Aydın ÜNVER AK Barter A.Ş. / Yönetici

Ticaretin Yeni Adresi, Ak Barter Ülke Ekonomisine Yeni bir Anlayış Kazandırmıştır…
 
“Finans dünyasının duayenlerinden, Türkiye’nin önde gelen birçok kuruluşuna Finans Danışmanlığı yapmış ve halen yapmakta olan Aydın ÜNVER ile AK Barter ve Barter üzerine söyleştik.”
 
Barter Nedir?
Barter, AK Barter A.Ş.’ne üye firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir pazardır. Kelime anlamı ile barter takas demektir. Satın alınan mal ve hizmetin bedelinin, üretilen mal ve hizmet ile ödendiği bir finans ve ticaret sistemidir; Finansal Takas olarak da adlandırılabilir.

Barter Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Nakitsiz Finansman; Barter sisteminden mal veya hizmet satın alan üye nakit ödememekte, dolayısıyla firmaların ihtiyaçlarının karşılanmasında nakit akım dengesi olumsuz etkilenmemektedir. Özellikle finansman imkanlarının daraldığı ve finansman maliyetlerinin yükseldiği dönemlerde sistem tercih edilmektedir.

Mal ve Hizmet Alımlarında Tasarruf; Uygulamada satın alım limiti bulunan barter üyeleri, nakit para kullanmadıklarından faizsiz ticaret yapmaktadırlar. Nakit para kullanılmaması nedeniyle faiz yükünün ortadan kalkması kar oranlarını arttırmaktadır. Özellikle doyum noktasında olan sektörlerde daha fazla mal üretilip satılması güç olduğundan firmalar karlılıklarını maliyetlerini düşürmek suretiyle arttırmak istemektedirler. Barter sistemi para kullanılmaksızın işlediğinden firmalara faiz kadar bir maliyet düşüşü temin edebilmektedir.

Barter sistemine dahil olan üye firmalar dolayısıyla bir pazarlama ve bilgi iletişim ağına dahil olmaktadırlar. Barter sistemindeki bir firma hangi ürünlerini hangi miktarda sisteme sunacağına kendi karar vermekte, istediğinde arz yapısını değiştirebilmektedir. Bu nedenle, sisteme öncelikle stoklar ve atıl kapasite arz edebilmektedir. Diğer taraftan yeni müşteri potansiyeli yaratmakta ve ilave müşteriye bağlı ciro ve kar artışını sağlamaktadır. Sistemde her arz alımı da beraber getirdiğinden, bu işletmeler için üretim artışı ve ek istihdamı da sağlayabilmektedir.

Tahsilat Garantisi; Barter uygulamasında mal ve hizmet arz eden firma, satış anlaşması yapılmasından önce alıcı firmanın barter hesabını fatura bedeli kadar bloke ettirebilmekte ve ödemeyi riskten arındırabilmektedir. Bir diğer avantaj ise tahsil süresinin kısalmasıdır. Satış yapan firma, sisteme arz edilmiş bulunan diğer mal ve hizmetlerden alarak alacağını tahsil edebilmektedir.

Ücretsiz Reklam; Barter sistemindeki üyelere ücretsiz ve hedefine yönelik olarak reklam imkanı sağlanmaktadır.

Tedarik Kolaylığı; Barter sistemi üyelerinin satın alma taleplerini kategorize etmekte, üye firmalar satın almak istedikleri mal veya hizmeti aramaksızın bulabilmekte, tedarik araştırmaları ve öneriler Barter çalışanları tarafından yapılmaktadır.

Barter çeki nedir ?
İki üye firma arasında gerçekleşen alım satım işlemlerinde bir ödeme ve tahsilat aracı olarak kullanılan, üzerinde yapılan işlemin TL cinsinden tutarının yazılı olduğu, mal veya hizmeti alan tarafından imzalanıp kaşelenen, AK Barter Sistemi'nin kıymetli evrakıdır.

Barter işleminde;
* Üye, önce sisteme mal veya hizmetini satmış ise sattığı miktar kadar satınalma kredisine sahip olmaktadır.

* Üye, öncelikle ihtiyaç duyduğu mal veya hizmeti satın almak isterse sisteme, alım bedeli kadar teminat vermek durumundadır.

* Üyenin yeterli kredisinin olduğu durumda ve ihtiyaç duyduğu bir ürünü satın alacağı zaman diğer bir Barter üyesi ile mal veya hizmet için kalite, teslimat, fiyat ve diğer hususlarda anlaşma yapar. Ödemesinde Barter çekini kullanır. Alıcının kredisinin müsait olması durumunda işlem AK Barter Operasyon merkezi tarafından gerçekleştirilir ve tarafların cari hesaplarına alacak veya borç bakiyeleri kaydedilir.

Satış Stratejileri Geliştirmede Ve Satın Almada Barter Uygulamaları Nelerdir?
Barter Sistemi, firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir pazardır. Barter Pazarı'nı oluşturan firmaların arzları ve talepleri ile işler. Barter Sistemi ile çalışan bir firma, Barter Ortak Pazarı'ndan satın aldığı malların ve hizmetlerin bedelini, ürettiği veya ticaretini yaptığı ürünleri Barter Ortak Pazarı'nda satarak öder. Barter Pazarı'na ürün satan firma, bedelini, Barter Pazarı'nda satışa sunulmuş mallar ve hizmetler listesinden dilediğini satın alarak tahsil eder. Barter Sistemi, üye firmaların arzlarının satışı ve taleplerinin karşılanması esasında çalışır ve talepler için ilgili firmaları Barter Pazarı'nda birlikte çalışmaya davet ederek büyür. İhtiyaçlar için kullanıldığında Barter bir finansman sistemidir. Barter Sistemi ile ürün satın alan firma nakit ödeme yapmaz; sisteme TL ile borçlanır. Üye firma 9 ay vadeli sıfır faizli kredisi kullanır. İhtiyaçları için Barter Sistemini kullanan firma, sistemi kullandığı oranda nakit tasarruf eder, aynı oranda işletme sermayesi ihtiyacını aşağı çeker.

Üye Firma– Ak Barter İşbirliği ile satış konusunda hedeflenenler şöyledir; Satış cirolarını arttırmak, Yeni müşteri portföyü kazandırmak, Yeni müşteri kazandırırken karlı şekilde satış yaptırarak bunu gerçekleştirmek, Pazar rekabetinden etkilenmeden ve müşteriyi kazanmak adına yapılan karsız satış yöntemlerine gereksinim kalmadan pazar payını arttırmak, Satış ve pazarlama yaparken AK Barter’ın satış ve pazarlama kadrosundan destek almaktır. Üye Firma müşteri portföyünün dışında yeni müşterilere ulaşabilmek ve bu noktada çakışmalar oluşmaması için gerekli birim ve kişilerin iyi entegre olarak çalışmaları ve müşteri profilini belirlerken müşterek hareket etmeleri gerekmektedir.

AK Barter temsilcileri AK Barter sistemine üye bulunan ve hedef firma olarak görüştüğü firmaların taleplerini belirleyerek Üye Firma Satış yöneticileri ile paylaşır.

Randevu veya ön görüşmenin oluşturulması Üye Firma ve AK Barter’ın ortak yönlendirmesiyle gerçekleşir. Merkezi yönlendirme ile barterla satış yapılacak müşteri Üye Firma ilgili birimlerine bildirilmeli ve nakit müşteri kategorisinden ayrılmalıdır.

Üye Firma ve müşteri arasında anlaşma gerçekleştiği takdirde Ak Barter’ın ilgili birimlerine bildirilmeli ve gerekli koordinasyonun ve takibin sağlanması talep edilmelidir. Barter arz ve talep dengesini sağlamak durumunda olan bir sistem olduğundan satış yönünü kurgularken, bir yandan da satın alma konularının organizasyonu da oldukça önem taşır. Satın alma biriminin yapacağı alımlar ile ilgili verimli ve isabetli bir çalışma yapılabilmesi için sözleşme tarihleri bitmeden, ihaleler başlamadan, haberdar edilmesi ve AK Barter’ın en iyi şekilde alternatifleri oluşturmaya çalışması gerekmektedir. Barter ticaretinin algılanması, uygulanması ve sistem olarak oturtulması organizasyonu süreç aldığından zamanın iyi kullanılması gerekmektedir.Yaklaşık da olsa alım yapılacak kalemler ile ilgili bilgiler önceden verildiği takdirde AK Barter kadroları ile bu konuda en verimli çalışmayı göstermeye çalışacak ve alımlarda isabet kaydetmeye başlayacaktır. Satın alma yapılan kalemlerin spektleri, miktarları, ve hedef fiyatları bildirildiği takdirde AK Barter bu alternatifi barter ortak pazarı içinde arayarak hemen teklife dönüştürmeye çalışacaktır.

Barter Sisteminde Alınabilecek Ürün Ve Hizmetler Nelerdir?
Kargo Hizmeti, Lojistik Hizmeti, Güvenlik Hizmeti, Temizlik Hizmeti, Tam Ajans Hizmeti, Personel Taşıma Hizmeti, Catering hizmeti, Marka Tescili, Endüstriyel Tasarım Tescili, Patent ve Faydalı Model Tescili, Uluslararası Marka Tescili, Kalite Belgelendirme, Müşavirlik ve Danışmanlık Hizmeti, Turizm Hizmeti (bayi toplantısı,seminer,vize,indoor ve outdoor, organizasyon), Gıda (Çikolata, Çay, Doğal Ürünler), Promosyon ürünleri ( Kalem, defter gibi promosyon ürünlerinin yanın da her çeşit promosyon malzemeleri), Her türlü Işıklı, ışıksız tabela, yol tabelası, panolar vs., Araç giydirme, Her türlü stand çalışması, Fuar Stand tasarımı, kurulumu, Büro Malzemeleri (Bilgisayar, Fotokopi, Faks, Printer, Server, Sarf Malzemeler), Büro Malzemeleri bakım hizmeti, Yazılım Hizmeti, Network kurulumu, Santral kurulumu ve bakım hizmeti, Tam Ajans Hizmeti, Prodüksiyon Hizmetleri, Ofis Mobilyası, Temizlik Malzemeleri,PVC, Parke, Seramik, Vitrifiye, Amerikan Panel Kapı, Mutfak Dolabı, Banyo Dolabı, Çelik Kapı, Peyzaj Hizmetleri, Ahşap Yapı, Mermer, granit taşlar, Elektrik taahhüt işleri vs., Asansör, Alüminyum radyatör, Merkezi Havalandırma Sistemleri, Alçıpan uygulamaları, Muhtelif dekorasyon işleri, Mağaza Dekorasyon İşler, Perde, Raf Sistemleri, İnşaat Malzemesi, Halı, Elektronik, Eşya, Otel Ekipmanları (Çatal,bıçak,Tencere vb), Giyim, Ev Tekstili, Gözlük, Oto Alarm sistemi, Ev Mobilyası, Çeşitli Gayrimenkuller, Güvenlik ve Kamera Sistemleri, Personel kıyafeti ve Ayakkabısı, Promosyon Ürünleri, Bilgisayar Ekipmanları, Sarf Malzemeleri, Etiket, Karton, Poşet, Mutfak Dolabı, Fabrika ve bina arsası, Taahhüt hizmetleri, Eğitim Hizmetleri (dershane kuponları), Sağlık Hizmetleri (diş hastanesi,göz hastanesi vb), Mağaza kuponları, Çeşitli tekstil ürünleri ve kumaş.