BILL GATES

Türkiye’de Teknoloji Kullanımındaki Artış Beni Heyecanlandırıyor.
 
“Türkiye'ye ilk kez geliyorum. Türkiye'nin bilişimi kucaklayarak gençlerine yeni bir gelecek yaratması bence çok önemli. Benim Microsoft'u birlikte kurduğum arkadaşım Paul ALLEN ile bir düşümüz vardı. Bu da yazılım ve donanımı herkesin erişebileceği bir biçimde çalıştırarak insanları işlerinde daha yaratıcı ve işbirlikçi kılmak ve bu sayede daha küçük bir dünya yaratmaktı. Bu düşe bir ölçüde ulaştık. Türkiye'de olanlarla çok heyecanlanıyorum. Sayın Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN e-devlet çalışmalarından bahsetti. Microsoft elinden geldiğince bu projelere katkıda bulunacak. Teknoloji kullanımı Hindistan'da olduğu gibi bilişim alanında yeni iş fırsatlarının yaratılmasını sağlayabilir.”
 
Türkiye’debulunmak çok büyük bir mutluluk. Tabii ki son derece heyecan verici şeyler gerçekleşiyor dünyada, bilgisayar sektöründe... Türkiye’de olduğu gibi bütün bunlar biraraya geldiği zaman da yeni işler yaratılıyor, yeni iş ortamları oluşturuluyor, yeni istihdamlar yaratılıyor ve bu ülkenin gençlerinin bazı fırsatları yakalamaları söz konusu olabiliyor.

Geçmişte hiç mümkün olmayan fırsatlar sunuluyor, bu da beni çok heyecanlandırıyor. Ben de bir öğrenci olarak işe başlamıştım. O zaman bilgisayarlar bugünkü gibi değildi, çok büyüklerdi; çok pahalıydı ve insanlar bilgisayarları biraz da korkutucu bulurlardı. Çünkü bunlar hükümetlerin ya da büyük kuruluşların kullandığı aygıtlar olarak bilinirlerdi. Bilgisayar kartları kullanılırdı ve bu bilgisayar kartlarının katlanması ve bütün bunların saklanması söz konusuydu. Bilgilerin saklanması açısından ve insanlarla ilgili özel bilgilerin kullanılması açısından da bu kartların kullanıldığı düşünülürdü.

Çok gençken bu sektöre girdik, aklımızda çok farklı bir vizyon vardı. Bilgisayarın sadece şirketler ve hükümetler tarafından kullanılmasını değil, bireyler tarafından da kullanılmasını istiyorduk ve böylelikle bilgisayar insanların fikirlerini nasıl paylaşabileceğini, iletişim kurabileceğini, bilgi bulabileceğiyle ilgili dengeleri tamamen değiştirecekti.

Yaratıcılığımız açısından en iyi cihazı geliştirmeyi hedefliyorduk. Bunu başarmak açısından, çok büyük devrimler gerçekleştirmemiz gerektiğini biliyorduk, yazılımın ve donanımın imkanlarının geliştirilmesi gerekiyordu.

Yazılımlar, bilgisayarları bugünkü haline getiren şeydi ve her şeyin en başına döndüğümüz zaman yazılımın çok büyük bir önem taşıdığını söyleyebilirim. Kişisel bilgisayarların mümkün olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi geliştirilmiş olan çiplerdi. Bu çiplerin gücünün her iki yılda bir artırılması sayesinde bugünkü kişisel bilgisayarlara ulaşmamız söz konusu olabildi.

Bilgisayarlar giderek daha hızlı bir hale dönüştüler ve bilgisayarların yetenekleri ve kapasiteleri açısından bir sınırlama kalmadı. Bugünkü kişisel bilgisayarlarımıza baktığımız zaman, eskisine kıyasla 1 milyon kat daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Geliştirilen ilk cihazlara baktığımız zaman, bu bilgisayarlar bugünkü bilgisayarlara kıyasla çok sınırlı yeteneklere sahipti.

Ancak bizim bir düşümüz vardı, iletişim kurabilmek, eğlence sektöründe bilgisayarları kullanmak. Bilgiyi paylaşabilme düşümüz en başından beri bizimle birlikteydi. Birçoğunuz bu orijinal bilgisayarları görmediniz, bugün kullandığınız grafik tasarım arayüzünü o zamanki bilgisayarlarda göremiyordunuz.

O zaman IBM ortaklığıyla birlikte ilk 16 bilgisayar geliştirildi, MS DOS ürünleri böylelikle geliştirilmeye başladı. 1990’ların başına geldiğimiz zaman bilgisayarların bu grafik yeteneklerinin her türlü bilgisayarla kullanılması gerektiğini düşündük ve Microsoft böylece gelişmeye başladı.

Bugün Microsoft’a baktığımız zaman neredeyse kişisel bilgisayarların yüzde 90’ından fazlasında kullanılıyor ve bizi en çok gururlandıran şeylerden bir tanesi de yarattığımız yazılım sanayisi. Microsoft ilk kurulduğunda ve çalışmalarına başladığı zaman o dönemde bir yazılım sanayii yoktu, insanlar çok pahalı donanımları satın alıyorlardı, kendi yazılımlarını yazıyorlardı ve yeterince bilgisayar da yoktu. Şimdi bugünkü yazılım sanayiine baktığınız zaman dev bir sanayiyle karşı karşıyasınız, en ayrıntılı işler için geliştirilmiş yazılımlar var. İnşaat sektörü için, dişçiler için, belirli cihazlar için geliştirilmiş yazılımlar olduğunu görüyoruz. Microsoft ve ortaklarının geliştirdiği bu yazılım sanayii oldukça gelişmiş durumda.

Bugünkü yazılım ekonomisine baktığımız zaman Microsoft bir yazılımdan 1 dolar kazanıyorsa sektördeki yerel şirketlere bunun getirisi 7 dolar civarında gerçekleşiyor. Donanım ve yazılım şirketleri artık birlikte çalışabiliyor. Kurulan bu ortaklıkla birlikte dünya genelinde yazılım şirketleri oluştu, bu yazılım şirketleri yeni yazılımlar geliştirmeye başladı ve küresel düzeyde bu satılmaya başladı ve zannediyorum bilgisayar sektörüne Microsoft’un en büyük katkılarından bir tanesi bu oldu. Yaratıcı bir sistem geliştirildi, bu yaratıcı sistemiyle birlikte bilgisayarlar artık birçok farklı alanda kullanılmaya başlandı. Tabii ki 1990’lı yıllardaki bilgisayarında etkisine baktığımız zaman bu etkinin giderek arttığını görüyoruz.

Özellikle de internetin kullanılmaya başlamasıyla birlikte... Dünyanın herhangi bir yerindeki bir bilgisayarla iletişim kurmak ve bu iletişimin hiç de pahalı olmaması son derece önemli bir gelişmeydi. Yani ne kadar bilgiyi paylaştığınız ve gönderdiğiniz bilgi için ödediğiniz parayı düşündüğümüz zaman gerçekten bu çok radikal bir fikirdi.

Telefon şirketleri için bu korkutucu bir fikirdi. Çünkü onlar iletişimin ve kullanılan bilgilerin telefon aracılığıyla paylaşılmasını tercih ediyordu. Hükümetler için de korkutucu bir durumdu. Çünkü küresel bir sistemden bahsediliyordu. Herkes bilgiyi paylaşabilecekti, özellikle bilgi akışını engellemek isteyen hükümetler bunun imkansız bir fikir olduğunu düşündüler. Onları son derece korkuttu teknolojinin bu kadar açık olması, insanların bu kadar kolayca fikirlerini dile getirmesi. Dünya genelinde iletişim kurulması da gerçekten imkansız bir fikir gibi geldi onlara.

İnternet 90’larda hala başlangıç aşamasındaydı. Internetin bugün gördüğümüz noktaya gelmesi için on yıllar geçmesi gerekti. Özellikle de interneti düşündüğümüz zaman en önemli yönle-rinden bir tanesi de çok büyük fırsatlar yaratması oldu. Bugüne baktığımız zaman bundan 20-30 yıl öncesiyle karşılaştırdığınızda nerede doğduğunuz o kadar önemli değil. 20-30 yıl öncesine göre artık bu değişiyor.

Ne gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz, nasıl bir işiniz olabilir, ne gibi bir maaş alabilirsiniz, bunları belirleyen şey doğduğunuz ülkeydi... Ama bugün internete baktığınız ve geleceği düşündüğünüz zaman artık nerede doğduğunuz çok da önemli değil, önemli olan artık eğitiminizin ne olduğu. Eğer güçlü bir eğitiminiz varsa özellikle de bilgisayar teknolojileri alanında ya da herhangi bir mühendislik alanında önemli bir eğitiminiz varsa fırsatlar size sunulmuş durumda.

Bu fırsatların büyük bir bölümünü görmeye başlıyoruz bile. Özellikle Hindistan ve Çin’de bu tarz örnekleri görüyoruz. Mesela üniversite mezunlarına bunlar iş veriyorlar ve değişik yerlerde yazılım geliştirmelerini sağlıyorlar. Dünya genelinde farklı bir ülkede yazılım geliştirmeye başlayan bu insanlar çok farklı alanlarda hizmet verebiliyorlar.

Nerede yaşarlarsa yaşasınlar, işte böylesi bir rekabet ortamı içerisinde insan potansiyelini, insanların kapasitesini yüksek yüzdelerde kullanmaya başlıyoruz. Dünya genelinde gezegenin her yerinde yetenekli insanları kullanmaya başlıyoruz. Böylelikle daha düşük maliyetli, daha büyük yenilikler geliştirilebiliyor, iş imkanları artıyor.

Dostlarımdan Tom FREDMAN, New York Times yazarlarından... Kendisi geçen yıl bir kitap yayınladı, ‘Dünya düzdür’ isimli bir kitap bu. Burada internetin ve bilgisayar teknolojisinin yarattığı büyük değişimden bahsedildi. Burada teknolojinin çok büyük bir değişim yarattığından bahsedildi, aynı şekilde birçok ekonominin artık daha açık olmasından, siyasi değişimlerinden de bahsedildi. Artık yaşadığımız dünya bambaşka bir dünya. Bu değişimlerle birlikte geçmişe kıyasla bütün bu teknoloji alanında çalışan şirketlere baktığımız zaman bu şirketler bu alanda oynadıkları rolden büyük bir gurur duyuyorlar. Peki gelecekteki işyeri, istihdam ortamı nasıl değişebilir? Bunu düşünmemiz lazım.

Bilgisayarların bazı belgelerin kullanılmasında, bilgi paylaşımında kullanıldığını görüyoruz. Ancak bunun başlangıç noktasında olduğumuzu da hatırlatmamız lazım. Özellikle de bir şirketle ilgili bilgi edinmek isterseniz o şirketin karlılığını anlamak açısından bilgisayarın kullanılması son derece önemli. Mesela farklı kişilerle ilet