GAGGENAU

Selda TOKAT
 
Selda TOKAT MAVİ, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü bitirdi. Unilever’in Ankara satış teşkilatında 4 sene, İstanbul satış teşkilatında yaklaşık 2 sene çalıştıktan sonra 1999 yılında aile şirketi olan Pamukkale Şarapları’nda göreve başladı.

Halen, Pamukkale Şaraplarının Satış ve Pazarlama direk-törlüğünü yürütmektedir.

Su isminde 2 yaşında bir kız annesi olan Selda TOKAT MAVİ için tenis ve kitap, yoğun iş temposundan nefes almayı sağlayan hobileridir.

Şarap Dostları Derneği ve kendi kurduğu bir kitap okuma kulübü olan ‘Kitap Bahane‘nin üyesidir.

Selda TOKAT MAVİ Elegans okuyucuları için “Limonlu Çipura” pişirecek.

LİMONLU ÇİPURA

Gaggenau cihazı:
Fırın (ideali 70 veya 90 cm. genişliğinde olandır)
Sıcaklık derecesi:160°C (sıcak hava)
Pişme süresi: yaklaşık 30 - 40 dk.
Hazırlama süresi:15 dakika
Malzemeler 4 - 6 kişiliktir

İçindekiler:
1 Çipura, 1.25 - 2 kg
3 - 4 soğan
2 - 3 limon
1/2 bardak sek beyaz şarap
3 - 5 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Hazırlanması:
Soğanları ince halkalar halinde doğrayın, limonları kabuklarıyla birlikte 1 cm. kalınlığında dilimleyip ikiye bölün. Çipurayı yıkayıp kağıt havluyla iyice kurulayın. Balığın her iki yanına da 5 – 6 yerinden kesik atın. Her kesiğe bir limon dilimi yerleştirin. Kalan limon dilimlerini ise balığın karnına yerleştirin. Balığı tuzlayıp biberleyin.

Soğanları ateşe dayanıklı bir fırın kabına veya doğrudan fırın tepsisine eşit olarak yayın ve çipurayı soğanların üzerine yerleştirin. Üzerine yağ ve beyaz sek şarabı dökün. Fırında, 160°C ısıda 30 - 40 dakika kadar pişirin.

Öneriler: Balığı fırından alır almaz, hiç bekletmeden sıcak sıcak servis edin. Balıkla beraber beyaz ekmek, zeytinyağı ve limon suyu karışımına banılarak yenir. Akdeniz’de balık yemekleri yanında garnitür olmadan servis edilir. Güneyde balık tek başına yenen bir lezzettir. Sebze, makarna veya salata balıktan önce, meze olarak servis edilir.