Yük. Mimar İLHAN TURAN

Önümüzdeki Dönemde Beyoğlu'nda Daha Güzel Şeyler Olabileceğini Söyleyebilirim
 
Beyoğlu Belediyesi Başkan Danışmanı Yük. Mim. İlhan TURAN önümüzdeki dönemde Beyoğlu ve çevresinde gerçekleştirecekleri projelerini anlattı.
 
Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?

1966 İstanbul doğumluyum. Yüksek öğrenimimi Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladım. Şahsi büromda mesleğimle ilgili çalışmalar yaptım. Siyasete atılışım; geçen dönem Sarıyer İlçe yönetiminde Yönetim Kurulu Üyeliği ile oldu. Mart seçimlerinde Beyoğlu Meclis Üyesi oldum.

Mesleğimle örtüşen ve Kadir Bey zamanında kurulan “Güzel Beyoğlu Projesi”nin başına getirildim. Bu projede; Beyoğlu’nda yapılacak kentsel tasarım planlarını atölyede hazırlıyoruz ve vatandaşlara mimarlık hizmeti vererek, binalar ve çevre düzenlemeleri ile ilgili yardımcı olup destek veriyoruz. Bizden önceki dönemde bu çalışmalar Beyoğlu’nda yapıldı.

İstiklal Caddesindeki tabela ve klimalar söküldü ve yenileme projesi başlatıldı. Biz gelir gelmez Talimhane’deki projelere başladık. Daha önceden turizm bölgesi olarak ilan edilmiş Talimhane’de kentsel yenileme projeleri yaptık, altyapısı yenilendi, kaldırımları, aydınlatma sistemi değişti, yollardaki kot farkı kalktı. Bütün mevcut binaların fotoğrafları çekildi.

Şu anda %80 civarındaki binanın tabelaları söküldü, klimalar sökülmeye devam ediyor. Cephelerde yenilemeler ve boya çalışmaları yapılıyor. Bir renk kartelası oluşturduk ve hangi binanın hangi renge boyanacağını bizsöyledik. Böylece tek bir renk hakimiyeti değil de, farklı renklerin birbirine geçiş düzenini sağladık. Bu siluet çalışmasında renklendirme belli bir düzen içersinde sağlanıyor. Talimhane bizim Beyoğlu’na bakışımızı anlatıyor.

2. nokta ise; Beyoğlu’nun 2. bölgesi dediğimiz Dolapdere, yani sit alanı dışında kalan bölgede, “Mobilyacılar Çarşısı” denilen ve 2 caddeden oluşan bir bölgedir. Burası da çok harap bir haldeydi ve biz bu bölgenin de projelendirme çalışmalarını başlattık ve İstiklal Caddesi ile Talimhanedeki aydınlatma sistemini burada da uyguladık. Talimhane’deki çalışmada olduğu gibi binaların fotoğraflarını çektik ve siluet haline getirdik.

Ondan sonra bu binalarda nasıl çalışılacağını projelendirdik ve oradaki bina sahiplerine, kiracılara ve esnafa sunum yaptık. Onlarda bu çalışmanın maliyeti ile ilgili müteahhitlerden teklif alıyorlar ve önümüzdeki günlerde o bölgedeki yenileme başlayacak.

Burada oldukça fazla sayıda metruk bina var. Bu problemin çözülmesi ile ilgili projeleriniz var mı?

Bu binaların durumları ile ilgili bir yasa taslağı çalışması yapılıyor. Bina sahiplerine restorasyon çalışmalarını yapmaları ve inşaata başlamaları için beli bir süre verilecek. O süre içersinde bina sahipleri başlamazsa binalar kamulaştırılacak ve bu bölgede yatırım yapmak isteyen kişilere teklif edilecek. Biz yine bu metruk binaların cephe çalışmalarını yapacağız ve vatandaşlara restorasyonlarla ilgili bilgi vereceğiz. Ayrıca Talimhane’nin bu bölgesi araç trafiğine kapatılarak belli saatler dışında o bölgeyi kullanacak kişilere kartlı giriş sistemi getirilmiştir. Bu sistemi İstiklal Caddesi ve ana arterler dışında kalan her bölgeye uygulamayı düşünüyoruz. Kontrollü geçiş sağlayacağımız yerlere elektronik babalar koyarak, kumanda ile açıp kapama imkanı sunacağız. Böylece sokağa park ederek sorun yaratan arabaların itfaiye ve ambulanslara getireceği problemi de bu sistemle ortadan kaldıracağız. Ara sokakların hepsine İstiklal Caddesindeki aydınlatma sisteminin aynısını yapacağız. Mart ayından sonra İstiklal Caddesi ve bütün ara sokakların altyapı döşemeleri değişecek. Bunun çalışmaları şu anda yapılıyor. İstiklal Caddesindeki lambalar kaldırılınca yaya trafiği rahatladı, sadece araçların etrafındaki ferforjeler engel teşkil ediyor, bu altyapı çalışmalarıyla onlarda düzene girecek. Meşrutiyet Caddesinin de altyapısı değişiyor, kaldırımları yenileniyor, aynı geniş ve granit kaldırım ve aynı aydınlatma sistemi inşa ediliyor. Şu anda projesi hazır, bu altyapı çalışmalarıyla birlikte kentsel tasarım projelerine devam edeceğiz. Meşrutiyet Caddesinde yapılacak bütün projelerin uygulamaları da hazır, bu dalga dalga yayılıyor. Şu anda Boğazkesen’de kentsel tasarım projeleri hazırlanıyor; Bahariye, Sıraselviler ve Tarlabaşı’nın kentsel tasarım projeleri ise hazırlanmış durumda.

Bu projeler sadece İstiklal Caddesi ve çevresi için değil, 2. Bölge dediğimiz Bahariye Caddesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi gibi bölgelerde de uygulayıp, görüntü kirliliği yaratan bütün unsurları kaldırmak istiyoruz. İlk gözümüze çarpan tabela kirliliği en büyük sorunlardan biri. Bu proje tamamlandığında hepsi belli bir standart düzende olacak.

Aralık ayında Türk Belçika Ticaret Derneği’nin Brüksel’de bir ekonomik misyonu vardı. Sizde bu heyetle birlikteydiniz.Brüksel’deki mimari açıdan görüşlerinizi ve düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Ben bu gezide daha çok mesleki izlenimler için bulundum. Şu dikkatimi çekti: Kültürel binalara sahip çıkmışlar, o binaların değerini ortaya çıkarmışlar, kapatmamışlar. Biz maalesef binalarımıza sahip çıkamıyoruz, yaptığımız eklentilerle, bakımsız bırakmakla kör ediyoruz. Orada sokaklar, sokak düzenleri, binaların bütün mimari özelliklerini ortaya çıkarmak açısından çok hoşuma gitti. Mesleki açıdan çok güzel şeyler gördüm. Bizim aslında Beyoğlu’nda yapmak istediğimiz; bu farklı zamanlara ait, değişik mimarideki yapılar var. Bu binaları kentsel tasarım projeleri vasıtasıyla ortaya çıkaracağız. Orada en çok binalara ve meydanlara baktım. Taksim meydanında da Büyükşehir’in projeleri var, önümüzdeki dönemde de orada gelişmeler bekliyoruz. Kasımpaşa’da “Kızılay meydanı” diye bir yer var. Orada belediyeye ait 28 adet dükkan vardı. Bu dükkanları yıkıp ve insanların nefes alabilecekleri bir meydan için proje hazırladık, önümüzdeki dönemde çalışmalarına başlanacak.

Belçika’daki tarihi binalar yeniden kazandırılırken ön cepheleri muhafaza edilip iç kısımları düzenleniyor. Beyoğlu’ndaki metruk binalarda böyle bir yapı sistemi uygulanacak mı?

O zaten mecburen olacak. Anıtlar Kurulu dış cepheyi hiçbir şekilde değiştirmeye izin vermiyor. Durum binanın kaçıncı sınıf olduğuna göre de değişiyor. Eğer 1. sınıf tarihi bir yapıysa içerde de istediğiniz gibi projelendirme yapamıyorsunuz.

Beyoğlu Belediyesi Belçika’daki Schaerbeek Belediyesi ile kardeş belediye. Bu yapılacak çalışmalarda Schaerbeek Belediyesi ile bilgi alışverişi yaparak ortak bir sinerji yaratılması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Şu anda öyle bir çalışmaya gidilmedi, sadece sosyal proje üstünde bir çalışma var. Ama ileride böyle bir teknik çalışmamız olabilir.

Bize vermek istediğiniz mesajlar var mı?

Başlangıçtan bugüne ve önümüzdeki dönemde biz Beyoğlu’nun bir bütün olarak kentsel tasarım projelerini hazırlayarak, daha güzel ve yaşanabilir sokaklar, caddeler, binalar oluşturmaya çalışıyoruz. Bir “Beyoğlu Turizm Platformu”muz var. STK’lar, eğlence dernekleri, işletmeciler, otel işletmecileri ile her hafta toplanarak sosyal projeler, etkinlikler, festivaller gibi konuların yanısıra neler yapabiliriz onu tartışıyoruz. Önümüzdeki dönemde Beyoğlu’nda daha da güzel şeyler olacağını söyleyebilirim.