KERİM TANER

Alara, Başarısını Üreticileriyle Yaptığı
Yoğun Ve Uzun Çalışmalara Borçlu
 
Alara Tarım Ürünleri A.Ş. 1986 yılında Yavuz TANER tarafından kuruldu. Firma ilk yıllarda Türkiye’den Avrupa ülkelerine çeşitli meyve sebze ihracatı yaptı. Kerim TANER ise 1989 yılında üniversite eğitiminin yanısıra firmada çalışmaya başladı. Doksanlı yılların başında pazar odaklı çalışmalar neticesinde hallere yapılan satışlar Avrupa süpermarketlerine yönlendirildi. Pazarda kaliteli Türk ürünü imajı oluşturuldu. Bütün bu çalışmalar sonucunda Türk kirazı ve Bursa siyah inciri dünyada bir numara oldu. Alara Türkiye’den yıllık 10.000 ton kiraz ihracatı ile Avrupa’nın en büyük (dünyanın 2.) ve 1.5 milyon kutu siyah incir ihracatı ile dünyanın en büyük ihracat firması konumundadır.
 
Alara lider konumunda, sürekliiyileştirme ve gelişime verdiği önemle güçlü bir ar-ge alt yapısı oluşturmuştur. Çalışanlarının da sürekli gelişimine önem vermektedir. Firma, 57’si ziraat ve gıda mühendisi olmak üzere 125 uzman personel kadroya sahiptir. Kurumsal alt yapısını tamamlamış, global rekabette güçlü bir dünya firması konumundadır. Alara, oluşturduğu entegrasyon modeli sayesinde global pazarda rekabetçi bir sistem kurmuştur.
Sürekli tüketici taleplerini karşılayabilecek ve daha fazla talep yaratacak düzeyde meyve ihracat ve yetiştiricilik faaliyetleri yürütmektedir. Konusunda dünyanın en modern kiraz ve incir paketleme tesisleri ile çalışmaktadır. Dünyanın en yüksek sertifikalarına HACCP (hijyen ve kayıtlı üretim), BRC (İngilizler’in fabrika standardı), İSO 9001(kalite sistemi), IFS (Almanlar’ın fabrika standardı) ve ETI (etik çalışma standartları), sahiptir.
Günlük 500 ton kapasiteli otomatik kiraz işleme ve tüketici ambalajına dolum yapabilen paketleme sistemlerinin yanısıra, günlük 100 ton kapasiteli incir paketleme sistemleri Alara’yı pazarda en güçlü tedarikçikonumuna taşımaktadır. Alarakurduğu entegrasyon modelinde sürekli tüketici beklentilerini dikkate alarak, modern bahçe ve fidan üretimi yatırımlarına yönelmiştir. Bugün 4.750 dekar alan üzerinde modern meyve yetiştiriciliği yapmaktadır.
Kendi bahçelerinin kurulmasında kullandığı tüm fidanların üretimini de yine kendi modern fidanlıklarında yapmaktadır. Fidan üretiminde pazar taleplerini karşılamaya yönelik kısa sürede verime yatan, virüsten ari, verimli,özel patentli bodur, yarı boduranaçlar kullanmaktadır. Kurulan bahçelerde Türkiye’de kiraz üretim sezonunu 2 aydan 4 aya çıkartacak şekilde örnek projeler uygulamaya konmuştur.
Erken dönemde ve geç dönemde hasada olanak tanıyan Türkiye’nin farklı coğrafyaları üzerinde, yine erkenci ve geçici çeşitlerle, dikildikten sonra 3 yıl içindeverime başlayan çeşitler kullanılarak dünyanın en modern tarım işletmeleri kurulmuştur. Kurulan bu bahçeler Türkiye tarım sektörünün modernizasyonuna ve yeniden revizyonunda önemli pilot uygulamalar konumundadır.
Alara bahçeleri hem sektör için ve hem de üreticilerimiz içingörsel eğitim merkezi olmuştur. Farklı bölgelerde kurulan Alara bahçe projeleri bölge üreticilerine örnek olmaktadır. Yıllık 10.000’den fazla üreticiden ürün satın alarak üretimi teşvik etmek kaydıyla tarımda istihdama ve kırsal kalkınma projelerine önemli katkılarda bulunmuştur. Üreticilerinin gelişimine ve modernizasyonuna yönelik her yıl tüm bölgelerde uygulamalı üretici eğitimleri yapılmaktadır.
Türkiye’de tarımsal üretimin modernizasyonunda, global rekabet şartları çerçevesinde tarımsal üretimde kullanılan materyalin önemi çok fazladır. Klasik yetiştiricilik yöntemleriyle rekabet etmek olanaksız hale gelmiştir. Bu nedenle büyük alanlar üzerinde modern bahçelerin kurulumunda modern teknik ve materyallerin önemi ortaya çıkmaktadır. Alara fidan üretim ve bahçe tesis projeleri bu konuda hem kendi bahçeleri için hem de yeni kurulacak tarım işletmeleri için önem kazanmaktadır.
Alara firması yıllık 1.5 milyon adet bodur ve yarı bodur meyve fidanı üretimi yapmaktadır. Alara fidanları ile kurulan modern bahçe tesisleri, dikiminden sonra en kısa sürede verime başlamakta ve tesisin işletim maliyetleri çok düşük olmaktadır. Alara fidanlarıyla kurulan modern bir kiraz bahçesinden dekar başına 1.5 ton ihracat standartlarında ürün elde edilebilmekte, yine Alara fidanlarıyla kurulan bir bodur elma bahçesinden dekar başına 5 ton yüksek kaliteli ürün alınabilmektedir. Alara firması kendi bahçe projeleri yanında, kendisiyle birlikte Türk tarımının modernizasyonuna katkıda bulunmak ve karlı bir yatırım yapmak isteyen bir çok iş adamına da bahçe tesis projeleri uygulamaya başlanmıştır.
Bu büyük ve modern bahçe yatırımlarından ürün elde edilmeye ve işletme sahiplerine önemli gelirler kazandırmaya başlanmıştır. Alara firması tüketici beklentileri doğrultusunda, kendi bahçeleriyle birlikte ürün satın aldığı üreticileri ve yeni bahçe tesis eden işletmecilerinin üretim standartlarının da modern dünya standartlarına çıkartmayı kendisine hedef edinmiştir. 2004 yılında 256 kiraz, 145 incir üreticisinin bahçeleri Alara çatısı altında eurepgap (iyi tarımsal uygulamalar) sertifikası almışlardır. 2005 yılında 1.143 kiraz üreticisi ve 600 incir üreticisi eurepgap sertifikası almaya hak kazanmış olup Alara firmasıyla birlikte dünyada en büyük üretici sertifikasyonuna imza atılmıştır.
Üreticilerin tüm sertifikasyon bedelleri ve alt yapı giderleri ile müşavirlik hizmetleri Alara firması tarafından karşılanmıştır. Alara firması Türkiye’de uygulamaya başladığı modern tarım teknikleriyle birlikte elde edilen yeni tür ve çeşit meyvelerin tüketiciyle buluşturulmasına yönelik meyve evi projesini faaliyete geçirmiştir. Alara meyve evinde üreticilerle tüketiciler aynı çatı altında buluşmakta ve üretilen yeni çeşitler tüketicilere tanıtılmaktadır. Meyve evi projesi kapsamı içerisinde 40 dekarlık kiraz, elma, nektarin, erik gibi meyve çeşitleri de yetiştirilmektedir. Yine Alara bahçelerinde yetiştirilen yüksek standartlara sahip meyve çeşitleri de bu çatı altında tüketicilere sunulmaktadır.
Alara meyve evi projesinin en önemli işlevlerinden birisi de, Milli Eğitim Müdürlükleriyle iş birliği yaparak okullardaki çocuklarımıza meyve kültürünü benimsetmektir. Bu kapsamda okullarla periyodik programlar düzenlenmekte, öğrencilere Alara meyve evinde belli bir eğitim verilerek, meyvenin nasıl yetiştirildiği uygulamalı olarak öğretilerek yeni çeşit meyvelerden tatma şansı verilmektedir. Böylelikle bilinçli bir gelecek nesil yetiştirmeye katkıda bulunulmaktadır. Alara global etkisini Patagonya’da Alara kirazı yetiştirerek göstermiştir.
Türk mühendisler bir Türk markasını bilgi birikimleriyle dünyanın diğer ucunda üreterek en seçkin süpermarketlere tedarik etmektedir.Türkiye’den 4 ay olan tedarik, 8 aya uzamıştır. Başarısını üreticileriyle yaptığı yoğun ve uzun çalışmalara borçlu olduğuna inanan Alara, meyvecilikte Türk devrimini desteklemek adına televizyonda haftalık modern meyvecilik eğitim programı projesini eylül ayında hayata geçirecektir.
Türkiye’de her sene 3000’in üzerinde ziraat mühendisi mezun olmaktadır.Alara yıllık şirket içi eğitimlerle mezunların pratik becerilerini geliştirecek proje hazırlığı içerisindedir.