GAGGENAU
 
Tayfun Yumak bugün Gaggenau mutfağında sizler için çok özel bir yemek hazırlayacak. Tayfun Yumak, Liseyi Fransa’nın en ünlü otelcilik okullarından biri olan “Ecole Hotellière de Strasbourg“ da okudu, Fransa’nın ve Belçika’nın çeşitli otel ve restaurant’larında çalıştı. Üniversite öğrenimi için Belçika’ya geçti ve Brüksel Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi “Academie Royale des Beaux- Arts“ dan reklamcılık ve görsel iletişim dalında “ Brüksel Ekselans Ödülü “ ile mezun oldu. Ayrıca, Belçika Kraliyet Nişanı ile taltif edilen ve “Şövalye“ ünvanına sahip Tayfun Yumak liseyi otelcilik okulunda okuduğundan dolayı yemek yapmayı çok seviyor ve Fransız &Belçika mutfağını tercih ediyor. Bugün sizler için yapacağı yemek ise Gaggenau buharlı fırınında yeşil otlarla tatlandırılmış dana fileto. Amatör mutfakların uzmanı olarak adlandırılan Gaggenau Buharlı Kombi Fırın, kombine buğulamanın tüm olanaklarının kullanılabilmesini sağlıyor. Buhar vitaminler açısından en iyi pişirme yöntemi olarak bilindiği gibi, Buharlı Kombi Fırın besinlerin lezzetinde hiçbir değişiklik olmadan kalmasını sağlıyor. Buharlı fırında ayrıca meyvenin suyunu çıkartabilir, yoğurt ve mayalama yapabilirsiniz. Buharlı kombine fırının en büyük özelliklerinden biri de 230 dereceye kadar ısı olanağı ile kızartmış etler, hamur tatlıları ve ekmeklerin mükemmel bir şekilde yapılabilmesi.

Yeşil otlarla tatlandırılmış dana fileto, Porto şarabında arpacık soğanı ile;
Malzemeler;

1,2 kg danafileto
1,2 demet maydonoz
1 dal biberiye
1/2 demet kekik
1/2 demet mercanköşk
1 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı ceviz yağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
3 yemek kaşığı iri taneli hardal tohumu

Porto şarabında arpacık soğanı için gereken malzemeler
1 kg arpacık soğanı
3 yemek kaşığı yağ
2 yemek kaşığı domates püresi
3 yemek kaşığı balsamik sirke
300 ml sebze suyu
500 ml kırmızı porto şarabı
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
2 çay kaşığı açık renkli soya sosu
2 çay kaşığı worcester sosu

Hazırlanışı;
Tayfun Yumak
Bu özel yemeğin tarifini vermeye başlamadan önce özellikle Gaggenau buharlı fırında yemek pişirmenin bir keyif olduğunu belirtmek isterim, Yemek yaparken hem keyif alıyor hem de yemeğin tadını ve vitaminini maksimum seviyeye çıkartabiliyorsunuz.
Yemeğimize başlamadan önce fırınınızın nemlendirme özelliğini çalıştırmadan, buharlı fırın ısısını 150 °C olarak ayarlayıp fırını ısıtın. Yeşillikleri yıkayıp kağıt havlu ile kurutun ve saplarını ayırın.
Sarımsağı soyun, tüm yeşillikleri sarımsak, hardal, yağ, tuz, karabiberle birlikte elektrikli doğrayıcıda doğrayarak püre haline getirin. Dana filetoyu büyük bir kızartma kabında veya demir döküm tavada harlı ateşte kızartın.
Etin her tarafı iyice kızardıktan sonra, her tarafına hazırladığınız baharatlı püreyi sürün. Dereceyi yandan filetonun en kalın yerine doğru sokun ve istediğiniz iç ısıyı ayarlayın ve ayarınızı onaylayın. Dana filetoyu buharlı fırnda 150 °C sıcaklıkta ve % 60 nem kademesinde kızartın. Etin iç ısısı ayarladığınız dereceye eriştiğinde bir sinyal sesi duyulur ve fırın kendisini kapatır. Yaklaşık 30 dk. Eti kesmeden önce, üzerini alüminyum folyo ile kapatarak bir süre dinlenmeye bırakın.

Porto şarabında arpacık soğanın hazırlanışı
Büyük bir tencereye bolca su koyun. Arpacık soğanları içine atın ve soğanları bir dakika süreyle blanşe edin veya soğanları önceden ısıtılmış buharlı fırnda 100 °C de ve % 100 nem kademesinde 4 dk. süreyle buharlayıp sonra hemek soğuk suya atın. Bu şekilde soğanları gözleriniz yaşarmadan rahatça soyabilirsiniz. Büyüklüklerine göre soğanları ikiye ve dörde bölün. Daha sonra kızgın yağda, orta ateşte, renkleri kahverengiye dönünceye kadar soğanları kavurun.
Domates püresini ve balsamik sirkeyi de ekleyip hızlıca karıştırın. Son olarak sebze suyunu ve porto şarabını da ekleyip tuzlayıp biberleyin. Düşük ateşte tencerenin kapağı açık olarak soğanlar yumuşayıncaya ve sos şurup kıvamında ağırlaşıncaya kadar hafif hafif pişirin. Arpacık soğanlarını soya sosu veworcestersosuyla tadlandırın.

Bu lezzetli yemeği özel konuklarınız için hazırlamanızı tavsiye ederim. Keyifli tadlar yaratmanız dileği ile.