Armağan ÖNER Öner Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı & TÜGİAD Çukurova Şube Başkanı

En Son Yatırım Olarak Kimyasal ve Organik Gübre Üretimi Sektörlerine Girerek Farklı İşkollarında İstihdam Yaratmaya Çalıştık
 
TÜGİAD Çukurova olarak, Mersin, Adana ve Hatay illerini kapsayan örgütlenme çalışmalarının baş mimari Armağan ÖNER, TÜGİAD’ı Çukurova’da başlatarak, başarıyla devam ettirilmesi için yapılan birçok çalışmaları ve Öner Şirketler Grubu’nun dünü ve bugününü TÜGİAD Elegans dergisine anlattı.
 
Bize, TÜGİAD Çukurova Şubesi’nin kuruluşu, gelişimi ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?
2011 yılında faaliyete geçen, TÜGİAD’ın ilk Bölge şubesi olan TÜGİAD Çukurova, kuruluşundan itibaren birçok girişime ve projeye imza atmış, Çukurova Bölgesi’ndeki sorunları hafifletmek adına birçok konuda destek olmuştur.
Öncelikle ülkemize gelen Suriyeli mültecilere destek amaçlı ilk yardım tırlarını TÜGİAD Çukurova olarak organize etmiş, sınırlarımızda yaşanan karışıklıklardan dolayı Suriye ve Türkiye arasında yapılan ticaret kapsamında karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri için Hatay’daki kamu, STK’lar ve Üniversite ile bir araya gelerek kamuoyu oluşturulmuştur. TÜGİAD hedefleri kapsamında, Akdeniz oyunlarında çalışacak personele İngilizce Eğitimi, M&A, Girişimcilik, Finansal Okuryazarlık gibi, konusunda uzman kişiler tarafından birçok eğitim ve konferans gerçekleştirilmiştir. Bu yapılanlar ile bölgemizde bu tip faaliyetlerin artmasına ve yeni faaliyetlerin talep edilmesine neden olmuştur.
Çukurova kalkınma ajansı doğrudan faaliyet desteği kapsamında, Çukurova Bölgesi’nin yatırım ortamının analiz edilmesi, yatırım performansının değerlendirilmesi ve yatırım ortamını geliştirmeye yönelik proje hazırlanmış, tüm Çukurova Bölgesi analiz edilmiş ve sonuçlar kamu, STK’lar ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Türkiye’de tarımda öncü, lojistikte Türkiye’yi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya bağlayan, üretim potansiyelinde Marmara Bölgesi’ne alternatif olabilecek tek bölge olan Çukurova Bölgesi’nin geliştirilmesi ve hak ettiği yere gelebilmesi için lobi faaliyetlerinde bulunulmuş ve TÜGİAD Çukurova Şubesi bu konuda bilgisine başvurulan en önemli STK’ların biri haline gelmiştir.
Kurucu üyelerin arasında yer aldığımız 26 ekonomi derneği tarafından bir üst kurul olarak oluşturulan MEP (Mersin Ekonomi Platformu)’in saymanlık ve genel sekreterlik görevinden sonra gelecek dönem başkanı TÜGİAD Çukurova olacaktır.

Biraz da bize sahibi olduğunuz Öner Şirketler Grubunun faaliyetleri konusunda bilgi verir misiniz ?
Öner Şirketler Grubu’nun kuruluşu 1957 yılına dayanıyor, ilk kurulan şirketimiz Türkiye’nin en eski ve halen aktif meyve ihracatı şirketi özelliği taşıyor. Yıllar içinde meyve üretimi ve ihracatı, madencilik, gıda analiz laboratuvarı, antrepoculuk ve en son yatırım olarak kimyasal ve organik gübre üretimi sektörlerine girilerek farklı işkollarında istihdam yaratmaya çalıştık. 1998 yılında babamın vefatından sonra işleri devir aldım. Meyve üretimi ve ihracatı dışındaki tüm yatırımlar bu tarihten sonra yapıldı.

Mersin için tarım çok önemli, siz de hem üretici hem ihracatçısınız, bu konuda neler yapıyorsunuz?
Çukurova, tarımda bir dünya gücü, buğdaydan narenciyeye, kirazdan karpuza kadar geniş bir skalada üretim yapabilen bir bölge. Mersin Türkiye’de meyve üretiminde birinci, sebze üretiminde ise ikinci sıradadır. Coğrafi konumu nedeni ile de tüm dünyaya mal sevk edebilecek konumdadır. Türkiye’nin en büyük ikinci Limanı ve ilk kurulan serbest bölgesi ile tarımsal ihracat ve ithalatta önemli bir şehir.
Biz Öner Şirketler Grubu olarak Rusya ve Ukrayna gibi İhracat pazarlarındaki problemler nedeni ile riskli pazarlara olan ihracatımızı azaltırken, kendi üretimimizi çeşitlendiriyoruz ve arttırıyoruz. Tarımsal üretimimiz eskiden sadece narenciye çeşitleri ile sınırlıyken, şimdi nektarın, kiraz, erik ve nar bahçeleri kurarak üretimimizi 12 ay’a yaymaya çalışıyoruz. Toplam üretimimizi 2.000 dönüme çıkardık, hedefimiz 5.000 dönümdür. En eski işimiz olduğu için, meyve ihracatımızı tamamen bırakmak söz konusu değil, ama üretimden dağıtıma kadar entegre bir kalite kontrol sağlayabilmek amacı ile Avrupa’da bir dağıtım deposu kurma projemiz var ve 2016 yılının son çeyreğinde yeri seçmiş olacağımızı düşünüyorum.

Tarımdan bahsetmişken “Gıda Analiz Laboratuvarı“nız ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
2011 yılında Tarım Bakanlığı’ndan alınan izinle ilk laboratuvarımız olan STA faaliyete geçti, 2013 yılında ikinci laboratuvarımız; Unilab’ı devreye aldık. Mersin gibi tarımsal ithalat ve ihracatın çok yoğun olduğu bir kentte ithalatçı ve ihracatçılarımızın tüm kalıntı, mikrobiyolojik, GDO, gibi analizlerini en hızlı şekilde yerine getiriyoruz. Laboratuvarlarımızda 65 adet deneyimli, konusunda uzman gıda mühendisleri, biyologlar ve kimya mühendisleri bulunmaktadır. Laboratuvarlarımız Tarım Bakanlığı ve Türkak’tan full akreditasyon sahibidir. Şu anda yapılan yeni çalışmalarla 32 tur GDO taraması ve 630 çeşit pestisit analizi akreditasyonu almak üzereyiz ki, bu Türkiye’de özel laboratuvarları arasında bir ilk olacak.

Madenciliğe ne zaman ve ne şekilde başladınız?
Madenciliğe girişimiz 2010 yılında Çin’e blok mermer ihracatı ile başladı, ama zaman içinde krom ve demir sahaları araştırma amacı ile kurulan ON MAD şirketi adına ruhsatlandı. Şu anda toplam 3 milyon ton rezervi olan demir sahamızı araştırma izninden işletme iznine geçirerek üretime başladık. Hem çimento fabrikalarına hammadde sağlıyoruz, hem de kurduğumuz AR-GE birimi ile cevheri zenginleştirme çalışmaları yapıyoruz. Mermerde ocaklar bize ait değil ama kendimize üretim yaptırıp ihracatı biz yapıyoruz. Hedefimizde Çinlilerle ortak, Burdur civarında bir bej mermer ocağını işletmek var, inşallah 2016 yılında o da belli bir aşamaya gelir.

Antrepo Hizmetlerinizden bize bahseder misiniz?
Geçen yıl 26 bin m2 alan üzerinde kurulu antrepomuzun toplam 10 bin m2 olan kapalı alanın revizyonunu yaptık ve kullanıma açtık. Bu saha dışında kalan toplam 76 bin m2’lik açık depolama sahasının 26 bin m2’sini doldurup konteyner stok sahası yapıp kullanıma açtık, şu anda kalan 50 bin m2’nin doldurma çalışmaları sürüyor. Fazlar halinde kullanıma açmayı düşünüyoruz. Söz konusu açık ve kapalı depolar Mersin limanına 1 km, Serbest Bölgesine 500 metre uzaklıkta ve otoban bağlantıları sayesinde bize büyük lojistik avantaj sağlıyor. İleride kapalı depo m2’mizi arttırmayı düşünüyoruz.

Yeni yatırımınız olan “Gübre Fabrikası” nerede kurulu ve kapasitesi nedir?
En son yaptığımız yatırım, şu anda büyümeye başlayan bebeğimiz olan Gübre Fabrikası Mersin Organize Sanayisinde bulunuyor. Toplam 17 kimyasal, 4 organik, 6 damlama gübresi tescili olan şirketimizin 90 civarında yurt içi, 4 adet yurt dışı bayisi var. Ayrıca Pankobirlik ve Şeker Fabrikalarının gübre tedarikçilerinden biriyiz. Bu sene yapılan yeni yatırımlar ile toplam üretim kapasitesini 2’ye katlayıp 30 bin ton civarına çıkardık. Şu anda üretimimizin %20’si ihracata gidiyor ama hedef bu rakamı %50’ye çıkarmak.
“Kendi kullanmadığı gübreyi başkasına satmama” prensibi ile yola çıkan Performans Gübre’de kalite sürekliliğini sağlamak için bir Analiz Laboratuvarı da kurulma aşamasında. Hedefimiz, yapılan üretimi günlük denetlemek ve Ar-Ge’mizi güçlendirip yeni tur akıllı gübreler üretebilmek.