KERVAN SÜT ÜRÜNLERİ | |
KERVAN SÜT | |
Türkiye’de son dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ürünlerde hile yaptığını tespit ettiği şirketleri teşhir etmesi, gıda güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi. Üretim aşamasında en çok hileye başvurulan alanlardan biri olarak süt ürünleri öne çıkıyor. Kervan Süt Ürünleri’ nin Adapazarı’ nda ki fabrikasında “90 ton taze kaşar üretimi olurken Biga’daki 30 tonluk üretimle birlikte toplam 120 ton ürün işleniyor. 120 kişi istihdam eden aile şirketinin kurulum mailiyeti yaklaşık 25 milyon lira. Ulusal zincirlerle birlikte tüm Türkiye’de faaliyet gösteren şirketin satışlarının yüzde 60’ını ise İstanbul oluşturuyor.” Taze kaşar peyniri en çok süt içeren (11-11,5 lt) ve en çok faydalı süt ürünü iken, son yıllarda peynirden peynir üretme metodu ile (eritme) en kötü ürün haline gelebiliyor. Maliyeti düşürme adına içine konan margarin, protein, farklı peynirler, palm yağı ve peynir altı suyu tozu gibi ürünlerin yanı sıra içine konan iade kanserojen madde içerebilir. Eritme yöntemi ile yapılan sözde taze kaşarın ömrü 1,5-2 ay iken, sulu haşlama yöntemi ile yapılan taze kaşarın ömrü 6-7 ay hatta 1 yılı bulabilir ve sonra eski kaşar olur. Sulu haşlama yöntemi ile yapılan taze kaşar iade içeremez, bu yöntem iadeyi kabul etmez. Eritme yönteminin amacı maalesef genelde iadeyi değerlendirmektir. Bunu da fiyat farklarından rahatlıkla anlayabiliyoruz. 1970 yılında bir aile şirketi olarak Sakarya’ nın Adapazarı ilçesinde faaliyetlerine başlamış olan Kervan Süt Ürünleri 7000 m2 kapalı alan, 25000 m2 açık alan tesislerinde hizmet vermeye devam ediyor…Kuruluşundan bu güne kalite, lezzet ve gıda güvenliği ile yola çıkan Kervan Süt, bugün sadece sütten peynir üretimi yaparak sektörün ilkleri arasında yer almıştır. Kervan Süt; kaşar peyniri, pizza peyniri, çerkez, beyaz peynir, dilimli kaşar, lor peyniri, tereyağı, yoğurt ve ayran üretimi ile ürünlerini tüketicilerinin hizmetine sunuyor. |
|