CAN KANTAR

Kıymet Takdirini Yaptır Gece Rahat Uyu...
 
Yıl sonunun gelmesiyle birlikte şirketlerde de yoğun bir telaş yaşanıyor. Hesaplar inceleniyor, defterler kapatılıyor. Bu telaş tüm sektörlerde olduğu gibi sigorta sektöründe de yoğun bir şekilde hissediliyor. Hem sigorta şirketleri hem de sigorta yaptıran şirketler için bu süreç oldukça önemli. Çünkü 31.12.2007 tarihi itibariyle şirketlerin sigorta sözleşmelerinin bir çoğu yenilenecek. Bu durum sigorta sektörü için müthiş bir rekabeti de beraberinde getiriyor.
 
Tüm yaşanan bu telaş ve rekabet içerisinde bazı konular sürekli olarak gözardı ediliyor. Bu konu nedir derseniz, kimse sigorta sözleşmesinde sigortalanacak malının değerini tespit etmiyor. Bu konuyu açmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Sigorta sözleşmelerinin yenilendiği günlerde işletme sahipleri dikkatli olmalı, sigorta şirketleri de bunu müşterilerine önermeli.

Taraflar uzlaşmalı
Büyük montanlı işletmelere baktığımızda sigorta sözleşmesinde neler olacağı, tarafların gerek sigorta bedellerinde, gerekse sigorta konusunu oluşturan bazı kıymetlerde mutabık kalmaları oldukça büyük önem gösteriyor. Çünkü sigorta sözleşmelerindeki kıymet takdiri ve karşılıklı mutabakat sözleşmesi her iki tarafında avantajına bir durum. Bu sayede sigorta şirketi neyi, ne bedelle sigortaladığını biliyor. Sigortalı da yarın bir hasar meydana geldiğinde kaybedebileceği değeri önceden belirleyip sigorta yapmış oluyor.

Uygulama henüz yaygın değil
Bir yıl içerisinde yapılan yatırımlar ne kadardır, makinelerin değeri nedir, emtia, mamul, yarı mamul bedeli ne kadardır? Depodaki ve üretimdeki malların değeri nedir? Yıl sonunda sözleşmelerini yenileyecek olanların işte tüm bu konuları detaylandırması gerekiyor. Bu soruların cevapları da yapılan kıymet takdiri uygulaması ile ortaya konuyor. Gelişmiş ülkelerde bu tespit çok önceden yapılırken, Türkiye`de bu uygulama henüz çok yaygın değil. Malların değerlemesinin yapılması ise çok zor değil. Bu değerleme, sigorta şirketlerinde bulunan risk mühendisleri tarafından yapıldığı gibi aynı zamanda bağımsız eksperler tarafından da gerçekleştirilebiliyor. Sizin yapmanız gereken sadece bu hizmeti sigorta şirketinden istemeniz.

Kıymet takdiri neden önemli ?
Sigorta sözleşmesine konu olacak riskin gerçekleşmesiyle bir hasar olduğunda, tarafların dönüp ‘hasarın miktarı neydi?’‘Eksik sigorta mı?, Aşkın sigorta mı?’ diye tartışmak yerine, bu kıymet takdirinin önceden bir uzman görüşü ile belgeye dökülmesi herkesin yararına olan bir uygulama.Belirlenen değer üzerinde anlaşılıp, sözleşmeye eklenmesi, sonradan oluşabilecek hasar sırasında itilafı da ortadan kaldırmış olacak. Bu nedenle kıymet takdirinin sigorta sözleşmesinin bir parçası olması gerekiyor. Son olarak sigorta yaptıracaklara “Kıymet takdirini yaptır, mutabakat sözleşmeni yap, gece rahat uyu" diyorum. Bu arada sigortayı önemsemeyen yöneticilere de iki çift sözüm olacak. Sigorta şirketi zor gününüzde yanınızda olacak. Sigorta bir işletme için vazgeçilmezdir. Bu nedenle şirket patronları üst düzey yöneticiler, lütfen sigorta işlerinizi bizzat kendiniz takip edin ya da görevlendireceğiniz kişinin sizi bilgilendirmesini isteyin. Sonra kafanızı taşlara vurmayın.