Prof. Dr. Yücel YILMAZ

Kadir Has Üniversitesi: endüstri ve düşüncelerin gelişimi
 
Kadir Has Üniversitesi (KHU) 1997 yılında İstanbul’da kuruldu. Bünyesinde Mühendislik, Fen-Edebiyat, İktisadi İdari Bilimler, İletişim, Hukuk ve Güzel Sanatlar fakültelerini barındıran kurum, Türkiye’de eğitim ve kültür alanlarında bir lider konumuna ulaşmak; araştırma ve bilimsel gelişme açısından uluslararası bir merkez olmak hedeflerini taşımaktadır.
 
Eğitim felsefemiz
Üniversitemizin yegane amacı ülkemizin geleceği ve umudu olan gençlerimize bir dünya üniversitesinin kalitesini sunmaktır.
Bu amacı gerçekleştirebilmek için benimsediğimiz ilkeler; yüksek öğretimde öncü, bilimde çağdaş, eğitimde yenilikçi, araştırmada atılımcı olmaktır.

Bizi farklı kılan yönlerimiz
• Ulaşımı çok kolay.
• Kentin tarihi dokusuyla uyumlu.
• Gelişmiş alt yapısıyla modern bir üniversite.
• Geniş ve deneyimli bir öğretim kadrosuna sahip.
• Hızla gelişen toplum gereksinimlerine duyarlı geniş bir program yelpazesine sahip.
• Lider Dünya üniversiteleriyle işbirliği içinde geliştirilen güncel yöntemler ve müfredat programları.
• Çift ana dal; Birden çok diploma kazanma olanağı.
•İngilizce Hazırlık Sınıfları ile İngilizce öğretiminde güncel, güçlü, profesyonel yaklaşım.
• İngilizce öğretim sayesinde uluslararası bir eğitim.
• Sosyal ve kültürel aktiviteler; basketbol`dan küreğe geniş spor olanakları.
• Sanayi kuruluşları ile iç içe uygulamalı eğitim
• Geniş yüksek lisans ve doktora programları.
Bu yıl üniversitemiz 3. 5 yıllık dönemine başladı. 10. yılımızı kutladık. İlk 5 yılımızda üniversiteyi üniversite yapan altyapıyı oluşturduk. Laboratuarlar, hocalar, ders programları, vb… İkinci 5 yıl üniversitenin iyi bir üniversite olması dolayısıyla uluslararası olması için çalışmalara başladık. Uluslararası üniversiteler programlarını nasıl yapıyorlarsa, hangi dersleri, hangi teknikleri kullanıyorlarsa altyapımızı onlara uygun hale getirdik.Programlarımızı batının programları ile akredite ettirdik. Avrupa Üniversiteler Birliği’nin değerlendirmesine başvurduk. Avrupa’da 40, Amerika’da 10 üniversite ile değişim anlaşması yaptık. Avrupa üniversiteleri ile yaptığımız “Erasmus” değişim programı, Avrupa Birliği’nin programıdır. fiu anda 1 ya da 2 yarıyıl boyunca Avrupa üniversiteleri öğrencileri Kadir Has Üniversitesi’nde; bizim öğrencilerimiz de Avrupa üniversitelerinde öğrenimine devam ediyor. Derslerde aldıkları krediler kendi okullarında da geçerli olacak. Biz üniversite olarak AB’nin parçasıyız.
Amerikan üniversiteleri ile çeşitlendirdiğimiz programlarda 4 üniversite ile çifte diploma anlaşması yaptık. 2 yıl bizde, 2 yıl da orada eğitimlerini devam ederek ve her iki üniversitenin de diplomasına sahip olmaktadır. Öğrencimiz Amerika’daki okula ekstra ücret ödemiyor, burada ne ödüyorsa orada da onu ödüyor. Geçtiğimiz ay Kore üniversitelerinin yetkilileriyle de bir araya geldik, işbirliği başlattık. Daha sonrasında planlarımızda Çin, Pekin ve fiangay üniversiteleri ile işbirliği yer alıyor. Çin üniversiteleri dünyadaki ilk 100 üniversite içinde.
İletişimde teknoloji gelişimi çok önemli. Bu konuyla ilgili Bilişim fienliği yaptık.40 şirket stand açarak gelişmeleri anlattı. Bence “bilişim” Türkiye’nin son umududur. Gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelere ulaşması için tek umut “bilişim” sektörüdür. Onun için bilişime çok önem veriyoruz.
Biraz da üniversiteyi öğrenciler için keyifli hale getiren unsurlardan bahsedeyim. Sanatçılar ziyaret ediyorlar, söyleşi yapıyorlar, konser veriyorlar, stand up gösterileri yapıyorlar, sergiler açıyorlar, sohbet toplantıları düzenliyorlar. 3 salonumuz her gün etkinliklerle dolu. Ayrıca her yıl Haliç Yarı Maratonu Yarışı düzenliyoruz. Son yaptığımız yarışa 2000 öğrenci katıldı. Bu yılki Üniversiteler arası Kürek Yarışmasında Kadir Has Üniversitesi birinci oldu. Amatör bir takım için fena bir derece değil!
Üniversitemizde 40 ayrı öğrenci kulübü var. Bu kulüplerin konuları arasında sanat, kültür, spor, satranç, uluslararası ilişkiler, akademik konulara kadar aklınıza gelebilecek her türlü aktivite var. İstiyoruz ki; öğrenci hangi konuya ilgi duyuyorsa bir araya gelsin ve kendini o konuda geliştirsin. Birlikte bir şey üretirken farklılıkların zenginlik olduğunu anlasın. Farklı koşullarda üretmek gerektiğini öğrensin, farklılıklar üretime dönsün…