ağırlayabileceğimiz nitelikte olması için Derneğimizde tadilat yaptık. Genç iş dünyasının ve girişimcilerin temsilcisi olarak, girişimcilik ekosisteminin bir parçası olmaya karar verdik. Melek yatırım ve girişim sermayesi modelleri üzerinde çalıştık ve üyelerimiz arasında TÜGİAD’a özgü bir yatırım modeli yaratmaya karar verdik. TÜGİAD üyelerinin ortaklığında GirişimTürk A.Ş.’yi kurduk. Böylelikle, girişimcilerin proje fikirlerine yatırım yaparak hem girişimcilere destek hem de üyelerimiz için yeni yatırım fırsatları yaratmayı hedefledik. 60’tan fazla sektörü temsil eden Derneğimizin kurumsal hafızasını güçlendirmek ve daha sistematik çalışmalar yapmak amacıyla veri tabanımızı yeniden tasarladık. Bu çalışmayla bine yakın üyemizin bilgilerini güncellemeye başladık. Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken aynı zamanda ödüllendirildik. İstanbul Finans Zirvesinden teşekkür, Turizm ve Tanıtma Platformu, Çağdaş Demokratlar Birliği ve Ekonomize’den Yılın Sivil Toplum Kuruluşu ödülleri, TÜSİAV’dan Üstün Hizmet ve Başarı Ödülü, İşitme Engelliler Federasyonu’ndan AB projemiz için aldığımız ödüller bunların yalnızca birkaçı…
20 Aralık 2014 tarihinde yapılan 15.Olağan Genel Kurulumuzda bir kez daha teveccüh göstererek beni TÜGİAD Başkanlığı ile ikinci kez şereflendirdiniz.
Tüm üyelerimize, desteği ve güveni için sonsuz teşekkürler.
Siyasete atılma kararı verdiğimde, “TÜGİAD’dan asla mazbatasını aldıktan sonra koltuğunu bırakan başkanlar çıkmayacaktır” dedim. TÜGİAD’ın tarafsızlığını, ilkeli duruşunu, özgür söylemlerini her zaman önemsedim ve sahip çıktım. Siz değerli üyelerimize karşı bu sorumluluğumla başkanlık görevimi bıraktım ama TÜGİAD’ın bir üyesi, bir neferi olarak her zaman Derneğimiz için çalışmaya devam edeceğim.
Görev sürem boyunca, kuruluş felsefemize sahip çıkarak sadece var olanların değil var olmaya çalışanların temsilcisi olmaya çalıştık. Takım arkadaşlarım olarak başta 14. ve 15 dönem Yönetim Kurulu ile Denetleme ve Sicil Disiplin Kurullarımız olmak üzere tüm komisyon başkanlarımıza ve değerli TÜGİAD üyelerine, varlığı, desteği, Derneğimize kattıkları için teşekkür ederim. Derneğimizin geçmiş dönem başkanlarını saygı ve şükranla anarken, 15. dönemde bayrağı devralan, TÜGİAD’ın eski ve değerli üyesi, dostum Başkan Rahmi ÇUHACI’ya, öncelikle daha önce üstlendiği zorlu G20 Komisyon Başkanlığı görevi, çalışmaları ve fedakarlığı için teşekkür ederim. 15. Dönemde Rahmi ÇUHACI Başkanlığındaki tüm ekibe başarılar diler, TÜGİAD’ı daha da ileriye taşıyacaklarına olan inancımı paylaşmak isterim.
Sizlerin emaneti olan TÜGİAD’ı devraldık, daha da güçlendirmeye çalıştık, her zaman da TÜGİAD için çalışmaya devam edeceğiz…

Atamızın yolunda, hep birlikte, TÜGİAD ailesi olarak…

Sevgi ve Saygılarımla